x
Annonce
Debat

Debat: Det skal være lovligt at skyde bæveren

Natur: Nogle gange bliver vi mennesker fanget i en romantisk drøm, hvor vi ønsker os tilbage til en verden, hvor vi er omgivet af levn fra fortiden. Særligt den danske natur er ofte genstand for en nostalgisk længsel. Det er som om, at euforien over at kunne spotte svundne dyr på ny ingen ende vil tage - uanset hvad konsekvensen måtte være for resten af vores natur.

Et godt eksempel er bæveren. Her blev drømmen om dens tilbagekomst til virkelighed. For i 1999 valgte Naturstyrelsen at udsætte 18 bævere på Klosterheden Plantage i Vestjylland. Her godt 20 år senere er bestanden vokset til op mod 270 eksemplarer. Dengang var meningen, at bæverne kun skulle færdes på Klosterheden. Men jo større en familie bliver, desto mere plads er der brug for. Og det betyder, at bæveren har forskanset uden for Klosterheden og gjort sit indtog helt ned til Silkeborgsøerne.

Det kan ses på naturen, når flere hundrede bævere finder sig til rette og slår sig ned. De store gnavere fælder træer, bygger dæmninger, skaber oversvømmelser. Ja, faktisk er bæveren et af de dyr, som manipulerer allermest med den danske natur. De lange fortænder gnaver sig igennem alt – til rædsel for landmænd, private grundejere og naboer. De beskadiger markerne med deres oversvømmelser. De ødelægger skovenes beplantninger med deres træfældning. De forplumrer rene søer og strømstærke åer til skade for dyrelivet.

Som er det lige, kan de berørte jordejere intet stille op. For EU's habitatdirektiv blokerer for, at de kan tage sagen i egen hånd. Faktisk er det kun Naturstyrelsen, der har magt til at gøre noget ved problemet. Men hvad gør de? De sidder på hænderne og nøler, alt imens flere jordejere får deres områder ødelagt af bæveren. Lad os lige huske på, at bæveren ikke er en truet dyreart. Nej, faktisk betragtes det i for eksempel Sverige og Norge som et skadedyr og bliver derfor skudt. Så hvorfor er det vi ikke giver mulighed for at gøre det samme?

Det er helt fint, at bæveren skal have lov til at færdes i statsskovene. Men når de bevæger sig uden for matriklen, skal man også have lov til at skyde dem. Det nytter ikke noget, at vi ikke må regulere et problemdyr, der er til så stor skade for sine omgivelser. Og derfor mener vi, at der skal gøres noget ved EU's habitatdirektiv. For selvfølgelig skal det være lovligt at skyde bæveren.

Søren Gade
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Sammenlægning må udskydes

Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Kultur

Kirken sender prædiken på video

Annonce