Annonce
Debat

Debat: Uddannelser i hele landet skal komme flere til gode

Debat: I Socialdemokratiet ønsker vi at skabe et Danmark, hvor det er muligt at tage en uddannelse i nærheden af, hvor man bor eller kommer fra. Vi foreslår at oprette nye uddannelsespladser i alle regioner - med 25 nye uddannelsesudbud og op mod 7500 nye uddannelsespladser uden for de store byer.

Bjørn Brandenborg, folketingsmedlem, Socialdemokratiet.

Det sker ikke af sig selv, men kræver at vi politisk tager styring og ændrer i nogle af strukturerne for, hvordan vores uddannelser udbydes.

Heldigvis oplever vi bred opbakning til den dagsorden. Både danskernes tilbagemeldinger og partiernes reaktioner vidner om, at vi har fat i noget rigtigt her. Derfor ærgrer det mig, at Katrine Robsøe (i et indlæg 2. juni) gjorde klart, at Radikale ikke er villige til at gøre, hvad der er nødvendigt. Robsøe problematiserer, at vi med planen beder uddannelsesinstitutionerne i de fire største byer om at skære en smule ned på deres pladser. Samtidig med at vi skruer op i andre byer.

Annonce

Med "balance" følger jo netop, at vi må skrue lidt ned ét sted, når vi skruer op et andet sted. Det er forkert at påstå, at der kommer færre uddannelsespladser og -muligheder. Tværtimod handler det om, at vi skal give endnu flere muligheder for uddannelse flere steder i landet til gavn for et mere sammenhængende Danmark. Hvis man skal det, er man nødt til at lave nogle af de svære strukturelle øvelser, hvor man skruer lidt ned for optagets himmelflugt i storbyerne. Og skruer op for uddannelsesmulighederne uden for de største byer.

Mange års centralisering har samlet uddannelserne i byerne og efterladt blanke pletter på danmarkskortet, hvor adgang til uddannelse er for dårlig. Det tvinger unge til at flytte væk fra den by, de er vokset op i, hvis de vil tage en uddannelse. Resultatet er, at vores unge klumper sig sammen i de større byer, hvor mange bliver boende efter endt uddannelse. Og alt for mange undlader at tage en uddannelse, fordi de ikke ønsker at flytte til en større by.

Det skaber problemer på flere niveauer. Dels for den enkelte, at der er barrierer, som hindrer én i at realisere sit potentiale. Dels for den lokale virksomhed, skole eller daginstitution uden for de store byer, når adgang til veluddannet arbejdskraft begrænses af en dårlig uddannelsesdækning. Og dels for os som samfund, fordi udfordringer i matchet mellem unge, uddannelser og arbejdsmarked hæmmer produktiviteten.

Det er afgørende, at vi gør noget nu, for i de kommende år, træder små ungdomsårgange ind i uddannelsessystemet. Det betyder, at søgningen til uddannelser over hele landet generelt vil være faldende - uanset hvad vi gør. Mange uddannelsessteder uden for de store byer er små, og de risikerer at lukke, hvis optaget falder. Tager vi ikke politisk ansvar for uddannelsesdækningen, vil det medføre lukning af uddannelser uden for de store byer og dårligere uddannelsesdækning.

Derfor er det ikke en løsning at åbne en masse nye uddannelser og tilbyde flere pladser, som Robsøe og Radikale foreslår. Det er useriøst og utilstrækkeligt, at man ikke sikrer sig, at der er et match med efterspørgslen fra de studerende og fra arbejdsmarkedet. Hvis man tænker Robsøes forslag til ende, vil vi få en masse udbud, som ikke kan fyldes op, som vi så om få år kan være nødsaget til at lukke igen. Derfor har man taget stilling, hvis man vælger ikke at gøre noget - eller hvis man tror, at ”både-og” er en farbar vej.


Vi prioriterer et Danmark i balance med uddannelses-dækning i hele landet.

Fra debatindlægget


Det er nemt at kritisere andres forslag. Og det er nemt at sige, man vil både det ene og det andet. Men vil man tage ansvar for de store beslutninger, må man prioritere. Vi prioriterer et Danmark i balance med uddannelsesdækning i hele landet. Det betyder, at vi må reducere antallet af studiepladser i de store byer.

Vi anerkender, at det er en stor og svær opgave, vi sætter uddannelserne i de store byer på. Men det er nødvendigt, hvis vi vil sætte en ny politisk retning, gøre op med centraliseringen og skabe et mere retfærdigt danmarkskort.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Lemvig Kommune bruger millioner på sikkerhedsvagter for at beskytte de ansatte

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Holdt jubilæum 50 + 1 år efter dimissionen

Struer For abonnenter

Mand varetægtsfængslet: Afviser voldtægt, men erkender samleje med sin 16-årige datter, der blev gravid

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Erhverv

Advokat kunne tørre sveden af panden

Lemvig For abonnenter

Gymnasielærer fik øjnene op for vandlopper da hun kom om bord på forskningsskib

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Landbruget - et overreguleret erhverv

Lemvig

Nu venter man på entreprenørens ferie er overstået - så skal stien ved skrænten i Bovbjerg flyttes

Lemvig

Ganefryd i Lemvig står til at lukke - der er ikke fundet en køber

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Kultur

Gert og hans fund var med i 'Kurs mod danske kyster': Det var enormt behageligt

Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Lemvig

Udslip: Klor løb ud på gulvet

Annonce