Annonce
Debat

Debat: Sanktioner fra USA kan forsinke Nord Stream 2 i fem år

Geopolitik: Danmarks tilladelse for nylig til Nord Stream 2-projektets (NS2) etablering i dansk farvand vakte betydelig glæde og lettelse i Moskva og Berlin. Men inden nytår forventes vedtagelse af skrappe sanktioner fra USA, der meget vel kan udløse flerårige forsinkelser i NS2-gasrørledningens færdiggørelse og idriftssættelse.

Ifølge New York Times vil USA's kongres - såvel Senatet som Repræsentanternes Hus - nemlig inden jul give grønt lys til den længe varslede sanktionspakke mod Nord Stream 2 (NS2) i forbindelse med vedtagelsen af USA's forsvarsbudget for 2020.

Forsvarsbevillingsloven - den såkaldte National Defence Authorization Act for Fiscal Year 2020 (NDAA2020) - mangler derefter alene præsident Trumps underskrift og de relevante ikrafttrædelsesbestemmelser, som ifølge det ansete nyhedsbrev Congressional Review skal være på plads inden årets udgang. Initiativtageren til sanktionsloven, senator Ted Cruz, har i forgårs udtalt at " præsidenten vil underskrive loven".

NDAA2020 vil i givet fald ramme især rederier, skibe og personer, der er involverede i transporten og nedlæggelsen af gasrørledningen på Østersøens havbund: Helt konkret vil sanktionerne i så fald omfatte "enhver udenlandsk person, som bevidst har solgt, leaset eller skaffet sådanne fartøjer til (gas)rørledningerne ".

Det fremgår desuden, at sanktionerne udløber fem år efter ikrafttrædelsen - men at involverede selskaber og personer har en frist på 30 dage efter ikrafttrædelsen til helt at afvikle og nedlægge deres engagement i NS2.

Og her kunne dansk erhvervsliv muligvis komme i alvorlig klemme: Det gælder ikke mindst det danske rederi Blue Water Shipping med hovedsæde i Esbjerg. Blue water har nemlig vundet en kontrakt på 300 millioner kroner. Blue Water kan derfor blive blandt de hårdest ramte af amerikanske sanktioner. Blue Waters formand Kurt Skov har tidligere udtalt, at selskabet ikke blander sig i politik og " sanktioner forholder vi os (kun) til, hvis de bliver til noget".

Den udestående færdiggørelse af gasrørledningen andrager ifølge Washington Post stadig et par hundrede kilometer, hvoraf de 147 km i dansk farvand syd for Bornholm. Men færdiggørelsen af denne sidste "danske etape" kan ifølge ekspertudsagn tage op til flere måneder: Dels skal der skal tages højde for det ofte vanskelige vejrlig i farvandet omkring Bornholm i vinterhalvåret - og - dels for udbedring af mulige mangler og fejl før den endelige idriftssættelsesgodkendelse foreligger. Hertil kommer den sikkerhedmæssige og militære anlægskontrol, som selvsagt skal være 100 procent i orden, inden der gives endelig tilladelse til at tage NS2 i brug.

Ja - hvem ved - måske går arbejdet med at fuldføre den sidste strækning af NS2 så helt i stå i begyndelsen af 2020 - med udsigt til forsinkelser på op til 5 år? Og et sådant forløb ville faktisk være en logisk udgang på al NS2-balladen på Nato-topmødet i fjor, hvor Trump truede med sanktioner og beskyldte Tysklands kansler Merkel for at svigte Nato ved at gå lige i Putins (gas)-fælde.

Annonce
Jørgen D. Siemonsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Erhverv

Lemvigs lærere er mindst syge

Annonce