Annonce
Debat

Nej, EU forbyder ikke tatoveringer

Christel Schaldemose

Læserbrev: I januar trådte et nyt forbud mod farlig kemi i tatovørblæk i kraft. Det er et vigtigt skridt mod en giftfri hverdag. EU har valgt at fjerne de farligste kemikalier fra blækket, som mange danskere får ind under huden. Det er godt for sundheden og forhåbentlig for glæden over nye tusser.

Men ikke mindst Venstre har været ude at kalde det en skandale. Det, synes jeg, er voldsomme ord og helt malplaceret. I 2010 opdagede Miljøstyrelsen, at tatovørblæk var fyldt med en række farlige stoffer. Nogle af stofferne kan være kræftfremkaldende, nogle forstyrrer folks evne til at få børn, og andre fremkalder kraftig allergi og eksem. Helt på sin plads ovenpå den opdagelse har både borgerlige og socialdemokratiske regeringer kæmpet for at komme af med de farlige stoffer ligesom med farlig kemi i legetøj og kosmetik.

I 2006 vedtog EU verdens mest omfattende kemilovgivning. I den lovgivning fastlægges det såkaldte substitutionsprincip. Oversat til almindeligt dansk kan man kalde det "princippet om erstatning". Det betyder, at farlige kemikalier skal erstattes af ufarlige eller i hvert fald mindre problematiske kemikalier.

Annonce

Venstre bakkede op om EU's kemikalielovgivning i 2006, og den seneste beslutning om udfasning af de problematiske stoffer er besluttet på baggrund af over 100 eksperters anbefalinger.

Det er præcis det, som EU's to videnskabelige komiteer har sikret i forbindelse med kemikalier i tatovørblæk. Mere end 100 eksperter har været inde over for at rådgive og vedtage reglerne. Det skete den 14. juli 2020. Det har altså været kendt for branchen i godt og vel halvandet år, at der skulle nye farver til. Derfor er der også allerede en række nye farver uden de problematiske stoffer på markedet, og over de kommende måneder kommer der endnu flere til.

EU's borgere er glade for at blive tatoveret. Og det kan de fortsætte med fremover også, men nu med visheden om, at det er mere sikkert at få farver ind under huden. Jeg undrer mig derfor over, at Venstre i EU tager afstand fra den nye sikkerhed og kalder det en skandale. Venstre bakkede op om EU's kemikalielovgivning i 2006, og den seneste beslutning om udfasning af de problematiske stoffer er besluttet på baggrund af over 100 eksperters anbefalinger. Det er ikke og kan ikke kaldes en skandale. Det er sund fornuft og i øvrigt en rigtig god nyhed til de mange, der elsker tatoveringer.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Maskinfabrik har gode tider: Leverede bedste regnskab nogensinde

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Jysk Energi melder alt klar til elbilerne

Navne For abonnenter

BK Hertz' mangeårige ejer og manufakturhandler med stort M er død: Bent Kærgaard blev 78 år

Lemvig

Corona satte ny rekord i Lemvig

Erhverv For abonnenter

Den største enkeltinvestering i 60 år: Nu kan vi arbejde langt hurtigere

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Leder For abonnenter

Der er noget helt galt i Lemvig, hvis man holder kæft og lader voldsforbrydere gå fri

Debat

Klumme: Energihævneren - en ny superhelt

Lemvig

Der var masser af vidner til grov voldssag, men ingen ville sige noget: Politiet kommer med kraftig opfordring

Holstebro For abonnenter

Da Poul Henning pludseligt døde, reddede han fem andre: - Det er uretfærdigt, men tænk på dem, som fik deres kære med til juleaften på grund af ham

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Navne For abonnenter

Katja fra Struer: - Vores forhold blev cementeret, da vi sejlede til Sydgrønland i en lille båd i stiv kuling

Holstebro For abonnenter

Gødstrup har 409 enestuer - men kun de 330 forventes brugt: Få historien om de tomme stuer og mosen, der var en and

Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du organdonor?

Annonce