Annonce
Debat

Debat: Minister fører hetz mod arbejdsløse

Det er ikke særligt motiverende, tværtimod demoraliserende, at blive straffet med tyveri af en dagløn, altså pisk fremfor gulerod, hvis det ikke lykkes at komme gennem nåleøjet i denne rigide beskæftigelses/karenslovgivning.

"Jeg vil ikke have siddende på mig, at jeg fører hetz mod arbejdsløse". Citat: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Interessant. Fordi det er jo netop, hvad han gør. I stort og småt.

Jeg skrev til beskæftigelsesministeren 14. juli 2019: ”Et enkelt spørgsmål: Hvornår har du tænkt dig at ophæve den symbolske og asociale karensdag for arbejdsløse?” Den giver ingen mening, fordi den har intet hold i virkeligheden.

Beskæftigelsesministeren svarer to måneder senere 18. september 2019: "Først og fremmest kan jeg slå fast, at det er afgørende for vores velfærdsmodel i Danmark, at det er attraktivt at være medlem af en a-kasse… Flertal i Folketinget har i de senere år gennemført en række ændringer af dagpengesystemet… og så er der kommet reglen om karens, som du er inde på".

Og så kommer beskæftigelsesministeren med en tankevækkende udmelding, som jeg vil opfordre ham til at leve op til: "Når mange er medlem af en A-kasse og bakker op om ordningen, bliver det muligt at lave solide aftaler arbejdsmarkedets parter imellem. Det er en af hovedårsagerne til, at vi har et trygt og fleksibelt arbejdsmarked i Danmark, hvor man ikke skal gå fra hus og hjem, selvom man skulle miste sit job".

Jeg gentager: ”Hvor man ikke skal gå fra hus og hjem, selv om man skulle miste sit job”.

Som han tilføjer: "Vores arbejdsmarkedsmodel er under pres, og det er blevet mindre attraktivt at være medlem af en A-kasse. Det er en udvikling, jeg tager meget alvorligt". Jamen, gør han noget ved det!?

"Vi er i fuld gang med at gennemskrive hele dagpengelovgivningen. Når det arbejde er færdigt, vil vi se nøje på, hvad der gør det mindre attraktivt at være med i en a-kasse – og her ser vi også på reglerne om karens".

Jamen, så se da at komme i gang. Det haster!!...

Nu skriver vi februar 2020, og jeg mener jo nok, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen, og meget gerne med støtte fra mit parti SF, skulle se på, hvad der gør det mere attraktivt at være medlem i en A-kasse fremfor at jage folk væk fra dette sociale og økonomiske sikkerhedsnet.

Først fremmest: Hvorfor vil beskæftigelsesministeren ikke lønregulere og gøre op med udhulingen af dagpengene? Hvorfor skal arbejdsløse straffes med en karensdag, fordi de ikke kan skaffe sig et arbejde/småjobs, selv om de higer og søger og lever op til jobsøgningskrav/omskoling/efteruddannelse fra a-kasse og jobcenter? Hvad er formålet?, resultatet, og hvorfor fortsætte den tåbelige karensdagsregel?

Det er ikke særligt motiverende, tværtimod demoraliserende, at blive straffet med tyveri af en dagløn, altså pisk fremfor gulerod, hvis det ikke lykkes at komme gennem nåleøjet i denne rigide beskæftigelses/karenslovgivning. Udgangspunktet er, at arbejdsløse i en fire måneders periode skal have minimum 148 timers beskæftigelse for at undgå en karensstraf på en dagløn. Jamen, de der småjobs findes ikke i den virkelige verden. Daglejerens tid er forbi.

Hvem er det derinde bag de tykke mure på Slotsholmen, der udtænker og finder på sådanne narrestreger? Prøv nu at komme væk fra regneark og ud i virkeligheden. Løs slipset, mærk verden.

Jeg gentager: Jeg så med interesse Debatten i DR2 en sen aften i november 2019, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen siger: "Jeg vil ikke have siddende på mig, at jeg fører hetz mod arbejdsløse".

Beskæftigelsesminister, du har noget at leve op til. Jeg søgte 22. november 2019 – et par dage efter beskæftigelsesministerens uheldige one-man-show i Deadline - aktindsigt om antallet af karensdage på landsplan i Beskæftigelsesministeriet, og efter nogle rykkere fik jeg så i begyndelsen af januar melding om, at min anmodning var sendt videre til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det der med tidsfrister ser de åbenbart stort på i staten…

Nuvel, jeg har fået svar: ”Et dataudtræk over antal ledige dagpengemodtagere i august 2019, hvor der er trukket et karensbeløb i dagpengeudbetalingen”, som det hedder. For hele landet drejer det sig om, at 14.975 arbejdsløse blev trukket en daghyre på godt 800 kroner i strafporto, heraf 20 arbejdsløse på Langeland.

En opgørelse fra Jobcenter Langeland viser, at der i august 2019 var 110 ledige dagpengemodtagere. Det vil sige, at sådan cirka hver femte dagpengemodtager på Langeland blev trukket en karensdag. Det er voldsomt og helt ude af proportioner…

Og det giver absolut ingen mening.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen, se nu at få noget fornuft og retfærdighed ind i dagpengesystemet. Tak.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Campingpladser starter forsigtigt op

Lemvig

Råd til virksomheder over Skype

Læserbrev

Corona. Kirkerne bør kunne holde åbent i påsken

Debat: Corona-krisen er ovre danskerne, og det samme er påsketiden snart. Det er en vigtig højtid for mange af os - ja, påskedag er jo faktisk en af de helligste dage i kirkeåret. Som det ser ud nu, har regeringen dog valgt at lukke kirkerne på grund af corona. Jeg mener dog, at vi bør give kirkerne lov til at holde åbent i påsken - på forsvarlig vis. For hvis butikker som Bilka og Føtex kan få dispensation til at holde åbent i påsken, kan vi også åbne kirkedørene. Jeg har fuld tiltro til, at kirkegængerne godt kan finde ud af at holde afstand og vise hensyn. Jeg er også helt overbevist om, at kirkerne rundt om i lokalsamfundene gerne vil holde gudstjenester og godt kan afvikle dem med respekt for de forholdsregler, der skal tages. Derfor har jeg sagt til kirkeministeren, at kirkerne bør kunne holde åbent, så længe reglerne bliver fulgt som i den øvrige del af samfundet. Det ønske bør ministeren rejse i regeringen og løfte sammen med kirkerne. For tanken om, at kirkerne vil være lukkede i påsken, gør mig rigtig trist. At kunne fejre kristelige højtider er vigtigt for vores kultur, selvforståelse og sammenhængskraft. Nogle danskere vil også have behov for at kunne bede en bøn og finde trøst i kirken disse dage. Det synes jeg, at man skal have lov til. Vi står i en svær tid, hvor mange af os konfronteres med en pandemi, som COVID-19 er. Netop nu er det vigtigt, at vi giver plads til troen. Jeg mener derfor, at vi i fællesskab skal se på, hvordan vi kan give folkekirkerne mulighed for at skabe plads. Plads til de mennesker, der har brug for at støtte sig til deres religion i en svær tid.

Danmark

Live: Coronarelaterede dødsfald i Italien stiger med over 700 på et døgn

Annonce