Lemvig

De kom, de så og de lærte ...

Eleverne Nanna Rytz og Morten Brixen lytter til et af folketingets politikere, der kommenterer på det oplæg, de netop har præsenteret. Foto: Benny Gade

Folketingets landdistriktsudvalg satte sig på skolebænken på Lemvig Gymnasium for at lære om de lokale erfaringer med at drive en handelsskole og et gymnasium samme sted

Lemvig: Der er meget at lære i Lemvig, hvis man til daglig færdes på de bonede gulve i folketingets sale på Christiansborg midt i København. I hvert tilfælde var politikerne i landdistriktsudvalget onsdag på besøg i Struer og Lemvig for at høre om de lokale erfaringer med at drive et gymnasium i én af landets yderområder.

I Lemvig hørte man også om erfaringerne med at slå to skoler sammen i form af en handelsskole og et gymnasium.

- Og vi får rigtigt meget ud af at komme et sted som her og afprøve nogle ting, siger formanden for udvalget, Peter Juel-Jensen (V) under en pause i besøget.

Programmet er tæt pakket, for politikerne skal både nå at besøge Struer Gymnasium, Humlum Havn, se på byfornyelse i Bækmarksbro - og så høre om fusionen mellem Lemvig Gymnasium og Handelsskolen samt skolens betydning for en geografisk stor kommune som Lemvig. Rektor Bo Larsen lægger ud, men samtidigt står to gymnasieelever og tripper. Morten Brixen og Nanna Rytz er begge medlem af elevrådet, men går på hver sin uddannelse. Mens Morten Brixen er HHX-studerende og dermed tilknyttet Handelsskolen, er Nanna Rytz STX-studerende og dermed på Lemvig Gymnasium. De lytter til Bo Larsens fremlægning af, hvordan det er lykkedes at fusionere de to skoler, så begge skolekulturer nu fungerer som én, stor skole. Eleverne færdes på de samme gange, har undertiden undervisning med hinanden - og selv lærerne har taget begge skoler til sig og underviser nu begge steder.

- Jeg plejer at sige, at mine lærere har bredere kompetencer end på så mange andre skoler, fordi de underviser begge steder, forklarer Bo Larsen.

Det ser ud til, at de politiske ører bliver spidset en ekstra gang, da de to elever gør klar til at holde deres oplæg. Ansigterne bliver alle vendt op mod podiet, og der bliver rokket lidt med stolene for at kunne se og høre, hvad der bliver sagt.

Morten Brixen lægger ud med at bekræfte Bo Larsens udlægning af, at de to skolekulturer er blevet udjævnede.

- Nu følgerne eleverne sig som en del af en studieretning og ikke som elever på to forskellige skoler. Det fungerer fint, forklarer han og giver eksempler på, hvordan elevråd er sammensat på tværs af uddannelsesretningerne, om fællesarrangementer, fælles musicals, skoleblad og meget mere.

Nanna Rytz er enig.

- Vi tænker aldrig over, at det er to forskellige skoler. Vi opfatter os som én skole, og vi omtaler den alle som Lemvig Gymnasium. Det er kun super positivt, at vi går sammen, har mulighed for at vælge hinandens valgfag og kan have fagene sammen, siger hun.

Og politikerne lytter til det hele - også til de øvrige indlæg om blandt andet økonomi og den såkaldte taxameterordning, hvor skolerne får penge efter elever.

Det er blandt andet denne ordning, der har fået politikerne til at besøge de to gymnasier i området. Emnet blev belyst på en høring på Christiansborg i oktober.

- Og derfor vil vi gerne ud og opleve ved selvsyn, hvordan det opleves i de mindre bysamfund. For selv om en skole måske nok laver alt det rigtigt, kan den alligevel ende med at blive straffet af politikerne. Men nu skal vi til foråret sætte os sammen og drøfte taxameterordningen og lave en ny og fornuftig lovgivning omkring det, siger Peter Juel-Jensen.

Og da politikerne kører videre mod Bækmarksbro, står Morten Brixen og Nanna Rytz tilbage med en god fornemmelse af dagens besøg.

- Jeg synes, vi kom af med vores budskab, siger Morten Brixen.

- Det virkede som de var villige til at lytte til, hvad vi havde at fortælle, siger Nanna Rytz.

Nu håber begge blot på, at der kommer et godt resultat ud af dagens besøg.

- Men det kan være svært at vurdere, om det flytter noget. Politik er altid langsommelig, men når de vælger at komme her, er det vel fordi, de er interesserede i emnet, siger Morten Brixen.

- Men dybest set er det heller ikke vores opgave at få dem til at flytte noget. Vi skulle bare fortælle den gode historie, siger Nanna Rytz.

Og det gjorde de.

Rektor Bo Larsen har også gået på Lemvig Gymnasium i tidernes morgen. Han viser Mette Hjermind Dencker (DF) klassefotoet, hvor han selv står. Foto: Benny Gade
Rektor Bo Larsen viser rundt på gymnasiet og fortæller om samlingslokalet og alle de øvrige aktiviteter, det lokale gymnasium bliver brugt til. Foto: Benny Gade
Så er det tæt på afgang, og udvalget samles med elever og sekretærer ved den såkaldte Leidggangssten ved Lemvig Gymnasium, inden turen fortsætter mod Bækmarksbro. Foto: Benny Gade
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

Hvem skal være årets frivillige

Holstebro For abonnenter

I klemme hos Vestforsyning: Beboere skal betale 108.000 kroner for nye vand- og varmerør

Kultur

Her har man ikke mærket til truslen fra computeren

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Struer For abonnenter

Finn fik flænset sin elskede Alfa Romeo på sin fødselsdag

Lemvig

Plads til flere blomster: - Det må gerne være visuelt dejligt at se på

Annonce