Annonce
Debat

Debat: Patienterne strømmer til, mens vi bliver færre til at tage os af dem

Sundhed: Antallet af patienter, der har brug for hjælp og behandling på et offentligt sygehus, udvikler sig kun i én retning, og det er opad.

Sidste år kom der således 25.000 flere patienter indad dørene på de offentlige hospitaler, viser tal fra Danske Regioner. At der bliver ved med at komme flere patienter er ikke nyt. Det er til gengæld både foruroligende og nyt, at vi bliver færre og færre ansatte på sygehusene til at tage hånd om det stigende antal patienter.

For mens der altså kom 25.000 flere patienter i 2018, så sagde sundhedsvæsenet farvel til 500 såkaldt patientrettede ansatte på de offentlige sygehuse i samme år ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Patienterne strømmer altså til, mens vi bliver færre sundhedspersoner til at tage os af dem.

Det er overvejende social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og andre grupper, der er blevet færre af, så dette indlæg skrives ikke for at få hyret flere læger, selvom der i øvrigt er mangel på speciallæger mange steder i sundhedsvæsenet. Nej, jeg skriver for at advare de ansvarlige politikere om en af de triste konsekvenser af den langvarige underfinansiering af sundhedsvæsenet. Og det er desværre både trist og forkert, at der bliver færre såkaldt varme hænder til at tage sig af det stadig stigende antal patienter.

Derfor vil jeg opfordre den socialdemokratiske regering og støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten til at finde de nødvendige ressourcer i sundhedsvæsenet i den finanslov, de forhandler om nu. For der skal flere midler til, hvis vi skal have mulighed for at tage hånd om de mange flere patienter, der har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet. Det er ofte ældre mennesker, som – heldigvis – lever længere og har behov for behandling af flere sygdomme i længere tid.

Derfor bør det i finanslovsforhandlingerne sikres, at der er penge til både nye behandlinger og flere patienter plus politisk prioriterede forbedringer indenfor psykiatrien. Jeg ved, at regeringen er opmærksomme på, at der er brug for flere hænder i det pressede sundhedsvæsen. Dette er, som jeg forstår det, også grunden til forslaget om 1.000 nye sygeplejersker. Her er det vigtigt at huske, at når sygeplejersker og læger har fået mere travlt, hænger det blandt andet også sammen med, at der de senere år er fyret social- og sundhedsassistenter, lægesekretærer og andre gode kolleger i gentagne sparerunder. Hvis der ikke sker grundlæggende forbedringer af økonomien, vil det fortsætte, og så er vi lige vidt.

Derfor: Stop underfinansieringen - løft sundhedsvæsenet.

Annonce
Andreas Rudkjøbing
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Miljø. Vinden skal bære forandring med sig, ikke lugten af konventionel svineproduktion

Debat: I disse tider hvor fokus er på klima, miljø, natur og dyrevelfærd, ser jeg med stor undren, at der stadig etableres konventionel svineproduktion eller udvidelse af samme. I Struer Kommune har vi en svineproduktion klos op ad Klosterheden ved hundeskoven, skovlegepladsen og mange vandreruter. Til stor gene for skovens gæster. Samme ejer vil nu til at udvide lige på den anden side af kommunegrænsen, nemlig i Lemvig Kommune, også klos op ad Klosterheden. Det vil sige at vi, skovens gæster, kan se frem til en cirka fire kilometer lang strækning, hvor vinden bærer alt andet en frisk luft med sig. Helt uforståeligt. Vi ved, at konventionel svineproduktion forurener med blandt andet svovl, kobber, fosfor, kuldioxid, ammoniak, nitrat - og sådan kunne vi blive ved. Et ligeså presserende problem er den manglende dyrevelfærd. Vi ved efterhånden meget om svins naturlige adfærd og behov, at det konventionelle svinebrug slet ikke lever op til de standarder, vi anstændigvis må have for dyrevelfærd. Dyrenes Beskyttelse og andre organisationer har gang på gang kritiseret disse forhold. Lad os i stedet få flere svinebrug som Poppelgrise syd for Holstebro. Kun cirka to procent er økologisk, og delvis fra brug med frilandsgrise. Det må vi kunne gøre bedre. Den øgede tunge trafik på Klosterhedevej gennem Klosterheden til Fousing bliver også en stor gene for mennesker og dyr i området. Vinden skal bære forandring med sig, ikke forurening, klimabelastning og lidende dyr.

Annonce