Annonce
Debat

Debat: Giv en hånd til unge, som lærer med hænderne

Debat: Alt for mange børn og unge får ikke nok ud af skoletiden, fordi de har lidt ekstra krudt i røven. Jeg synes, at vi skal give en hånd til de mennesker, som bedst lærer med hænderne.

Karsten Hønge

Alle kommuner burde indføre spændende praktikperioder i samarbejde med lokale virksomheder. Skoletrætte unge skal have mulighed for at komme i noget, som vi kan kalde ”mesterlæreordninger”, som er en mere fast løbende fordeling af skole og praktik. Dette tema burde rejses i alle kommunale valgkampe. Hvad gør DIN kommune?

Der er brug for mere samarbejde mellem folkeskoler, erhvervsskoler, virksomheder og fagforeninger. De fleste folkeskoler og erhvervsskoler i et lokalområde samarbejder allerede om brobygnings- og introduktionskurser, men der er langt større muligheder. Et samarbejde, der indeholder praktisk arbejde, giver et helt andet udbytte af undervisningen og kan være med til at give eleverne lyst til at vælge en god solid erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Annonce

Flere unge, og især mange drenge, bliver skoletrætte og interessen for bøger ender med, at kunne ligge på lillefingerneglen. Men i stedet for at sige, at der er noget galt med de unge, skal vi blive bedre til at forme skolen efter de børn og unge, som vi har. Der er ikke det fjerneste forkert ved bedst at lære ”gennem hænderne” og have svært ved at sidde stille.

Den seneste trivselsmåling viser, at hver fjerde elev i de større klasser ofte keder sig. Deres faglige indsats og kunnen er på et så lavt niveau, at de ikke får tilstrækkelige kundskaber med sig fra folkeskolen. Praktik hos en lokal tømrermester kan give den unge oplevelsen af at gøre gavn og opnå store personlige sejre. Ros og anerkendelse giver blod på tanden til at lære mere - og større selvtillid. Det kan være en helt afgørende oplevelse og skelsættende for resten af livet, når den unge erkender sammenhængen mellem praktisk og teoretisk viden.

Praktik kan udvikle unge både fagligt og personligt, hvis de finder et område, hvor der er brug for netop deres evner. Flere steder i landet er der allerede gode erfaringer med forløb, hvor en elev kommer i praktik et par gange om ugen, så man ikke slipper skolen helt.

Det kan være en helt afgørende oplevelse og skelsættende for resten af livet, når den unge erkender sammenhængen mellem praktisk og teoretisk viden.

Fra klummen

Jeg mener, at alle kommuner skal prioritere erhvervspraktik af høj kvalitet, helt i top. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at kommunale retningslinjer har stor betydning for, hvor velfungerende arbejdet med erhvervspraktik på skolerne er, så sæt bare i gang derude.

Ganske vist har alle elever i 8. og 9. klasse ret til at komme i erhvervspraktik af mindst en uges varighed, men der er stor forskel på, hvordan det håndteres i virkeligheden. Der er også meget stor forskel på hvordan forløbet tilrettelægges. Nogle kommuner, eksmepelvis Odense, Varde og Herning, har lokalt indført obligatorisk erhvervspraktik. Brug lige valgkampen til at tjekke situationen i din egen kommune.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Skal vi bringe billedet af en butikstyv for at hjælpe politiet?

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Lemvig For abonnenter

Dejligt med stigende oksekødspriser, men jeg har dem også, fordi jeg kan lide at se på græssende kreaturer

Debat

Mit møde med den smilende københavner

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Lemvig

Pandemien gjorde bus-forsøg til en fiasko

Vestjylland For abonnenter

Du vender dig og ser efter dem på gaden, og du spørger ind til lige præcis, hvor høje de er: Kom med på den anden side, og hør historierne fra dem med lidt længere lemmer end andre

Lemvig

Der mangler personale: Kommunen beder de pårørende om hjælp til at give de ældre en god jul

Annonce