x
Annonce
Debat

Debat: Hår i suppen - absurd vinkling på pesticidundersøgelse

Grundvand: Det var en helt absurd vinkling, som resultatet af massescreeningen af grundvandet fik i sidste uges mediedækning. ”Forbudte pesticider truer drikkevandet” og lignende overskrifter fyldte aviser og elektroniske medier.

Det er ekstremt paradoksalt, at vinklingen, som Miljøministeriet selv lægger op til i sin pressemeddelelse, ender sådan, for reelt set er resultatet af screeningen en ren solstrålehistorie.

Screeningen fandt nemlig ikke spor over grænseværdien af stoffer fra pesticider, som i dag er godkendt til brug i Danmark. Det viser, at systemet fungerer. Midler, der kommer igennem den strikse danske godkendelsesprocedure, finder ikke vej til grundvandet.

Det glæder vi landmænd os selvfølgelig over, for vi ønsker også godt drikkevand, og vi er meget trygge med Miljøstyrelsens faglighed og vurderinger.

Dermed kunne man håbe på at få nuancer ind i den debat om vandkvalitet og pesticider, som desværre har været præget af følelser i langt højere grad end af fakta. Sådan skulle det altså imidlertid ikke være.

I stedet for at glædes over, at vi i Danmark har et system, som magter at kombinere drikkevandsbeskyttelse med effektiv landbrugsproduktion, så finder man det mindst tænkelige hår i suppen og bruger det som belæg for en totalt nuanceløs kritik af landbruget. Der er tale om et stof, som måske har været brugt ulovligt for år tilbage af ganske få. Vi tager selvfølgelig fuldstændig afstand fra den slags handlinger.

Det er svært at forstå, hvorfor en ansvarlig regering og forvaltning har lyst til at sprede tvivl og usikkerhed hos befolkningen, når konklusionen på den helt centrale del af screeningen kun giver anledning til den fuldstændig modsatte konklusion. Der er i hvert fald ingen som helst faglig begrundelse for at melde sådan ud.

I stedet for at gøre landbruget til syndebuk ville det have klædt ministeren at tage fat på en afdækning af de mange andre fremmede stoffer, som findes i grundvandet. Her tænker jeg blandt andet på medicinrester fra eksempelvis p-piller, som potentielt kan have alvorlige konsekvenser for fertiliteten og meget andet.

Thor Gunnar Kofoed
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Kultur

Kirken sender prædiken på video

Kultur

Rally også offer for virus

Annonce