Annonce
Debat

Debat: Bankunionen kan sikre vores boligøkonomi

Bekymringen for den danske realkredit har sin berettigelse, fordi det danske realkreditsystem, som beskrevet, er ganske særligt og, ligesom den danske arbejdsmarkedsmodel, er en at hovedhjørnesten i fundamentet under vores relativt trykke og stabile samfund.

Annonce

EU: Debatten om dansk deltagelse i den europæiske bankunion er endnu engang blusset op. På den ene side har vi tilhængerne. De ser ikke ingen potentielle eller egentlige problemer ved dansk tiltrædelse. På den anden side har vi modstanderne, der, efter min vurdering, ser lige lovligt mange spøgelser. Det største handler om realkreditten og hermed om vores trygheden i vores boligøkonomi.

Vi har i Danmark en særlig model for belåning af boliger - en model vi er glade for, fordi den danske realkredit sikrer billige boliglån til danskerne. Den model skal vi selvfølgelig passe på. Den har overlevet mange kriser og forandringer i og omkring det danske samfund gennem rigtig mange år siden begyndelsen i 1797, hvor den havde sin fødsel. Det særlige ved den danske realkredit, sammenlignet med boliglånene hos vores europæiske naboer er, at vi i Danmark i fællesskab stiller sikkerhed i vores boliger, mens de i andre lande er finansieret af bankernes indlån.

Bankunionen har til formål at samarbejde og udøve krisehåndtering af realkredit- og pengeinstitutter. Derfor har bankunionen indflydelse på hvordan bankvirksomhed udøves i medlemslandene. Netop derfor er det vigtigt, at vi har en saglig diskussion om fordele og ulemper ved en eventuel dansk tiltrædelse til bankunionen. Der hersker dog, hvad jeg mener, en overdreven frygt for den danske realkredit.

Selvfølgelig skal man ikke være naiv. Bekymringen for den danske realkredit har sin berettigelse, fordi det danske realkreditsystem, som beskrevet, er ganske særligt og, ligesom den danske arbejdsmarkedsmodel, er en at hovedhjørnesten i fundamentet under vores relativt trykke og stabile samfund. Nogle frygter nu, at der ikke vil blive taget hensyn til vores særlige lånemodel, når den skal leve op til standardkrav formuleret af bankunionen. Kritikerne frygter ligeledes at ny regulering og lovgivning vil have negativ indflydelse på den danske realkredit. De er bange for at det vil blive dyrere for danskerne at optage boliglån, fordi der vil blive stillet andre krav til hvordan realkreditinstitutterne skal polstres og sikre lånene.

Her er det vigtigt at huske, at Nationalbanken har konkluderet, at den eksisterende danske realkreditlovgivning overordnet set giver fornuftige rammer for, at den europæiske centralbank (ECB), sammen med Finanstilsynet, kan føre tilsyn med realkreditinstitutterne under hensyntagen til den særlige forretningsmodel. Faktisk har Nationalbanken udtalt, at de samlet set forventer, at Danmarks deltagelse i bankunionen vil bidrage positivt til den finansielle stabilitet i Danmark.

Erhvervsministeriet er også positivt stillet overfor dansk tiltrædelse. De få bekymrede, der aktuelt er, har altså meget lidt at hænge deres argumenter på. Der kan selvfølgelig dukke guldkorn op og dem vil jeg selvfølgelig forholde mig til med interesse. Men som landet ligger nu og fordi jeg som politiker afstår fra at sprede ubegrundet frygt blot for at høste opmærksomhed, så må jeg sige, at jeg stadigvæk er tilhænger af, at vi tiltræder bankunionen.

Jeg har tillid til Nationalbanken og Erhvervsministeriet. Hvorfor skulle de sætte danske boliglån over styr? Hvorfor skulle de løbe den risiko, at vi står uden for et effektivt sikkerhedsnet overfor finansielle kriser? Nej vel. Og jeg tror sådan set heller ikke, at EU har en interesse i at ødelægge den danske realkredit, der jo er et mønstereksempel for andre at blive inspireret af. Under alle omstændigheder glæder jeg mig til at følge debatten.

Pernille Weiss
Annonce
Annonce
Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Lemvig

Nyt tag kostede overskud i LGF

Annonce