Annonce
Lemvig

De voksne i børnehaven har fået ét barn mindre at passe - og det er der en forklaring på

En ny måde at opgøre normeringer på landsplan har betydet, at Lemvig Kommune lever op til kravet om minimumsnormeringer. Arkivfoto: Signe Goldmann
Lemvig Kommune har ændret måden at opgøre personale i daginstitutionerne, og det betyder, at kommunen lever op til kravene om minimumsnormeringer

Lemvig: Der er på papiret kommet flere voksne til at passe børnene i daginstitutionerne i Lemvig.

Alene fra 2019 til 2020 er normeringen gået fra 6,2 barn per voksne i børnehaven til 5,3 barn, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Det er tal, der glæder direktøren for familie- og kulturområdet i Lemvig Kommune, Lars Borst Hansen.

Annonce

Men der er også en forklaring på, at normeringen på et år kan forbedre sig på den måde.

- I 2020 er der kommet en ny og officiel måde at opgøre normeringerne på, så de nu er ens over hele landet. Det betyder blandt andet, at vi nu skal tælle specialpædagoger med, lige som ledere også er opgjort med en andel i opgørelsen af normeringer. Det har vi ikke gjort i Lemvig Kommune tidligere, siger direktøren.

Ifølge Lars Borst Hansen dækker antallet af voksne over både pædagoger, pædagogiske assistenter samt pædagogmedhjælpere.

Fokus på normeringer

Der har gennem flere år været stort fokus på normeringerne i daginstitutionerne og hvor mange voksne, der var ansat til at passe børnene i vuggestuer og børnehaver. Folketinget besluttede i slutningen af 2019 at lave en fælles normering, der hedder, at der skal være en voksen for hver tre børn i vuggestuer, mens der skal være én voksen for hver seks børn i børnehaverne.

Desuden blev der fra regeringens side afsat penge til, at kommunerne kunne leve op til målsætningen senest i 2024, lige som der også er en målsætning om, at der skal være flere pædagoger i daginstitutionerne.

Når jeg er til forældremøder i daginstitutionerne gør jeg meget ud af at forklare, at man ikke bare kan tage tre børn og så vil der være én voksen til denne gruppe af børn i eksempelvis en vuggestue

Lars Borst Hansen, direktør, familie og kultur i Lemvig Kommune

Også i vuggestuer lever Lemvig Kommune op til regeringens krav om minimumsnormeringer. Her var der i 2020 2,9 barn for hver voksen, og det er et fald fra 3,1 barn per voksen i 2019. I dagplejen er der ifølge opgørelsen fra Danmarks Statistisk 3,1 barn for hver voksen, og det tal har ligget stabilt mellem 3,1 og 3,3 siden opgørelsen begyndte i 2015.

Selv om der er lidt over fem børn for hver voksen i børnehaverne og og knapt tre børn for hver voksen i vuggestuerne, så skal det ikke forstås på den måde, at det er antallet af voksne i hele institutionens åbningstid, forklarer Lars Borst Hansen.

- Når jeg er til forældremøder i daginstitutionerne, gør jeg meget ud af at forklare, at man ikke bare kan tage tre børn og så vil der være én voksen til denne gruppe af børn i eksempelvis en vuggestue. Tallene er en kommunal gennemsnitsberegning af, hvor meget pædagogisk personale, der er tilknyttet institutionerne, siger direktøren.

I Holstebro var der ifølge Danmarks Statistik 3,3 barn per voksne i vuggestuerne i 2020, mens der var 6,4 barn per voksen i børnehaverne. I Struer var de tilsvarende tal 2,8 og 5,7.


Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Radikale kommer til at bide negle på valgaftenen: Kan partiet fastholde sin plads i byrådet?

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Struer For abonnenter

Marianne støtter Inger hele vejen, også når folk bliver grimme at høre på: - Hun er ikke bare en åndssvag kælling

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce