Annonce
Debat

Debat: Stærkt bekymrende - undtagelsestilstand og restriktioner er blevet den normale hverdag

Illustration: Gert Ejton

Krigen mod terror og krigen mod coronapandemien har i begge tilfælde betydet restriktioner og indskrænkninger i vores demokrati og basale menneskerettigheder. Selvom vi ustandselig får at vide, at vi skal leve livet, som vi plejer, og at terroristerne vinder, hvis vi begynder at ændre på vores adfærd, så er kendsgerningen, at vi som samfund selv gang på gang om end ikke færdiggør terroristernes arbejde, så hjælper alt for villig til.

Vedtagelse af hele tiden nye terrorlove hver gang en terrorhandling har fundet sted, og opstilling af fysiske barriere og hegn samt opsætning af stadig flere overvågningskameraer gør, at man som borger hele tiden påmindes om, at livet netop ikke kan leves, som vi plejer.

Det samme gør sig gældende med covid-19 og nedlukningen af samfundet. Også i dette tilfælde er man fra politisk side ved at dræbe mere, end det vil lykkes coronapandemien selv at udrette af død og ødelæggelse. Ikke blot i forhold til menneskeliv, men også butiksliv og kulturlivet. Nedlukningen, forsamlingsforbuddet og restriktioner i øvrigt lægger landet øde og brak.

Annonce

I vores iver efter at sikre og beskytte befolkningen mod såvel synlige som usynlige fjender, overser vi den største fjende, nemlig truslen, der er forklædt som uvidenhed og frygt. Truslen der kommer snigende ind i vores liv og dagligdag, og som påvirker os på en måde, der medfører, at vi i stedet for at bekæmpe fjenden utilsigtet kommer til at bekrige os selv og hinanden.

Samfundssind og solidaritet erstattes af mistro, fremmedgørelse og udskammelse af os selv. Med forsamlingsforbuddet opfordrer man faktisk hele landets befolkning til at udskamme hinanden. Venskaber og andre relationer bliver sat på hård prøve, som unægtelig vil blive vanskelige at genoprette hvis overhovedet.

Vores tilvalg af venner bliver også samtidig tale om et fravalg af samme i vores omgangskreds, og det vil i nogle og visse sammenhænge dreje sig om de sårbare grupper, som vi samtidig vil gøre så meget for at beskytte. Hvad kun gør situationen værre og forståelsen for restriktionerne mindre, er den oftest manglende logik bag bevæggrundene for disse, herunder forsamlingsforbuddet, som dog nu løbende hæves i et beskedent omfang. Også at der skulle gå så lang tid, før de liberale erhverv igen kunne åbne for kunder, når det omvendt var muligt og tilladt for landets supermarkeder.

Vi kan dø af mange årsager, det være sig af sult, grundet manglende indkomst; død af psykiske omstændigheder, også kaldet ensomhed på grund af manglende menneskelig og social kontakt; af luftforurening og i trafikken.

Man kan aldrig få for meget fokus på en virus som covid-19, ligesom vi selvsagt ikke skal flytte fokus fra virussen og situationens alvor. Dog ville det være tilrådeligt og hensigtsmæssigt at udvide fokus til også at omfatte de mange andre vigtige og lige så relevante faktorer. Nøjagtigt, som det er tilfældet med også andre sygdomme, som kan medføre dødsfald såfremt disse ikke bliver prioriteret og behandlet. Vi kan og bør ikke ensidigt træffe beslutninger på baggrund af ene og alene covid-19, men sætte det ind i en større og sammenhængende kontekst.

Ingen tvivl om at covid-19 er farlig og vil dræbe. Alligevel skal myndighederne og politikerne ikke gøre situationen værre end godt er. Kuren må aldrig blive værre end sygdommen, som også understreget af formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen. Undtagelsestilstand og restriktioner skal og må på intet tidspunkt blive hverdag, hvilket dog allerede synes at være blevet tilfældet.

Fælles for covid-19 og terroristerne er, at myndighederne og politikerne hele tiden opstiller og vedtager nye restriktioner, hvilket indskrænker befolkningens frihed, mobilitet og rettigheder i det offentlige rum. Med andre ord, myndighederne og politikerne er godt på vej til at fuldstændiggøre virussens og terroristernes arbejde. Både når det handler om covid-19 og terrorisme, så må vi antage, at initiativerne og tiltagene er truffet i bedste henseende. Omvendt giver de oftest og som regel det modsatte resultat af det faktisk tilstræbte.

Det handler om at finde en hårfin balancegang, og det er en vanskelig disciplin. Noget kunne tyde på, at statsministeren har foretaget fravalg af om end ikke alle, så nogle af værdierne. Demokratiet er under angreb, men ikke blot af covid-19 og terroristerne, men af vores egen regering. Det er derfor stærkt bekymrende. når statsminister Mette Frederiksen under partilederdebatten i Folketingssalen 13. april 2021 lod Folketingets medlemmer og danskerne forstå, at vi som samfund ikke nødvendigvis skal forvente at vende tilbage til et normalt liv, selv når vi alle er vaccineret.


Hvad kun underbygger bekymringen er et efterfølgende lækket notat fra Statens Serum Institut, som ditto lægger op til at opretholde restriktionerne, når alle er vaccineret.


Hvad kun underbygger bekymringen er et efterfølgende lækket notat fra Statens Serum Institut, som ditto lægger op til at opretholde restriktionerne, når alle er vaccineret. Meget mere åbnes med den seneste genåbningsplan, som blev forhandlet på plads natten til tirsdag denne uge, men stadig bibeholdes mange af restriktionerne uden plan for ophævelse. Med andre ord; demokratiet er stadig under angreb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Christian Eriksen er stabiliseret efter kollaps på banen: - Flere spillere og tilskuere græd

Kultur For abonnenter

Håndsprit står klar til festival: - Det er mere sikkert her end i Bilka

Kultur

Bogbussen kører igen til august

Annonce