Annonce
Debat

Debat: Trump kan vinde "virusvalget" over Biden, hvis vaccine er klar

For tre et halvt år siden blev Trump indsat som præsident i USA. Her hilser han på den forhenværende præsident, Obama, og den formodede modkandidat til november, Joe Biden, fra Demokraterne. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix

Den 20. juli var det præcis tre et halvt år siden, præsident Donald Trump flyttede ind i Det Hvide Hus med sit besnærende slogan "Make America Great Again". Men det afgørende spørgsmål er naturligvis stadig, om han kan genvinde præsidentembedet ved valget om godt 100 dage tirsdag 3. november?

Umiddelbart tegner chancerne for genvalg ikke så lovende i dag som for blot tre måneder siden: Coronakrisen er nemlig langtfra et overstået kapitel. Tværtimod er den blusset voldsomt op igen i navnlig folkerige stater som Florida, Texas og Californien med nye rekordhøje smittetilfælde og dødsfald, USA er nu oppe på over 3,6 millioner smittede og 120.000 virusofre. Globalt var der i sidste uge registreret i alt 15 millioner smittede, hvoraf USA hermed tegner sig for knap en fjerdedel.

På denne baggrund hælder flere medier med Wall Street Journal i spidsen mere og mere til den opfattelse, at udviklingen af en effektiv virus vaccine indenfor en overskuelig fremtid meget vel kunne gå hen at afgøre præsidentvalget i november. Analysen er, at udsigterne til en hurtigere genoplukning og snarlig normalisering af økonomien vil skabe øget vækst og mindre arbejdsløshed og dermed sende aktiemarkederne i vejret - en udviklingstendens, der faktisk allerede er i gang på Wall Street.

Annonce

En robust økonomi er og bliver nu alt andet lige den afgørende faktor for, om Trump overhovedet skal have en chance for fire år mere i præsidentembedet. "It's the economy - stupid", som det så snusfornuftigt hedder. Vælgerne - ikke blot i USA - stemmer jo alt andet lige efter deres tegnebog. Men det vender vi tilbage til om lidt.

Lad os først kaste et kort blik på den aktuelle status for udviklingen af en effektiv Covid-19 vaccine: Ud af et en snes lovende projekter ligger navnlig det amerikanske medicinalfirma Moderna tilsyneladende i front: Firmaet - med hovedsæde i Boston - meddelte sidste uge, at der om få dage indledes en såkaldt "fase 3 - testning".

Fase 3 er den sidste hurdle, som vaccinen skal over, før Moderna kan ansøge om endelig godkendelse i FDA - USA's medicinalstyrelse. Det forudses, at en sådan godkendelse måske allerede vil kunne foreligge inden præsidentvalget i november og dermed med et slag skabe “jubel og lettelse” og vinde valget for Trump. Moderna-aktien steg 15 procent på meddelelsen, og selskabets børsværdi er firedoblet alene i år.

Vaccinen er udviklet i samarbejde med elite-universiteterne Harvard og MIT i Boston-området og med betydelig støtte fra Trump administrationen. Moderna oplyser, at selskabet i så fald vil være i stand til straks at opstarte produktionen for dermed at kunne levere 500 millioner og op til en milliard doser årligt fra 2021.

Jørgen D. Siemonsen

Men disse positive meldinger på vaccinefronten afspejler sig langt fra i meningsmålingerne: Ifølge New York Times fører Joe Biden her med 15 procentpoint over Trump. Wall Street Journal har derimod målt Bidens forspring til "kun" 11 procent. Og det svarer nogenlunde til den føring, som Hillary Clinton lagde ud med i den seneste valgkamp i 2016.


Trumps skattesag er skudt til hjørne af USA’s højesteret og kommer næppe op før valget. Og dersom en ny virusvaccine bliver godkendt, og økonomien atter kommer op i fulde omdrejninger til efteråret, er det endnu for tidligt helt at afskrive Trumps chancer for genvalg til fire år mere i det Hvide Hus.


Vigtigt at notere er det imidlertid, at 54 procent har størst tillid til, at Trump vil være den rette kandidat til at få økonomien tilbage på fode - mod Bidens 46 procent. Og selvom den økonomiske vækst på årsbasis stadig skønnes at blive markant negativ, kan et opsving i årets sidste halvdel frem mod præsidentvalget sagtens gå hen at afgøre præsidentvalget til Trumps fordel. Men her må der selvsagt tages forbehold for en eventuel nye alvorlige virusudbrud kombineret med mislykkede vaccineforsøg. I så fald bliver det meget tungt for Trump.

Der er imidlertid et par lyspunkter, som stadig kan nå at rette op på situationen og måske alligevel sikre genvalg: Trumps popularitet er stadig betydelig hos egne vælgere, og de gigantiske økonomiske corona-hjælpepakker har hjulpet gevaldigt på humøret hos alle amerikanske lønmodtagere herunder også demokrater.

Trump har fortsat langt flere valgkampagnemidler til rådighed end Joe Biden. Ifølge det Republikanske Partikontor råder man i dag over knap 300 millioner dollars kontant - eller omkring to milliarder kroner - til valgkampens slutspurt, der skydes i gang efter Labour Day primo september. Og beløbet vil stige betydeligt inden da. Overfor står Demokraterne og Joe Bidens "kun" godt 200 millioner dollars - en faktor, der kan blive udslagsgivende: "Money talks", som man siger i amerikansk politik.

Dersom Biden rent faktisk ender med at blive valgt til Trumps modkandidat på det demokratiske partikonvent medio august, kan det vise sig at blive en betydelig gevinst for Trump: Onde tunger i Washington har allerede udråbt Biden til Trumps "bedste ven". Og det bunder naturligvis i Bidens høje alder - han fylder 78 lige efter præsidentvalget og ville dermed i givet fald næppe være i stand til at stille op til genvalg som 82-årig i 2024. I den forbindelse har det vakt betydelig opmærksomhed - og bekymring - at Joe Biden i flere tilfælde under tv-debatter har optrådt forvirret og famlende, hvilket har næret forlydender om, at Biden skulle lide af en begyndende demens. For eksempel kom han under et tv-interview i sidste uge til at kalde staten Arizona for "en vigtig by". Og under taler og pressekonferencer må der ofte ikke stilles spørgsmål til Biden. Forhold, der ikke just tegner godt for valgkampens slutspurt, hvor Trump utvivlsomt vil fortsætte med at kalde ham "Sleepy Joe".

Alt i alt udgør disse forhold til sammen næppe en optimal baggrund for Bidens vinderchancer mod Trump. Og i mellemtiden styrer Trump ufortrødent og målbevidst videre mod genvalg den 3. november. Trumps skattesag er skudt til hjørne af USA’s højesteret og kommer næppe op før valget. Og dersom en ny virusvaccine bliver godkendt, og økonomien atter kommer op i fulde omdrejninger til efteråret, er det endnu for tidligt helt at afskrive Trumps chancer for genvalg til fire år mere i det Hvide Hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce