Annonce
Debat

Debat: Replik til SF - hykleriet driver tykt af SF i parlamentet

Klima: I torsdagens avis angriber SF’s medlem af Europa-Parlamentet Kira Marie Peter-Hansen os socialdemokrater for uansvarlighed, fordi vi stemte imod EU’s budget for 2020.

Peter-Hansen overser eller ignorerer bare, at der snart venter en langt større budgetkamp, nemlig den om EU’s syvårige budgetramme, som skal vedtages næste år. Her står Danmark til at skulle betale 2-5 milliarder ekstra kroner om året, hvis vi socialdemokrater ikke sætter foden ned, når nu Peter-Hansen og hendes partifæller ikke vil det.

Der er nemlig ikke grund til at øge budgettet. Et af EU’s største lande, Storbritannien forlader om lidt EU. Alligevel bliver administrationsudgifterne ved med at stige. Det er ikke seriøst. Der går en lige linje fra 2020-budgettet til det syvårige budget. Vi mener ikke, det skal være dyrere at være med i EU, og det signal sender vi allerede nu.

EU’s indsats på klimaområdet skal i den grad prioriteres højere end i dag. Men pengene kan og skal findes inden for rammen af det ordinære budget. Så kan Danmark og de øvrige medlemslande investere milliarder i den grønne omstilling nationalt, som S og SF for eksempel netop er blevet enige om i den danske finanslov. De penge, som vi én gang har sendt til EU, kan vi ikke investere i klima, bedre psykiatri og minimumsnormeringer i Danmark. Vi skylder at være med til at finde pengene. Det er ansvarlighed.

Samtidig skal vi omlægge de EU-penge, som allerede findes, så EU ikke støtter sort energi og landbrugsstøttesvindel i Ungarn. Kun hvis medlemslandene og EU’s budgetter trækker på samme hammel kan vi gøre os håb om at nå klimamålene i 2030 og bremse klimakrisen. Kira Marie Peter-Hansen angriber os for at være uansvarlige og for at gamble med vores grønne aftryk på 2020-budgettet. Men her bliver hykleriet for tykt.

Hvor var Peter-Hansens påståede ansvarlighed, da den nye EU-Kommission i samme ombæring skulle stemmes igennem, og hun valgte ikke at stemme for? Kommissionens arbejde skal i gang hurtigst muligt, så vi kan begynde at opfylde EU’s klimaambitioner. Derfor stemte vi for, derfor er Kommissionen nu endelig i arbejdstøjet og derfor kan vi nu blandt andet se frem til, at Kommissionen fremlægger sine planer for EU’s grønne omstilling allerede den 11. december.

Havde det været op til Peter-Hansen og resten af SF, kunne vi kigge langt efter den plan indtil næste år.

Annonce
Christel Schaldemose
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce