Annonce
Debat

De vidste det godt - giften siver ud fra Rønland og ud i Nissum Bredning

Bjarne Hansen. Pressefoto
Annonce

Læsebrev: Myndighederne (MST) Århus og Cheminova har vidst det i over 20 år, men de har kunne styre udsivningen fra Rønland ved hjælp af deres afværge-foranstaltninger, uden nogen bed mærke i det - men det var i bund og grund noget opreklameret fis, da foranstaltningerne ikke engang kan klare den nedbør, som falder. Men det blev holdt hemmeligt for offentligheden, så lang tid det forgik i et tempo, hvor de kunne styre udsivningen til Limfjorden.

Men der går kludder i deres systemer, da et andet kontor i Miljøstyrelsen i Odense (Klap-kontoret) giver Thyborøn Havn tilladelse til at flytte/klappe/bypasse det forurenede sand/sediment, som ligger i området, kun få hundrede meter fra Cheminovas hidtil største giftdepot på øst Rønland, og smide det oven på østersfiskernes fangstpladser, trods fiskernes store protester.

Det så vi resultatet af mandag den 16. marts i år – 14 dage efter, at det sidste skibslæs var blevet dumpet, kom de store træksild ind i Limfjorden, hvor tusindvis af døde sild var at finde på stranden, ved Thy-siden af Nissum Bredning, og østersfiskerne i samme område kunne berette om store fangster af døde sild på fjordbunden.

Når sådan noget sker, ville en normal reaktion fra myndighedernes side være at få fat i nogle eksemplarer af de døde sild og få dem undersøgt.

Men sådan gør de tilsyneladende ikke, når der arbejdes i den vestlige del af Limfjorden, i nærheden af Cheminova - tværtimod. Her gælder det om at få ødelagt bevismaterialet, og det lykkes denne gang, også - i samarbejde med DTU-Skaldyrscenter, DTU-AQUA, Miljøstyrelsen og Levnedsmiddel kontrollen, lod de sildene, som vi havde samlet og nedfrosset på indsamlingsdagen (16. marts 2020) på stranden ved Oddesund broen, RÅDNE OP.

Tre uger efter meldes der tilbage, at sildene nu var blevet fordærvet (rådnet), så de ikke kunne undersøges – men de tror, at sildene var døde af alger.

Forklaringen på algerne var en observation af IKKE-dræbende alger - VED LØGSTØR, 83 kilometer væk.

De havde ingen kontrolmålinger fra Nissum Bredning – på trods af, at Skaldyrs-bekendtgørelsen foreskriver, at der skal tages prøver hvert år, når man indleder fiskeri i området.

En måned senere indløber der en melding om at 80-90 procent af østers i Nissum Bredning (samme sted) er døde. Myndighederne vælger at lukke al skaldyrsfiskeri ned i området vest for Oddesundbroen. Vi er ikke engang nået frem til sæson for alger og parasitter endnu, og fisk og skaldyr er allerede døde.

Vi har været efter Region Midtjylland, siden den dag de overtog ansvaret for området i 2016 og forsøgt at forklare dem, at giften fra Rønland løber ud i Limfjorden - men de er jo nødt til at spille med på Cheminova, deres konsulentfirma Miljøstyrelsens tidligere udmeldinger.

Region Midtjylland indledte dog en undersøgelse af nogle få fixpunkter i strandkanten ud til Limfjorden ud for Rønland, i samarbejde med Cheminova og Århus Universitet - allerede her knækker filmen.

Denne såkaldte Flux-undersøgelse viste, at udsivningen fra Rønland skulle fortyndes op 9000 gange, for at det kunne holde de nedsatte krav til Vand Miljø Kvalitet (VVK). Det ville sige, at de skulle næsten halvvejs ud til sejlrenden, før forureningen i vandet tilnærmelsesvis kunne holde kvalitetskravene (VKK).


Miljøministeren ved det nu igen (23. september 2020), Miljøstyrelsen har vidst det hele tiden, og nu ved Region Midtjylland det også – men der er ingen, som tør/vil gøre noget ved det.

Bjarne Hansen, Thyborøn


Man kan så gisne om, hvor stor en forurening der er nede i sedimentet, hvor grundvandet har sin gang – ud mod Nissum Bredning.

For at bøde på sagen, tonede formanden for Regional Udvikling frem i pressen og fortalte, at der godt nok foregår en udsivning til Limfjorden, men at de havde kontrol over det.

Før sommerferien fik vi et hint om, at regionen var gået i gang med endnu en Flux-undersøgelse - de samme steder, som hvor den sidste blev taget - denne gang uden Cheminovas analysebistand.

Afværge-foranstaltningerne kan end ikke klare det regnvand, som falder på Rønlands sandede jorde - hvordan skal det så kunne vende eller sænke grundvandsstrømningen?

Miljøministeren ved det nu igen (23. september 2020), Miljøstyrelsen har vidst det hele tiden,  og nu ved Region Midtjylland det også – men der er ingen, som tør/vil gøre noget ved det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fiskeredskaber forsvundet fra fjorden

Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce