Annonce
Debat

Debat: Anekdoter om alternativ behandling er ikke forskning

Duplik til Andreas Rudkjøbing, fmd. for Lægeforeningen: Jeg henviser til fakta om brugen af alternativ behandling og påpeger, at det næppe kan være farligt at modtage disse behandlinger. Du blander derpå æbler og pærer ved at sige, at det kan være farligt at fravælge sundhedsvæsenets behandling, og det kan ingen være uenige i. At undlade noget er bare ikke det samme som at noget andet er årsagen.

Du henviser til nogle alvorlige eksempler, bl.a. fra Berlingske, hvor alternative behandlere har været involveret, og disse sager må myndighederne naturligvis undersøge nærmere, så man kan nå frem til en egentlig dokumentation. Men jeg finder det betænkeligt at bruge eksemplerne som afsæt for advarsler mod ”farlig alternativ behandling”, når det ikke handler om selve de alternative behandlinger, men om noget, patienterne ikke har gjort.

At den alternative branche er ”vildtvoksende” har jeg ikke set dokumenteret. Og jeg kunne sagtens samle en række konkrete eksempler på folk, der ikke kunne blive hjulpet hos lægen, men blev fri for deres lidelse via alternativ behandling. Der er bare det fællestræk ved mine og dine eksempler, at de ikke beviser noget som helst og derfor heller ikke kan bruges til at drage generelle konklusioner. Eksemplerne er såmænd blot det, man inden for forskning kalder anekdoter.

Den aktuelle debat om alternativ behandling har med nogle få undtagelser savnet videnskabelig dokumentation og har i stedet bygget på holdninger og avisartikler. Skal dette udgøre beslutningsgrundlaget hos vores politikere?

Det håber jeg ikke.

Jesper Odde Madsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig står sammen om at holde afstand

Lemvig

Topper listen over grønne kommuner

Lemvig

Præst laver national påskeside

Læserbrev

Corona. Derfor sender vi hjælp til verdens fattigste

Debat: Afrika og nærområderne står over for en humanitær og økonomisk katastrofe, som for hver dag vokser sig større. Det kommer til at gå hårdest ud over flygtningelejre, tæt befolkede områder og de fattigste og mest udsatte befolkningsgrupper. Især Afrika har en endnu mere uoverskuelig fremtid foran sig nu, hvor coronavirus tager til på kontinentet. FN’s Økonomiske Kommission for Afrika (UNECA) vurderer, at væksten bare på det afrikanske kontinent næsten bliver halveret i 2020 fra 3,6 procent til 1,8 procent som følge af coronavirus. Og det var inden krisen rigtig tog fart. Et så stort økonomiske kollaps vil sammen med svage sundhedssystemer formentlig koste flere tusinder mennesker livet, skabe massiv arbejdsløshed og risikere at presse unge mennesker til at forlade deres hjemegne i jagten på en fremtid – og måske i sidste ende søge mod Europa. Det er derfor, at vi nu skal udvise rettidig omhu og international solidaritet. Vi har som nation og samfund en forpligtelse til at hjælpe dem, der kalder på vores hjælp. Det gør de nu. Derfor har vi – et bredt flertal i Folketinget – besluttet at bevillige samlet 650 millioner kroner til blandt andet en her-og-nu-indsats for at bekæmpe smittespredningen og afbøde de økonomiske konsekvenser på længere sigt. For i mange udviklingslande kan fattigdom være lig med død. Hjælpepakken går for eksempel til danske NGO’ers arbejde med at bekæmpe coronavirus, de afrikanske landes egne indsatser, beskyttelsesudstyr til lokale sundhedsmedarbejdere, bedre adgang til rent vand, sanitet og hygiejne, og til de store FN-organisationer, som også har ekspertisen og erfaringen til at håndtere de humanitære og økonomiske kriser, som vi ser ind i. Pengene til hjælpepakken findes i den allerede eksisterende udviklingsbistand, hvoraf 350 millioner kroner kommer fra den standby-pulje, partierne er enige om at afsætte til bekæmpelse af coronavirus. Puljen er er finansieret ved at sætte andre udviklingsprojekter midlertidigt på pause. De resterende midler til hjælpepakken findes i de humanitære reserver allerede afsat på Finansloven for 2020. Vi har som land en entydig interesse i at hjælpe flygtninge og de fattigste og sikre, at der også i fremtiden er jobmuligheder i Afrika til den stadig voksende afrikanske befolkning.

Lemvig

Campingpladser starter forsigtigt op

Annonce