Annonce
Debat

Debat: Ved at være for sent med klimaet

Peter Lauritsen

På kant: Man skal have været i koma i årevis, hvis ikke man er helt klar over, at klimaet er ved at gå amok. Det kan ikke holde til vores levevis, og det er allerede ved at være for sent. Konsekvensen er folkevandringer, fødevaremangel, vandstandsstigninger, sygdom og død.

Alt det ved vi godt. Men alligevel agerer vi som haren, der er fanget i lyset fra bilens forlygter. Vi løber lidt til den ene side og lidt til den anden, men for det meste sidder vi blot stille, mens vi apatisk betragter bilen, der truende kommer nærmere.

Måske skyldes apatien en forestilling om, at det ikke nytter, at lige præcis jeg springer ud som grøn. Hvorfor skal jeg undvære oksekødet, benzinen eller flyrejsen, hvis de andre ikke skal? Og så bliver det ikke rigtigt til noget. Vi bagatelliserer katastrofen og lader som om livet kan gå videre som hidtil.

Annonce

I denne situation er der brug for lederskab. Ambitiøse politikere, der går forrest og sætter handling bag store ord. Politikere, der ikke er bange for at sige tingene, som de er, og som ikke frygter for deres popularitet. Men hvor er disse politikere? Findes de? Ja, det gør de da. Men der er alt for langt imellem dem.


Der skal ingenting til, før, den grønne omstilling forsvinder ud af den politiske bevidsthed.


Se på klimaminister Dan Jørgensen, der vel burde være en af dem, der satte barren højt og ikke tøvede med de virkningsfulde handlinger. Men det gør han. Tøver. I stedet for at bringe haren ud af forlygternes skær, løber han sammen med den. Lidt til den ene side, lidt til den anden, hvorefter han træt sætter sig ned med hænderne i skødet. Hvilket selvfølgelig ikke forhindrer ham i at udsende internationale kommunikeer om alle de fugle på taget, som udgør dansk klimapolitik.

Men lad os være ærlige. De fleste andre er ikke bedre. Et enkelt muslimsk bønnekald eller muligheden for at udstede en stor check til ferieramte danskere. Der skal ingenting til, før, den grønne omstilling forsvinder ud af den politiske bevidsthed. Det nødvendige, seje og vedholdende træk må vi nøjes med at drømme om, alt imens vi fortsat er fanget i lyskeglen fra den katastrofe, vi med sikkerhed ved vil ramme os. Lige om lidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce