Annonce
Debat

Debat: Giv børnefamilierne lidt ro på

Karsten Hønge

Debat: Åååhh, nej, har den lille feber? Igen? Der er få ting, som giver mere stress i børnefamilier. I situationer, hvor børnene har allermest brug for forældrenes omsorg og overskud, fylder bekymringer om pasning og økonomi. Familierne har brug for lidt ro på, og det kan de få med en ny ret til at blive hjemme til barnet er rask. Det må være helt grundlæggende, nærmest banalt naturligt, at forældre skal have ret til at passe børnene til de er raske.

Når forældrene har brugt overenskomstens muligheder for at passe det syge barn, forsøger de med hjælp fra familie, venner, det yderste af neglene og gaffatape at få hverdagen til at hænge sammen. Det mislykkes alt for ofte, og dur ikke i et moderne samfund.

Der skal være bedre balance i arbejdslivet og i livet som sådan. En stressepidemi er over os, og hver dag koster dårligt psykisk arbejdsmiljø titusindvis af sygemeldinger. Bekymringer over syge børn er med til at skubbe nogle pressede familier det sidste stykke mod grøften.

De fleste har gennem overenskomster ret til en eller to hjemmedage hos barnet. Men børn er jo ikke maskiner, som kan repareres indenfor tidsfrister. Derfor synes jeg, at samfundet skal træde til, hvis barnet er syg mere end to dage. Sådan et system fungerer fint i Sverige, og nu er et såkaldt ”Borgerforslag” på vej til Folketinget med samme indhold. SF havde allerede i 2018 en lignende ide, og vi ser frem til, at der måske åbner sig nye politiske muligheder.

Det er godt for alle. Barnet, som skal blive rask, forældrene som ikke skal plages af stress, virksomhederne som ikke skal udsættes for pres fra syge forældre, børn og voksne i institutionerne, hvor de måske udsættes for smitte fra børn, som blev sendt småsyge afsted.


Hver dag koster dårligt psykisk arbejdsmiljø titusindvis af sygemeldinger.


Familierne skal ikke sidde med dilemmaet mellem et sygt barn og økonomi. Erfaringerne fra Sverige viser, at der ikke bliver snydt med ordningen, og der er ingen grund til at tro at danskerne vil udnytte sådan en ny ordning. I dag er der sikkert også enkelte eksempler på, at ”barnets 1. sygedag” nogle gange fortolkes lidt ud over 1. sygedag. Med forslaget fjerner vi også den dårlige samvittighed.

Det er svært at gøre regnestykket helt præcist op. Mindre smitte og stress giver mindre fravær fra arbejde og mere overskud både i familie- og arbejdslivet. Med de svenske erfaringer vil regningen kunne betales med en forhøjelse af Arbejdsmarkedsbidraget på 0,25%. Forslaget er et stort velfærdsskridt, og alle pengene værd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Nu også kviktest i Thyborøn

Annonce