Annonce
Debat

Debat: Psykologen skal være gratis - akkurat som behandling hos lægen

I Danmark er psykiske og fysiske lidelser langt fra ligestillede. Har du problemer med maven, brækker du benet, eller styrter du på cyklen, så kan du relativt nemt og hurtigt få direkte hjælp hos din læge eller på sygehuset.

Hjælpen er ikke bare direkte, men tilmed betalt ved, at du blot svinger dit sygesikringskort – fællesskabet har betalt. Når det er psyken, der knækker, er sagen en anden.

Går du ned med stress, depression eller angst, så er adgangen til hjælp meget mere kompliceret. Har du brug for psykologhjælp, skal du henvises af din læge, hvis ikke du skal betale hele regningen – og selv med en lægehenvisning kan en konsultation hos en psykolog koste adskillige hundrede kroner. Både pris og henvisning står i vejen for, at folk, som har brug for hjælp, får den.

Psykologhjælp bør være finansieret af fællesskabet, præcist ligesom lægehjælpen – og adgangen bør være ligeså nem. I stedet for et bureaukratisk og dyrt system, bør der være direkte adgang, hvor det er psykologens professionelle vurdering, der afgør, hvad den psykisk sårbare har brug for, og eventuelt hvilke tilbud der skal sendes videre til.

Modstandere vil nok hævde, at mange bare vil fare til psykolog, men det er der intet, som tyder på, når man kigger på de kommuner, som har forsøgt sig med gratis psykologhjælpstilbud. Derimod har det store samfundsøkonomiske og ikke mindst menneskelige konsekvenser, når samfundet accepterer at folk knækker psyken.

Nanna Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tøjeksperten lukker i Lemvig

Erhverv

Jernbane lukker sit billetsalg

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce