Annonce
Debat

Debat: EU og USA skal samarbejde om at bekæmpe skattesvindel

Niels Fuglsang, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. PR-foto
Annonce

Debat: For en måned siden så hele verden spændt til, da Joe Biden blev indsat som USA's nye præsident. På de fleste punkter kan han nærmest kun gøre det bedre end sin forgænger, men særligt på ét punkt håber jeg på helt nye toner fra den amerikanske præsident: i kampen mod internationalt skattefusk.

I Europa-Parlamentets udvalg mod skattely har mine kolleger og jeg bidt mærke i Joe Bidens valgløfte om at hæve den effektive selskabsskat. Biden vil have de rigeste virksomheder til at bidrage mere, og ikke som i dag via kreative ordninger strikket sammen af smarte advokater nærmest undgå at betale skat.

Jeg synes, det lover godt for de igangværende internationale forhandlinger, hvor EU og USA gerne skal blive enige om at indføre en minimums-selskabsskat. Det er der brug for, for at de multinationale selskaber ikke skal kunne spille os ud mod hinanden, når det kommer til at sænke skatten mest muligt. I Europa-Parlamentet har vi sagt, at hvis ikke der kommer resultater senest til sommer, skal EU gå enegang og selv indføre en minimumsselskabsskat.

Globaliseringen giver mulighed for, at virksomheder kan investere på tværs af grænser og åbne afdelinger rundtom i verden. Danmark har som en lille, åben økonomi nydt godt af stærke handelsforbindelser og investeringer, særligt fra store stater som USA. Men der er en bagside af medaljen. Globaliseringen har nemlig også ført til en konkurrence mellem lande om at tiltrække investeringer ved at lade multinationale virksomheder slippe med en lavere skat end andre virksomheder. For eksempel har Irland sænket skatten for virksomheden Apple til 0,005 procent.

De store techvirksomheder undgår i mange tilfælde at betale den skat, som normale danske virksomheder betaler. Det så vi i 2019, da Skat tog Facebook på fersk gerning i at udbetale løn uden om skattevæsenet under byggeriet af sit datacenter i Odense. Flere multinationale virksomheder har nu slået sig ned i den jyske muld.

Sidste år åbnede Apple et stort datacenter i Viborg. Facebook og Google har et nyt datacenter undervejs i Aabenraa. Alle disse techvirksomheder har en lang historie for at betale ekstremt lidt eller ingenting i skat.

Derfor har de internationale forhandlinger mellem EU og USA direkte indflydelse på Danmark, da flere store techvirksomheder har slået sig ned her, men samtidig undgår at betale skat på lige vilkår med os andre. Det skal stoppe, og ikke mindst derfor har jeg store forhåbninger til, at vi i EU kan nå til enighed med Biden om, at også de multinationale selskaber skal bidrage til vores velfærd på begge sider af Atlanterhavet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Boykot Vinter-OL i Beijing 2022

Lemvig

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Annonce