Annonce
Danmark

Debat: Vi skal være langt bedre til tysk i fremtidens Europa

Illustration: Gert Ejton
Annonce

Indrømmet. Jeg bliver vred (ikke bare ked af det), og vel også skamfuld på mit fags vegne, når journalister i radio og på tv interviewer tyskere - på engelsk! Jeg græmmes over, at det er kommet dertil med danskernes evne og vilje til at tale tysk. Det er ikke blot uhøfligt. Det er dumt; blandt andet fordi man får et bedre resultat, når den interviewede får lejlighed til at udtrykke sig på sit eget sprog.

Det kender man til i eksporterhvervene. Tyskland er vor største handelspartner, og danske erhvervsfolk ved, at man kommer i bedre kontakt med tyske kunder (får bedre handelsaftaler), når man taler deres sprog, helst ret perfekt. En handelsaftale med et tysk firma forhandlet på engelsk? Det duer ikke.

Desuden hører det til almindelig dannelse - hos interviewende journalister såvel som hos købende eller sælgende købmænd - at kende sproget i det land, som mere end noget andet historisk har bidraget til dansk kultur. Men ikke blot historisk. Det er nutid - og især fremtid.

Engelsk vil fortsat være det dominerende sprog i internationale sammenhænge. Men sprogets hovedlande, Storbritannien og USA, har vigende indflydelse på verdensarenaen, ikke mindst på grund af brexit og "America First".

Selv om vi jubler over præsidentskiftet "over there", vil det være forkert at tro, at Joe Biden/Kamala Harris har en meget forskellig tilgang til "America First"-filosofien, end Donald Trump har. Målsætningen er grundfæstet blandt amerikanske politikere og i det amerikanske folk, uanset skiftet i Washington D.C.

Aksel Hundslev

Man behøver ikke være spåmand for at forstå, at Danmarks handel med England bliver mindre efter Storbritanniens udtræden af EU. Det forhindrer skilsmisse-aftalen ikke. Summa summarum: Vi bliver mere afhængige af det EU, som Danmark heldigvis er (desværre kun næsten fuldgyldigt) medlem af. Det vil medføre øget dansk samarbejde og samhandel med Tyskland.

Man kunne tro, at sådanne udsigter, som har været åbenbare i mindst fire år (brexit og Trump) ville give et dansk løft til andre europæiske sprog, i vort tilfælde mest tysk. Men det er gået den modsatte vej.

I den partipolitisk uafhængige netavis med hovedsæde på Christiansborg, Altinget, kommenterer lederen af det tyske mindretals sekretariat i København og en tysklærer fra det sjællandske i en fælles artikel en analyse, som det tyske mindretal i Danmark for nylig har udarbejdet af det tyske sprogs stilling i Danmark.


Jeg glæder mig til den dag, da alle danske radio- og tv-interview med tyskere foregår - på tysk. Måtte den dag komme snart.


Konklusionen er nedslående, skriver de, og føjer til: "Nye undersøgelser, senest i Region Syddanmark, bekræfter, at tyskkundskaberne blandet de yngre er betydeligt lavere end blandt de 40-59-årige. Det skyldes en ond cirkel, hvor færre lærer tysk i folkeskolen, færre fortsætter med sproget i gymnasiet, færre studerer tysk på universiteterne, tyskundervisningens kvalitet falder, tysk får et dårligt image, færre lærer tysk og så videre ..."

Det haster meget med ny lovgivning på området, for "gøres der ikke noget nu, er det sandsynligvis for sent. Så vil udviklingen ikke længere kunne vendes."

Barske udsigter ved nytårstide! Især barske for os, der vil et tættere europæisk samarbejde, hvor kendskab til Tyskland og tysk sprog er afgørende for os danskere. Derfor bør regering og folketingspartier "gøre noget". Hvad dette skal være, er der mange, gode forslag til. Politikerne vil som sparringspartnere kunne få erhvervsfolk, tysklærere og mange andre, som står på spring med rådgivning og forslag.

Når politikerne hidtil ikke har interesseret sig for det, skyldes det vel, at der ikke er mange stemmer i sagen - og i øvrigt også, at store partier som Socialdemokratiet og Venstre er blevet mere end halvlunkne i deres tilslutning til det europæiske samarbejde. Der er langt fra Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann-Jensen til nutidens S og V!

Jeg glæder mig til den dag, da alle danske radio- og tv-interview med tyskere foregår - på tysk. Måtte den dag komme snart!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Debat

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce