Annonce
Læserbrev

Debat: Grøn omstilling kræver flere kloge hænder

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat: Hvis Danmark skal være rigere, grønnere og dygtigere i fremtiden har vi brug for flere faglærte på arbejdsmarkedet. Det er helt afgørende for den grønne omstilling, at der f.eks. er dygtige elektrikere, metalarbejdere og bygningsarbejdere, så vores tårnhøje grønne ambitioner også bliver til virkelighed.

Så vi rent faktisk får bygget vindmøller i havet, opsat ladestandere langs vejene og etableret solcelleanlæg på vores tage. Vi har alle et håb om en grøn fremtid, men det kræver dygtige faglærte at omsætte det håb til virkelighed.

I udspillet "Danmark kan mere 1" tager regeringen fat på to af de hovedudfordringer, som både politikere og erhvervsliv skal være med til at løse: Klimakrisen og manglen på faglært arbejdskraft.

Annonce

For det første skal vi sørge for, at flere unge bliver faglærte, men også at det at tage en erhvervsuddannelse bliver et attraktivt valg, hvis man er voksen og mister sit arbejde. Heldigvis er der en massiv klimabevidsthed i særligt den unge generation, og derfor er det naturligvis nærliggende at de unge vil vælge at uddanne sig inden for klimaerhvervene.

For det andet skal vi sikre, at de faglærte, vi uddanner, har de rette kompetencer til at løse de udfordringer, som en fremtid med klimaforandringer af stigende intensitet bringer.

Vi har alle et håb om en grøn fremtid, men det kræver dygtige faglærte at omsætte det håb til virkelighed

Udfordringerne kræver gennemtænkte løsninger. Her peger regeringen på flere konkrete tiltag. Blandt andet vil vi investere i tre klimaerhvervsskoler forskellige steder i landet.

Klimaerhvervsskolerne skal være kraftcentre med fagligt stærke miljøer for bæredygtighed og grøn teknologi. De skal – i tæt samarbejde med Danmarks stærke, grønne eksportvirksomheder – være et udstillingsvindue for de førende teknologier inden for den grønne omstilling.

Derudover ønsker regeringen, at uddannelsesløftet på 110 pct. dagpengesats til ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse gøres permanent. Det skal sikre flere faglærte hænder til virksomhederne.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Statsminister Mette Frederiksen (S) mødes til workshop med repræsentanter fra blandt andet uddannelsessektoren på Marienborg fredag den 1. oktober 2021.. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Regeringen vil sætte benhårdt ind for at sikre velkvalificerede medarbejdere til fremtidens arbejdsmarked og den grønne omstilling. Det gør vi således bl.a. med forslag om klimaerhvervsskoler, ved at fortsætte arbejdet med at få uddannet flere faglærte og ved forslag om årligt at anvende 2,5 mia. kr. på at investere i kvaliteten i vores uddannelsessystem.

For nu skal vi vise, at Danmark kan meget mere.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce