Annonce
Debat

Debat: Apropos nedtagning af statuer

Mikael K. Bjerre

På kant: Fortiden er et underligt sted. Den kan kun besøges iklædt nutidens briller og spidsfindige gæster i DR2 Deadline vil derfor påstå, at den slet ikke findes. Det er selvfølgelig noget relativistisk vrøvl. Inger Christensen kunne med sin lettere nasale stemme ikke have sagt det bedre: “Fortiden findes” - fordi den på alle planer er en del af landskabet, kroppen, parforholdet, folkeskolen – alt.

Fortiden er et virkningsfuldt og fascinerende sted og når man besøger den – eller måske mere præcist ”dem” - er spørgsmålet altså ikke, om man har nutidens briller på, men hvilke briller man vælger at tage på. Og her er tale om et valg.

Man kan vælge værdipolitiske briller tykke som hinkesten indsmurt i baconleverpostej, som de briller Bertel Haarder valgte, da han lavede projekt kanon. Her er fortiden en forsvarsløs tjener (læs slave) for nutidens magthavere.

Annonce

Man kan også vælge de nutidsforherligende briller. De føles så lette og naturlige, at de fleste helt glemmer, at de har dem på. Men nej. Fortidens mennesker havde ikke en lavere IQ, end vi har, og de havde heller ikke et mindre rigt følelsesliv, end du har. De har været nøjagtig lige så primitive, som vi er - de har bare været det på en anderledes måde.

Når man vælger briller til et fortidsbesøg, bør de være anerkendende og nysgerrige på fortidens præmisser. Hvis vi forstår og anerkender fortidens anderledeshed er det ægte inspiration til at skabe vores egen fremtid.

Og det betyder jo ikke at man kan opføre sig, som man vil. Jeg forstår godt at det kan falde nogen for brystet at Hans Egede troner med sin stok over Nuuk. Og jeg græder tørrer historiske tårer, hvis hans statue skal tilbringe de næste 100 år i en lille tænkepause-park sammen med andre nedtagende statuer.

For Hans Egede havde jo et valg i sin samtid (uden jeg dog aner, hvordan han forvaltede det) og man gad jo godt at vide, hvad de om 100 år tænker om os. Nogle ting er selvfølgelig oplagt. Statuerne af krigsherre Anders Fogh Rasmussen (Afghanistan og Irak) holder nok ikke 100 år, før de kommer i skammekrogen.

Men hvad med portrætterne af Poul Nyrup Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen. Vil de i fremtiden bære over med, at de to ”Rasmusner” stod i spidsen for et system, der efterlod himmel, hav og jord som udslidt æblegrød. Vil fremtiden undskylde dem med, at de var dummere og ondere i gamle dage og lade dem hænge eller må portrætterne en tur i magasinet?

Selv om fortiden er et lidt underligt sted, så kan man jo i nutiden godt forsøge at stemme på nogen, der i det mindste har en chance for at blive hængende eller stående.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce