Annonce
Debat

Debat: Vær på vagt overfor kamelerne

Annonce

Demokrati: En kamel har to pukler og en dromedar har kun en. Et godt demokrati er en dromedar! Ja det lyder måske skørt. I et bloddonorblad læste jeg om, hvem der melder sig som bloddonor. Hvem der helt frivilligt bruger tid og helt bogstaveligt giver sit hjerteblod til sine medmennesker. Det viste sig, at det er dem ”i midten”. Ikke de fattigste, som har nok at gøre med at få hverdagen til at hænge sammen. Og heller ikke de rige; hvad mon har så travlt med?? Dem i midten er på mange måder en stor styrke. Det er her de fleste frivillige kommer fra. Det er dem, der hjælper andre, dem der bærer over med andres fejl og viser hensyn, dem som sætter ting i gang for andres skyld, dem der passer på sig selv og hinanden. Dem der synes, at det er OK at betale skat.

Hvis et samfund har mange fattige og mange rige og kun få i midten, så knækker det let over på midten. Der mangler frivillige til at styrke sammenholdet. Der risikerer at blive grobund for ekstreme meninger: ”Dem og os”. ”De andre er dumme og mærkelige”. Det er som en kamel med to pukler og et hul i midten.

Et demokrati har brug for mange ”i midten”, som holder sammen på samfundet. Som en dromedar med en stor pukkel i midten. Det er værd at tænke på, når vi vil bevare vores dyrebare demokrati. Det giver god mening at værne om ”midtergruppen”, kernen. Det gælder også, når der laves overenskomster, så dur det f.eks. ikke med % lønstigninger, hvor de fattige bliver fattigere og de rige rigere. Når de unge skal vælge uddannelse, så må vi sørge for at få hullet ”i midten” fyldt ud, så alle uddannelser er lige værdige. Osv.

Et sundt demokrati kræver pasning. Historisk set så går det ned ad bakke. I Danmark har vi tidligere været flere i midten. Det går desværre den gale vej. Pas på. Vi bliver nødt til at ændre retning, hvis vi vil bevare et godt demokrati. Alle som har indflydelse, og vores folketing som stikker rammerne ud, de må være kloge og modige. Skab gode rammer for folk i midten.

Skal Danmark være en kamel eller en dromedar?

Line Iversen
Annonce
Annonce
Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Lemvig

Nyt tag kostede overskud i LGF

Annonce