Annonce
Debat

Debat: Fire grønne grunde til at rose EU-Kommissionen

Klima: EU-Kommissionen har netop præsenteret den grønne plan over alle grønne planer, som udstikker kursen mod et klimaneutralt EU i 2050. Den såkaldte European Green Deal. Kritikere, som Enhedslistens Nikolaj Villumsen kalder planen uambitiøs og udetaljeret.

Nuvel, det er ikke en dagsplan med instruktioner for de næste cirka 11.000 dage frem til 2050. Den er heller ikke lige så ambitiøs som vores danske klimalov. Men jeg synes alligevel, der er mange gode takter, som vi kan arbejde videre med:

Al lovgivning og aftaler skal pege mod klimaneutralitet i 2050. Det betyder, at klimamålet skal tænkes ind i handelsaftaler, landbrug, energisektoren og al lovgivning i EU.

Cirkulær økonomi er centralt. Til marts fremlægger Kommissionen en plan, som skal sikre, at vi genanvender flere af de materialer, vi bruger i fx tekstilsektoren og byggebranchen og til fremstilling af elektronik og plastik. Kommissionen lægger blandt andet op til udvidet producentansvar.

Strategi for havvindmøller. Vindmøller bliver essentielt for EU’s fremtidige energisektor. Det er særskilt positivt for os danskere. Ikke kun fordi det vil være med til at redde klimaet, men også fordi vi er gode til at producere havvindmøller. Danmarks position som et grønt foregangsland er ikke kun en fordel, når vi modtager priser, som ”Dagens Solstrålehistorie” ved klimakonferencen i Madrid, men også når resten af verden følger os gennem den grønne omstilling. Vi kan både vise vejen og producere redskaberne til at brolægge den.

Internationalt vil Kommissionen bruge endnu mere energi på at trække resten af verden i en mere bæredygtig retning via klimadiplomati. Allerede næste år vil Kommission ved EU/Kina-topmødet i Leipzig forstærke klima- og miljøsamarbejdet. Ved topmødet med den Afrikanske Union vil EU aftale en omfattende strategi til at fremme grøn og bæredygtig vækst på det afrikanske kontinent, så fattigdomsbekæmpelse og grøn udvikling går hånd i hånd.

The European Green Deal skulle have været mere ambitiøs. Men jeg synes alligevel, at der er gode takter i Kommissionens forslag. Vi danske medlemmer af Europa-Parlamentet er stort set alle er enige om, at planen skal være endnu mere ambitiøs. Nu glæder jeg mig til, at vi sammen kan presse Kommissionen i vores retning, efterhånden som vi skal stemme om deres forslag.

Annonce
Christel Schaldemose
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Struer

Kongen og Den hvide Kenyaner i nyt eventyr

Annonce