Annonce
Debat

Debat:Luk for landbrugsstøtten til mafia-lande

Annonce

Landbrug: Alt for længe har Ungarns premierminister, Viktor Orbán, på ægte mafiavis svindlet med EU’s landbrugsstøtte. Millioner af euro er endt i lommerne på Orbáns venner og politisk allierede, alt imens premierministeren har kunnet nyde godt af et handlingslammet EU. Det er forargeligt. For at stoppe det, skal vi gennemføre en totalomlægning af landbrugsstøtten.

Det var The New York Times, som for nyligt afslørede, hvordan ikke blot Ungarn, men en række af baltiske EU-lande, systematisk har svindlet med EU’s landbrugsstøtte. Det er ingen hemmelighed, at der blandt nogle medlemslande findes stærke antidemokratiske og korrupte kræfter. Sagen her er blot den seneste, men den udstiller, at problemerne stikker dybere end hidtil antaget.

Problemet er, at tildelingen af landbrugsstøtte grundlæggende afhænger af et givent landbrugs areal. Med andre ord er det dem med mest jord, som får flest penge. Orbán har gennem en årrække bortaktioneret store landbrugsarealer til sine allierede, og med jorden følger landbrugsstøtten. I Ungarns tilfælde er det årligt 1,2 milliarder euro.

Næsten halvdelen af Ungarns befolkning lever i landbrugsområder. 85 procent af alle Ungarns landbrug er små med arealer på under fem hektar. Landbrugsstøtten er tiltænkt opretholdelsen af netop små og svage landbrug, men ender primært i hænderne på Orbáns politiske elite.

Som løsning er der behov for en totalomlægning af EU’s landbrugsstøtte. Finland, der for tiden har formandsskab i EU, har meldt ud, at tildelingen af midler bør afhænge af, om medlemslandene overholder grundlæggende demokratiske principper. Forstår Orbán ikke det, må kassen smækkes i.

Det skal ikke være mængden af jord, der afgør, hvordan pengene fordeles. Samtidig skal det bedre kontrolleres, at støtten er socialt retfærdig, så den ender hos de små og afhængige landbrug, snarere end i hænderne på korrupte politikere.

Men der skal mere til: landbrugsstøtten skal gøres grøn, så den udelukkende gives til landbrug, der omstiller sig til mindre forurenende produktion.

EU har for længe vendt det blinde øje til. Det skal være slut med snak. Landbrugsstøtten skal totalomlægges, så vi kan sikre et EU, der går forrest i den grønne omstilling og tager hensyn til sine borgere. Jeg foreslår, at vi starter hos Orbán.

Niels Fuglsang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce