Annonce
Debat

Debat: Døren er åben - velkommen til fremtidens landbrug

Nis Hjort landmand
Annonce

Debat: Danske landmænd har mistet troen på en bedre fremtid, og samfundssindet er erstattet af egoistisk grådighed. Holdningerne er mange, men intet kunne være mere forkert. Dansk landbrug er under rivende udvikling, og vi er klar til fremtiden. Men hvordan ser den ud?

Jeg er landmand, og det er jeg stolt af. Jeg kan lide at arbejde med dyr. Jeg kan lide at bo i naturen. Jeg kan lide selvstændigheden og livsstilen i jobbet. Sådan er vi mange landmænd, der har det. Jeg kan sagtens se, at vi har udfordringer på landet, men jeg oplever også en lyst og en gejst til at håndtere dem. Sådan har det altid været. Når jeg tænker på den udvikling, vi har været igennem i generationer, er det ikke nyt for landmænd at være forandringsparate. Vi er klar til fremtiden, og vi har en klar forestilling om, hvordan den kommer til at se ud. Her har du min.

Danmark er kendt for at producere kvalitetsfødevarer til hele verden og for at levere det, forbrugerne ønsker at købe. Når forbrugere efterspørger økologiske varer, er det det, vi leverer. Når forbrugerne efterspørger mælk fra køer på græs, er det det, vi leverer. Og når forbrugerne efterspørger grise, der er opvokset uden antibiotika, er det det, vi leverer. Efterspørgslen bestemmer udbuddet - sådan er det i dag, og sådan vil det være fremover.

I fremtidens landbrug vil kvalitet, sporbarhed og dyrevelfærd være i højsædet. Kød vil stadig være på tallerkenen i Danmark og på verdensmarkedet, men plantebaserede fødevarer vil i højere grad vinde indpas. Det kan ses på vores marker, hvor der vil vokse flere typer afgrøder. I fremtiden vil landbruget i langt højere grad have åbne døre til produktionen, så forbrugerne altid har adgang til at besøge en bedrift fysisk eller virtuelt. Vores produktion er top-effektiv. Dyrene får den rette mad i de rette mængder, som sikrer det bedste udbytte. Det er godt for vores klima.

I 2050 vil landbruget være klimaneutralt. Det er Landbrug & Fødevarers vision og vores pejlemærke. I fremtiden vil vi fodre vores dyr med græsprotein, som er produceret i Danmark. Som mælkeproducent kompenserer jeg for køernes udledning af metan ved at oplagre CO2 som biokul på jorden. Gyllen fra dyrene laver vi til biogas, som både bruges til at opvarme huse og som brændstof til fly. Det tidligere gasnet bruger vi til lede biogassen ud til forbrugerne.

Staten har opkøbt vores lavbundsjorde, da pløjning og harvning af de våde lavbundsarealer udleder store mængder CO2 og lattergas. I stedet ligger lavbundsjordene hen som uberørt natur, der er med til at sikre biodiversiteten. Præcisionslandbrug er blevet en del af hverdagen, og vi behandler vores marker ved hjælp af data fra satellitter og sensorer for at sikre et lavt forbrug af diesel, gødning og hjælpestoffer.

Som landmand har du naturen som nærmeste nabo. Den er vi interesserede i at passe på. I min landboforening tilbyder vi, at medlemmerne kan få besøg af en naturplejekonsulent, der kan klæde dem på og give dem et indblik i, hvad de kan gøre for naturen og biodiversiteten på deres bedrift. Nogle gange skal der ikke så meget til. Det gør en forskel at etablere en bræmme med majs til vildtet eller lade en gammel træstub stå til gavn for insekter, firben og padder. I fremtiden vil det være en naturlig del af det gode landmandskab.

På landet er døren altid åben. Her er højt til loftet. Vi har tradition for at tage os af de mennesker, der kan have svært ved at passe ind andre steder. Sådan er det også i fremtiden. Vi åbner vores døre for unge mennesker, der har det svært i skolen, og hjælper så de kan kombinere deres skolegang med praktisk arbejde et par dage om ugen. Vi åbner også vores døre for mennesker med diagnoser, så de kan finde et ståsted i livet. Nogle kalder det CSR – for os er det blot almindelig medmenneskelighed. Det kræver veluddannede mennesker at drive et landbrug, men vi har plads til at hjælpe andre.

Stolthed, åbenhed og sammenhold er historien om livet på landet – også i fremtiden. Jeg er klar til at gå den i møde. Vi er klar. Og vi er allerede godt på vej!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce