Annonce
Lemvig

Den bygger jeg aldrig igen

Bjørn Barfod med papirmodellen af luftskibet L13. Foto: Benny Gade

Det er noget fedteras, når et luftskib skal bygges i karton, papir og med masser af limtuber. Og det kan let gå galt

»Det er første og sidste gang, jeg bygger i pap og papir.«
Modellen vejer ikke meget, så det blot en tynd fiskesnøre, der holder den på plads under loftet. Men den er skrøbelig, og måtte løftes forsigtigt på plads.
Sådan siger Bjørn Barfod om det arbejde, han nu har fuldført og fået udstillet på Sea War Museum i Thyborøn. Under taget hænger nu en model af den tyske zeppeliner L13, der deltog i Jyllandsslaget i 1016. Den er bygget af Bjørn Barfod, Struer, som tidligere har leveret en model af ubåden E50 til museet.
De tyske zeppelinere er en vigtig del af Jyllandsslaget, så derfor er et hjørne af museet forbeholdt historien om de tyske zeppelinere. Her er flere billeder af de store zeppelinere, lige som gæsterne kan se den gondol, der sad under det store luftskib. Nu kan man også få et indtryk af skibet ved at se den nye model, som har været vanskelig at bygge, fortæller Bjørn Barfod.
»Det er forfærdeligt at bygge i karton og papir, for der er ingen fortrydelses-mulighed, hvis du kommer til at lave en fejl. Hvis det er i træ, kan du bedre skære lidt af og lave tilpasninger,« siger han.
Modellen er lavet hjemme i Struer, hvor Bjørn Barfod har brugt mange timer med saks, papirknive og ikke mindst limtuber.
»På et tidspunkt kom min kone og spurgte, om jeg var ved mine fulde fem, for det var jo lim, jeg brugte og sniffede,« siger Bjørn Barfod.
Men Bjørn Barfod er stadig ved sine fulde fem på trods af de mange timer med limen. Faktisk er det usædvanligt for ham at bygge modeller på denne tid af året, da det plejer at være en vintersyssel.
»Men juli var en kedelig måned, og så begyndte jeg alligevel at rode med den her model,« siger Bjørn Barfod.
Derfor kunne han tirsdag aflevere endnu en model til museet af zeppelineren i størrelsesforholdet 1:104.
»Det er super at kunne gøre det på denne måde, hvor museet får tingene,« siger Bjørn Barfod.
Museet har flere ønsker til modelbyggeren, men han er lidt forsigtig med at takke ja til én af opgaverne.
»Museet vil gerne have bygget en model af vandflyveren Albatros i skalaforholdet 1:6. Det vil betyde, at den får et vingespænd på fire meter, og det kan jeg ikke lige klare der hjemme,« siger Bjørn Barfod.
Men direktøren for Sea War Museum, Gert Normann Andersen, nøjes også gerne med zeppelineren i første omgang.
»Nu har vi en model, så vi kan vise, hvordan den så ud,« siger han.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Annonce