Annonce
Debat

Debat: Livreddende corona-førstehjælp lige om lidt - måske

Debat: Man skal holde, hvad man lover. Og regeringen med hele Folketinget bag sig har lovet at hjælpe erhvervslivet med mange penge for at redde økonomien i Danmark. Så kort kan det vel siges, og det er vi mange, der er rigtig, rigtig glade for, fordi det er vigtigt. Danmarks virksomheder er for langt størstedelens vedkommende SMV’er op til 50 ansatte og skulle det komme som en overraskelse for nogen, så er der i den type virksomheder slet ikke råd til at lægge hundredetusindvis af kroner ud i månedsvis. Lige nu nærmer sig – igen – husleje og lønningsdag for de hjemsendte medarbejdere. Og øjnene bliver rettet stadig mere desperat mod bakkontoens hastigt dalende tal.

Livreddende førstehjælp skal som bekendt gives, før hjertet er holdt op med at slå, og lige nu ved jeg snart ikke, om man kan kalde hjælpepakkerne for førstehjælp. Ministeren raser i nydeligt jakkesæt, han vil have tingene til at ske hurtigt, men nu er der snart gået seks uger uden en klink i syne.

Hvis ellers grænserne var åbne, kunne man tage på studietur til Tyskland, hvor virksomheder med et cvr-nr., tro og love-erklæring, en branchekode, en ansvarlig og øvrige enkle oplysninger på to-tre dage kan få akuthjælp på 5000 euro. Det er ikke svært. Kun i Danmark, hvor vi har en slem tendens til at bureaukratisere processerne helt urimeligt for f.eks. at fange fejl i kørselsgodtgørelser og fradrag for avis og telefon for derefter blot at høvle massevis af milliarder ud til postboks-virksomheder på eksotiske øer. Det er naturligvis en helt anden snak. Men lige nu med til at bidrage til frustrationen.

Jeg er som så mange andre meget udsat som arrangør af events og sælger af et af tidens luksusprodukter, bøger. Der går knapt en dag, uden jeg skal lægge ører til, at ministerteamet på Borgen roser sig af al den hjælp, man sender ud. Herunder til kunst- og kulturlivet hvor jeg – gud bedre det – sælger nogle af de oplevelser, vi alle sammen savner: Samvær, nærvær, oplevelser sammen om ting, vi holder af. I mit tilfælde litteratur.

Men når jeg mere og mere desperat kigger på puljeoversigten hver morgen, møder jeg den lakoniske besked ’puljen åbner snart’. Hvorefter jeg kan lægge de der fire-fem-seks uger oveni, før der er nogen som helst chance for at se midler, redde eksistensen. Hvor er det dog bittert.

Som Jesper Buch, den notorisk hårdhændede huleløve fra det populære tv-program siger: "Det er simpelthen ikke rimeligt". Nej, det er ikke. Hverken for mig eller alle de mange andre, der lægger den økonomiske bund i det danske samfund, når vi ellers kan arbejde.

Indtil da vil vi sådan set bare gerne have den hjælp, I lovede os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

Annonce