Annonce
Holstebro

De unge har forstået budskabet: - De har været de rene dydsmønstre

Skatebanen i "Hullet" i Struer er et af de steder, hvor de unge traditionelt mødes. Men SSP-samarbejdet i de tre nordvestjyske kommuner har ikke oplevet, at unge har overtrådt reglerne under coronakrisen. Arkivfoto: Morten Stricker
SSP-medarbejdere og ungdomsskoler fornemmer, at de unge har forstået budskabet om, at det er vigtigt at tage coronavirussen alvorligt. De ser dem ikke samles i større grupper i bybilledet.

Nordvestjylland: Det er mere end tre uger siden, børn og unge i Nordvestjylland og resten af landet senest har været i skole, gået til idræt eller været i ungdomsklubben.

Men selv om deres hverdag har været markant anderledes uden de normale rutiner for skole, sport og fritid, har SSP-samarbejdet i de tre nordvestjyske kommuner ikke oplevet nævneværdige problemer.

- De har været de rene dydsmønstre. Vi har kun oplevet søde, unge mennesker, og det har været meget stille og roligt, siger Jon A. Jørgensen, der er SSP-koordinator i Holstebro Kommune.

Samme indtryk har lederen af Lemvig Ungdomsgård, Rene Jeppesen.

- Vi oplever, at der er ro på. Vi har både vores SSP- og klubmedarbejdere ude på nogle af de hotspots, hvor de unge ofte mødes på, og de tilbagemeldinger jeg får er, at de unge er gode til at lytte til os, men at de også savner en hverdag med skole og klubtilbud, siger han.

- Samtidig tror jeg også, at en stor forældreopbakning er med til at sikre, at der er ro på de unge, tilføjer Rene Jeppesen.

Det er blandt andet havnen samt skaterparken i Lemvig, der er de populære samlingssteder for de unge i Lemvig, og selv om forsamlingsforbuddet, som betyder, at der ikke må være flere end ti sammen ad gangen, også gælder for børn og unge, oplever Rene Jeppesen ikke, at større grupper samles.

- Men vi er inde i en grænse mellem, hvad der er en SSP-opgave, og hvad der er en politiopgave. For det er ikke vores opgave at forbyde, at de er flere end ti samlet, siger lederen af ungdomsgården.

Annonce

Mødes i små grupper

I Holstebro oplever Jon A. Jørgensen heller ikke, at de unge har svært ved at finde ud af, at de ikke må samles i større grupper.

- Vi ser dem sidde sammen for at snakke, spille bold eller lignende aktiviteter, men det er altid i mindre grupper. Selv om vejret har været godt i de seneste uger, virker det til, at de unge har hørt efter, hvad der er blevet sagt, siger han.

Det indtryk har Thomas Rørholm Poulsen, der er leder af Struer Ungdomsskole, også.

- Vores opsøgende medarbejdere tager rundt, hvor de unge oftest mødes, men de møder aldrig over ti sammen. De unge er også gode til at holde afstand til hinanden og følger i det hele taget reglerne, siger han.

Jon A. Jørgensen tror, at advarslerne om coronavirussen er trængt gennem til de unge.

- Selvfølgelig synes de, det er træls, at situationen er, som den er. Men det virker til, at de har forstået situationens alvor, og de har også selv bedsteforældre, de gerne vil beskytte, siger SSP-koordinatoren i Holstebro.

- Jeg tror, at de unge også følger med i situationen, og at de samtidig ser nogle forældre, der holder sig til de udstukne regler. Det kan de unge spejle sig i, siger Thomas Rørholm Poulsen.

Skriver til forældrene

Allerede da skolerne og Lemvig Ungdomsgård lukkede ned blev der sendt et åbent brev ud til forældregruppen. Her opfordrede ungdomsgården til, at forældrene holdt øje med, at de unge ikke samlede sig i større grupper eller holdt fester sammen.

Brevet har ifølge Rene Jeppesen været en stor succes. Det er nået ud til mere end 10.000 personer via Facebook, og det er også blevet kopieret af ungdomsklubber i blandt andet Struer og Silkeborg. I Struer har man udvidet informationen til de unge ved at sætte plakater om coronavirusen op på nogle af de steder, hvor man ved, de traditionelt mødes. Det er blandt andet i Hullet samt på udvalgte steder i Thyholm og i Hjerm.

Succesen har fået lederen af ungdomsgården til at lave en opfølgning, der blev sendt på gaden i slutningen af ugen. Her bliver forældrene opfordret til at støtte hinanden med gode råd om aktiviteter, som man kan lave med sine børn, uden at gå på kompromis med myndighedernes retningslinjer.

Samtidig opfordrer ungdomsgården til, at forældrene har et ekstra blik for børn og unges færden på de sociale medier.

- Vis interesse, spørg ind og vær opmærksom på dit barns signaler. Når kontakten udelukkende foregår digitalt, kan misforståelser lettere opstå, og konflikter eskalerer, skriver Lemvig Ungdomsgård blandt andet i brevet.

I Holstebro har man ikke lavet et tilsvarende brev til forældrene. I stedet vil man fortsætte den opsøgende indsats i de kommende påskedage for at sikre, at de unge stadig forstår budskabet om ikke at samles, siger Jon A. Jørgensen.

- Men ser man unge mennesker i en større forsamling, er man velkommen til at henvende sig til vores SSP-medarbejdere, så vi kan komme i kontakt med de unge, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tøjeksperten lukker i Lemvig

Kultur

Kunstmuseum klar til at åbne

Annonce