Annonce
Debat

Debat: Lavere dagpenge er ikke vejen

Karsten Hønge

Debat: Der er ingen logik i Venstres nye ide om, at lade de unge generationer betale for de ældre generationers rasende forbrug af fossile brændstoffer. Det er godt, at Venstre er vågnet af deres klimasøvn, men at lade ungdommen finansiere klimakampen er at ramme fuldstændig forbi bolden. En disciplin som Ellemann i øvrigt behersker til fuldkommenhed.

Ellemann påstår, at de unge oplever en urimelig stor stigning i indtægt, når de går fra SU til dagpengenes dimittendsats. Derfor skulle det være fair at sende regningen til de unge ved at barbere dagpengene med ca. 4000 kroner om måneden. Men det er en skrøbelig præmis, og konsekvenserne rammer hele samfundet.

I virkelighedens verden er det ikke kun afstanden mellem SU og dagpenge, som er relevant, for de fleste studerende har studiejob, og rigtig mange tager studielån. Ellemann manipulerer videre med tallene, når han heller ikke medregner kollegieværelser og studierabatter.

Annonce

De påståede gevinster for samfundet løber også ud i sandet, for der er stor risiko for, at de nyuddannede ikke melder sig ind i A-kasserne. En af de bærende søjler på arbejdsmarkedet, nemlig forsikringssystemet gennem A-kasserne, bliver svækket. De nyuddannede udgør en vigtig fødekilde til dette system, og det får store negative følger for hele samfundet, hvis denne kilde tørrer ud.

Venstres historie er, at de ”høje” dagpenge betyder, at de unge ikke søger efter job. Den udokumenterede påstand passer ikke, og enhver kan i øvrigt selv se den store afstand mellem de i forvejen lavere dagpenge for nyuddannede og lønningerne på arbejdsmarkedet.

Regeringen bør i stedet sætte sig i spidsen for en genopretningsplan for tryghed, dagpenge og uddannelse. Udviklingen skal vendes, for dagpengene vil i 2025 blot udgøre 44% af gennemsnitslønnen, hvor de i 1980 dækkede 63%. Samtidig er dagpengeperioden forkortet, genoptjeningen gjort sværere, og skatteværdien af fradraget forringet.

Når dagpengene bliver for sølle, kommer spørgsmålet: ”hvorfor købe en dårlig forsikring? ” På et tidspunkt vælger folk A-kasserne fra. Hvis der ikke er et rimeligt bytteforhold mellem kontingent og forsikringsgrad, kan det ikke betale sig at være medlem. Der komme flere muligheder for personlige lønforsikringer, men vi skal ikke udlicitere eller privatisere tryghed.

Ellemann leger med tændstikker foran brændbart materiale, og han risikerer at brænde en del af Danmarks berømte og succesrige model for arbejdsmarkedet ned. Rimelige dagpenge får de nyuddannede godt videre ud på arbejdsmarkedet. Gennem tryghed får vi et fleksibelt, effektivt, dynamisk og robust arbejdsmarked, som er den gås, der lægger guldæggene til velfærdssamfundet.

Annonce
Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Blandt de mindst ramte: Lemvig Kommune er ikke længere blodrød

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Lemvig

By og sø skal hænge bedre sammen: To projekter er i gang på samme tid

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Anne gik fra politibetjent til ægproducent og undrer sig over ulogiske regler: - Man skal være jurist for at drive landbrug

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Vestjylland

Spurgt på gaden: Tager du til julefrokost i år – eller melder du afbud?

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Når vi bygger kunstige øer for at få plads til endnu flere i de største byer, er vores overforbrug i julen ikke jordens undergang

Holstebro

10-årige Tobias var en af de første i køen: - Det er megafedt at kunne sige, man endelig er blevet vaccineret

Annonce