Annonce
Debat

Debat: Hvil i fred - vi udfaser tysk sprog og kultur i Danmark

Som beskikket censor i tysk har jeg overværet og bedømt mange eksaminer ved Aalborg Universitet (AAU). Det har næsten altid været en fornøjelse. Tyskstudiet er lille, men har et levende og inspirerende studiemiljø. Nu har dekanen besluttet, at det skal lukke. Tyskstudiet i Aalborg bliver dermed det seneste offer for “nødvendighedens politik” på fremmedsprogsområdet.

I forvejen ser det skidt ud for tysk sprog og kultur i Danmark. I gymnasiet er der - sammenlignet med tidligere - forsvindende få elever, der har sproget på A-niveau. Fødekæden er faktisk næsten brudt fra begyndelsen, fordi stort set ingen lærerstuderende vælger tysk som linjefag. Hvad det betyder for tyskundervisningen i folkeskolen, kræver det ikke den store fantasi at forestille sig. Nu hvor tysk sprog og kultur er ved at blive faset ud af det danske uddannelsessystem på alle niveauer, må det være passende at gøre status over, hvad vi er ved at miste. Jeg overlader ordet til Daniel Kehlmann, som holdt en fremragende tale ved åbningen af Nationalmuseets udstilling Tyskland/Germany. Jeg skal på forhånd beklage, at talen – og mine udvalgte citater – ikke er helt i balance med hensyn til de gængse mangfoldighedsparametre:

”Når jeg spørger mig selv, hvad der er tysk, kommer jeg (…) altid til at tænke på Heinrich von Kleist (…) Efter at Kleist som 24-årig havde læst Immanuel Kant, var han plaget af umuligheden af at bringe nogen form for orden i ”verdens elendige indretning”, som samtidig var fri og let. Det, der ødelagde ham, var skønhedens uopnåelighed. Immanuel Kant var formodentlig den største ånd i nyere tid ved siden af Shakespeare og Einstein. Når jeg læser, hvordan Kant taler om love, synes jeg, at jeg hører Bachs musik. Ingen kunne være mere universel end Bach, og dog er der i hans musik en alvor, en tyngde, en klarhed og noget kompliceret, som jeg opfatter som tysk.” Engang vakte Kresten Poulsgård fra Fremskridtspartiet opsigt, da han hævdede, at Danmark var for lille et sprogområde til at have en ballet. Den nutidige variant må lyde: Danmark er så lille et sprogområde, at det ikke kan svare sig at lære tysk, selvom Tyskland er Danmarks største samhandelspartner. For god ordens skyld: “Nødvendighedens politik” er selvfølgelig slet ikke nødvendig, men udtryk for en både åndløs og kortsigtet politisk prioritering.

Er der mon nogen politikere, der synes, vi har et problem?

Annonce
Mikael Busch
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce