Annonce
Debat

Debat: Giv en hånd til unge, som lærer med hænderne

Debat: Alt for mange børn og unge får ikke nok ud af skoletiden, fordi de har lidt ekstra krudt i røven. Jeg synes, at vi skal give en hånd til de mennesker, som bedst lærer med hænderne.

Karsten Hønge

Alle kommuner burde indføre spændende praktikperioder i samarbejde med lokale virksomheder. Skoletrætte unge skal have mulighed for at komme i noget, som vi kan kalde ”mesterlæreordninger”, som er en mere fast løbende fordeling af skole og praktik. Dette tema burde rejses i alle kommunale valgkampe. Hvad gør DIN kommune?

Der er brug for mere samarbejde mellem folkeskoler, erhvervsskoler, virksomheder og fagforeninger. De fleste folkeskoler og erhvervsskoler i et lokalområde samarbejder allerede om brobygnings- og introduktionskurser, men der er langt større muligheder. Et samarbejde, der indeholder praktisk arbejde, giver et helt andet udbytte af undervisningen og kan være med til at give eleverne lyst til at vælge en god solid erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Annonce

Flere unge, og især mange drenge, bliver skoletrætte og interessen for bøger ender med, at kunne ligge på lillefingerneglen. Men i stedet for at sige, at der er noget galt med de unge, skal vi blive bedre til at forme skolen efter de børn og unge, som vi har. Der er ikke det fjerneste forkert ved bedst at lære ”gennem hænderne” og have svært ved at sidde stille.

Den seneste trivselsmåling viser, at hver fjerde elev i de større klasser ofte keder sig. Deres faglige indsats og kunnen er på et så lavt niveau, at de ikke får tilstrækkelige kundskaber med sig fra folkeskolen. Praktik hos en lokal tømrermester kan give den unge oplevelsen af at gøre gavn og opnå store personlige sejre. Ros og anerkendelse giver blod på tanden til at lære mere - og større selvtillid. Det kan være en helt afgørende oplevelse og skelsættende for resten af livet, når den unge erkender sammenhængen mellem praktisk og teoretisk viden.

Praktik kan udvikle unge både fagligt og personligt, hvis de finder et område, hvor der er brug for netop deres evner. Flere steder i landet er der allerede gode erfaringer med forløb, hvor en elev kommer i praktik et par gange om ugen, så man ikke slipper skolen helt.

Det kan være en helt afgørende oplevelse og skelsættende for resten af livet, når den unge erkender sammenhængen mellem praktisk og teoretisk viden.

Fra klummen

Jeg mener, at alle kommuner skal prioritere erhvervspraktik af høj kvalitet, helt i top. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at kommunale retningslinjer har stor betydning for, hvor velfungerende arbejdet med erhvervspraktik på skolerne er, så sæt bare i gang derude.

Ganske vist har alle elever i 8. og 9. klasse ret til at komme i erhvervspraktik af mindst en uges varighed, men der er stor forskel på, hvordan det håndteres i virkeligheden. Der er også meget stor forskel på hvordan forløbet tilrettelægges. Nogle kommuner, eksmepelvis Odense, Varde og Herning, har lokalt indført obligatorisk erhvervspraktik. Brug lige valgkampen til at tjekke situationen i din egen kommune.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hvalen skal formentligt obduceres men bliver liggende hele mandagen

Leder For abonnenter

Jamen, det er jo næsten allerede et nærhospital, som er blevet indviet i Lemvig

Sport

Lemvig-spiller springer ud som homoseksuel: - Reaktionerne fra holdkammeraterne var, som jeg håbede

Navne

Lemvig Kommune skal have ny chef

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Holstebro

Mona og Jesper Brink har renoveret og vedligeholdt i 25 år: Nu gider vi ærligt talt ikke mere - nu vil vi bare nyde!

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Lemvig

24-årig lemviger til tops på radikales liste til folketingsvalget

Livsstil

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Lemvig

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Lemvig For abonnenter

Hvad nu? Prisen for en oprensning af depotet ved Høfde 42 kan eksplodere

Sport

Mølgaard efter nedrykning: - Planen er, at jeg skal videre til sommer

Annonce