Annonce
Debat

Debat: Afskaffe tysk? Nej, der er behov for en ambitiøs genopretningsplan

Debat: I et interview i fagbladet Folkeskolen har en lærer foreslået, at tysk afskaffes i grundskolen, så skoledagen kan blive lidt kortere. Det lyder ret vildt, og interviewet har da også vakt betydelig opsigt. Den pågældende lærer, som ikke selv underviser i tysk, har anført, at tysk er en ”uddød kompetence”, som ikke længere er relevant. Det blev de nok lidt kede af at høre syd for grænsen.


Hvis tysk skal reddes som sprog i Danmark - og det skal det selvfølgelig - skal der en ambitiøs genopretningsplan til i bunden af fødekæden.

Fra klummen


Annonce

Den pågældende lærer fremfører også, at der mangler tysklærere. Derfor kan man lige så godt afskaffe faget. At der er mangel på tysklærere i folkeskolen, er helt korrekt. Det mærker man som tysklærer i gymnasiet hver dag. For år tilbage kunne eleverne den elementære grammatik - for eksempel kendeordenes bøjning - når de startede i 1. g. Det kan kun meget få i dag. Mange elever kan så lidt, at man skulle tro, det var løgn.

På grund af den akutte mangel på tysklærere bliver eleverne ofre for et syndrom, der findes i tre velkendte varianter. Den danske variant: Tysklæreren, der ikke taler tysk. Den tyske variant: Den nødindkaldte tysker, der ikke taler dansk og ikke har begreb om pædagogik. Endelig er der den farlige mutation: Flere forskellige tysklærere i løbet af folkeskolen.

De tysklærere, der faktisk har linjefag, er utilstrækkeligt uddannede. Et linjefag i tysk fylder kun 15 såkaldte ECTS-point på læreruddannelsen. Det svarer til et par måneders arbejde. Det er alt for lidt til at klæde kommende tysklærere på.

Hvis tysk skal reddes som sprog i Danmark - og det skal det selvfølgelig - skal der en ambitiøs genopretningsplan til i bunden af fødekæden. Efter mit skøn kunne planen indeholde følgende elementer: Genindførelse af den gamle type linjefag på læreruddannelsen. De studerende får undervejs et gratis studieophold i Tyskland. En massiv investering i milliardklassen til faglig opkvalificering af de nuværende tysklærere. Flere tysktimer til eleverne, gerne fra 1. klasse.

I en post-brexit-tid kunne den politiske målsætning være at sidestille tysk og engelsk. Obligatorisk studietur/elevudveksling med en tysk skole. Sæt i gang!

På kant-skribenter

På Kant skrives på skift af MEP Morten Helveg (R), MF Karsten Hønge (SF), fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, lektor og forfatter Mikael Busch, forfatter Svend Løbner, Balance Danmark-formand Kim Ruberg, præst og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K), indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre, byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat for i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Endnu en flyttedag for kviktestcenter

Annonce