Annonce
Debat

Debat: Tidlig pension skal ikke være forbeholdt bestemte grupper

Pension: I den seneste tid har to fagforbund meldt sig markant på banen som tilhængere af tidlig folkepension til bestemte grupper. Mens FOA satte konkrete brancher på deres hidtidige støtte til differentieret folkepension – hvor deres egne medlemmer naturligt nok var nogle af dem, som FOA vil tilgodese – var det noget mere overraskende, at formanden for det største akademikerforbund, DJØF, støttede, at et bestemt antal år på arbejdsmarkedet skal udløse en tidlig folkepension. Vel at mærke en tidlig pension, som de absolut færreste af hans egne medlemmer vil få ret til.

Man må give DJØF-formanden, at det er uegennyttigt, men det betyder nu ikke, at synspunktet er rimeligt. For hvorfor skal nogle bestemte grupper, som har arbejdet i en bestemt branche eller været et bestemt antal år på arbejdsmarkedet have en særlig ret til tidlig pension? Der er jo heldigvis mange seniorer – også i de grupper – som har et godt helbred og sagtens kan arbejde længere. Hvorfor skal vi så pludselig som samfund signalere, at de da vist hellere må se at gå på pension?

Både dansk erhvervsliv og det danske samfund har jo de senere år profiteret enormt af, at mange flere bliver ved med at arbejde, efter de både er fyldt 60, 65 og 70 år. Faktisk er det den markant stigende beskæftigelse blandt de ældre aldersgrupper (og udlændinge), som har holdt den samlede beskæftigelse oppe – og dermed sikret, at vi har kunnet holde liv i opsvinget i Danmark. Det skal vi da ikke sætte over styr ved en folketings-beslutning om, at bestemte grupper må formodes at være nedslidte og gå tidligere på pension end andre.

I Lederne er vi tilhængere af, at nedslidte mennesker – uanset faggruppe og antal år på arbejdsmarkedet – kan komme på pension, når helbredet ikke er til at arbejde mere. Men det skal afhænge af en konkret og objektiv vurdering af den enkelte person. Tidlig pension skal ikke forbeholdes bestemte grupper. Eksempelvis DJØF-formandens medlemmer kan altså også blive fysisk eller psykisk nedslidt, selv om de har arbejdet færre år end en ufaglært. Og så skal de naturligvis kunne gå på tidlig pension. Det er kun ret og rimeligt.

Annonce
Henrik Bach Mortensen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

VLTJ må klare sig uden reservetog

Lemvig

Nu kan der også dystes i dart og pool

Lemvig

Nye solcelleprojekter planlægges

Leder For abonnenter

Politikerne må gerne skuffe nogle ind imellem

Kan et udtjent styrhus på 55 kvadratmeter passe ind som pølsevogn på havnen i Lemvig? Nej, mener politikerne i teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune. De har vendt tommelfingeren nedad til en ansøgning fra en lokal mand, som ønskede at placere det næsten seks meter høje styrhus på havnen og indrette det som pølsevogn. Den beslutning blev mødt med kritik af mange læsere, da vi skrev om sagen forleden. På Facebook udtrykker flertallet af debattørerne undren og skuffelse over, at kommunen ikke er med på den idé. "Skidt for Lemvig, at man ikke tager imod den slags ideer - det ville være perfekt for Lemvig - men det er nok ikke smart nok", lyder en af omkring et halvt hundrede kommentarer til sagen. Og det er faktisk sagen i en nøddeskal. Det er ikke smart nok. Eller sagt på en anden måde; styrhuset passer på ingen måde ind i det miljø, man ønsker på havnen. Det kan man selvfølgelig ærgre sig over ud fra en romantisk forestilling om, at lidt anarki og spøjse indfald kun er klædeligt. Men i det konkrete tilfælde er det ikke så underligt, at politikerne afviser sagen. Der er de seneste år gjort meget for at gøre havneområdet i Lemvig attraktivt, og et skrummel af et styrhus, er ikke noget, man bare lige placerer. Det er derfor både fornuftigt og logisk, at politikerne vælger at skuffe ansøgeren - og de tilsyneladende mange, der ellers synes godt om idéen. Det er lokalpolitikernes lod at skuffe nogle engang i mellem. Naturligvis ikke for ofte, men deres opgave er at træffe beslutninger for det fælles bedste. Og netop byudvikling er et område, hvor politikerne skal tage det ansvar meget alvorligt. De beslutninger, de træffer nu, får indflydelse mange år frem i tiden. Derfor er det vigtigt ikke at ryste på hånden. Og her taler vi om meget mere end blot en pølsevogn. I kampen om både bosætning og turister er det vigtigt, at der er en rød tråd i beslutningerne. Ikke mindst på det attraktive havneområde. Også selv om beslutningerne måske koster lidt i afdelingen for lokalkolorit.

Annonce