Annonce
Debat

Debat: I dag fejrer vi lærerne - både herhjemme og internationalt

I dag fejres lærerne over hele verden lærerne for det fantastiske arbejde de hver dag yder for vores børn og vores samfund. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Debat: 5. oktober er FN´s internationale Lærerens Dag, og i hele verden fejres lærerne for det fantastiske arbejde de hver dag yder for vores børn og vores samfund. I nogle lande er der tradition for fest og optog, og i Danmark markeres dagen flere steder af forældre og skoleledere. Ofte med flag og kager til lærerne fra morgenstunden. Og der er grund til at fejre lærere. Både i Danmark og over hele verden.

De seneste 18 måneder har været voldsomme for elever, lærere og forældre. Herhjemme er vi heldigvis tæt på at være tilbage til en normal hverdag.

De seneste 18 måneder har været voldsomme for elever, lærere og forældre. Herhjemme er vi heldigvis tæt på at være tilbage til en normal hverdag, men for næsten alle andre af verdens lærere og skolebørn står den stadig på hjemmeundervisning og udgangsforbud. Hvis der i det hele taget er adgang til skolegang.

Mange steder i verden foregår hjemmeundervisningen ved, at læreren kæmper for at holde kontakten til sine elever ved at gå eller cykle fra hus til hus og give opgaver gennem brevsprækker. Pandemien har udstillet den store ulighed, der findes i uddannelse. Den daglige undervisning står overfor en væsentlig anden udfordring i lande, hvor internettet er ustabilt eller slet ikke tilgængeligt. Steder, hvor en batteridrevet radio er en ubetalelig investering.

Annonce

I Danmark viser tal fra Danmarks Lærerforening, at mange lærere under den første nedlukning har oplevet, at elever ikke har deltaget i hjemmeundervisningen pga. manglende adgang til computere og internet. Og det er i Danmark – et af verdens rigeste lande.

I verdens fattigste lande er det det samme billede, men uligheden er langt mere ekstrem. Millioner af børn og unge risikerer at ryge helt ud af uddannelsessystemerne. Og det kan vise sig at blive meget værre, fordi skolerne i flere lande stadig er lukkede. Uden vacciner til lærere og uden rindende vand er en sikker genåbning langt væk.

Netop nu er der mere end nogensinde før brug for gode, veluddannede lærere. Verdens børn og vores fælles globale fremtid er afhængige af dem. Men covid-19-pandemien har ført til en økonomisk krise, der allerede nu betyder, at 2/3 af udviklingslandene er nødt til at skære ned på allerede udsultede uddannelsesbudgetter. Det betyder færre skoler og bøger - og færre lærere.

Lærerens Dag er en god anledning til at fejre lærerne. Og der er grund til at donorer som Danmark bakker op om elever og lærere internationalt ved at øge støtten til uddannelse i verdens fattigste og mest skrøbelige lande.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce