Annonce
Debat

Debat: Tondern, Fissengebirge oder was?

Annonce

Debatten om danske stednavne i tysk udgave på byskilte i Sønderjylland er blusset op igen. Det bliver den nok ved med. For det handler om følelser - der ikke kan handles.

Forstanden giver hjemmetyskerne/mindretaltyskerne ret, når de argumenterer for, at vi i Danmark skal føje “Tondern” til bynavnet Tønder, som tyskerne har føjet danske stednavne til deres skilte i Slesvig.

Men følelserne husker, at denne omstridte landsdel har været dansk i over 1000 år, og blot tysk i 156 år. Følelserne husker, hvordan det som sønderjyde var kun at være fri for de sydlige naboers herredømme i 20 år, så kom de lige igen i 1940. Følelserne husker, præcis som da serberne førte sig militært frem på Balkan og hele tiden henviste til nederlaget på Solsortesletten i 1379. Det var dog en distance på over 600 år.

To gange i historisk tid har Danmark været tæt på at ophøre som stat, senest da Chr. IX i den bedste mening tilbød Bismarck vores land som lydstat. Han sagde nej tak. Havde han accepteret, havde Vissenbjerg, og mange andre steder, nok fået nye navne.

Det forbilledlige nutidige dansk-tyske grænse samarbejde er indstillet til Unescos verdensarvs status. Lad os alle gå ind for det - i respekt for de processer, det skal have tid til at modnes.

Kirsten Bisgaard
Annonce
Annonce
Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Lemvig

Nyt tag kostede overskud i LGF

Annonce