Kultur

Video: Den fede kat og den slanke danser ændrede musikerens liv

Jacqueline og Frances er to af verdens bedste moderne dansere fra New York. De optræder i Esbjerg torsdag. Foto: Christopher Jones
Et møde i en New Yorker-bar med jazz, pool og bordtennis har åbnet internationale døre for 25-årige Niklas fra Esbjerg. To af verdens bedste dansere fra USA og to musikere fra konservatoriet i Esbjerg har skabt unikt, sensuel og uforklarlig smuk danske- og musikforestilling, der opføres i Odense i Odeon, Konservatoriets Koncertsal, onsdag og i Esbjerg torsdag.

Dans: Det hele startede på "Fat Cat". En rigtig weird jazzklub med poolborde, bordtennis og spillemaskiner. Og henne i hjørnet stod et brændende varmt jazzorkester med unge, supergode musikere og jammede.

Det var i New York, og den grønne Niklas fra Esbjerg og hans gråsprængte lærer, Marc, befandt sig pludselig midt i dette cool sted, hvor man bare skal hen, hvis man kan lide jazz.

De finder hurtigt hen i hjørnet med jazzmusikerne, men Marc er lidt skuffet. Han er underviser på et musikkonservatorium, har komponeret musik i over 30 år, og de unge fyre spiller sgu ikke helt godt, siger han til den slanke kvinde ved siden af. Uden af vide, at det er kvindens venner, der står på den lille scene.

Og så kunne den barsnak have fået en hurtig ende.

Men både Marc og hans unge elev, der spiller kontrabas hjemme i Esbjerg, falder i snak med den mørkhårede kvinde, som de på det tidspunkt heller ikke er klar over er en af verdens bedste dansere inden for moderne dans.

KONCERTEN

Onsdag 19. juni, klokken 19.00: Odeon i Odense: Konservatoriets Koncertsal, gratis entré.

Torsdag 20. juni, klokken 20.00: Den store koncertsal hos Syddansk Musik Konservatorium i Esbjerg. Gratis entré og efterfølgende reception for tilskuerne.

 

Det hoppede jeg med på

Jacqueline Bulnes havde selv været ude at optræde den aften, så hun kunne lige så godt have rystet lidt træt på hovedet af de to danskere på Fat Cat. Men hun vil gerne snakke, og åben og nysgerrig som de fleste amerikanere inviterer hun de to danskere til en opvisning med sit dansekompagni næste aften.

Niklas har selvfølgelig heller aldrig hørt om Limón Dance Company, men da Marc skal noget andet, tager han alene afsted til Harlem næste aften i afslappede shorts og en T-shirt og møder et jakkesæt-klædt publikum, og nogle timer senere er hans liv ændret.

- Det hele var sindssygt flot. Efter forestillingen snakkede jeg mere med Jacqueline og hendes veninde Frances Samson.

"Vi skal da lave et projekt sammen, sagde de." Og når det er amerikanere, gør man det bare.

- Det er fuld fart fremad, og det hoppede jeg med på. Vi ville lave et projekt, et show med en blanding af moderne dans og moderne musik, fortæller Niklas Emborg Gjersøe.

Siden mødet med Jacqueline har de to lavet deres egen forestilling "The Gravity Between" med de to amerikanske dansere og de to musikere fra Esbjerg, nemlig Niklas og Marc.

Niklas Emborg Gjersøe faldt i snak med en slank, mørkhåret kvinde i jazzklubben "Fat Cat" i New York, og det ændrede hans musikalske liv. Foto: Peter Langwitzh Smith

To gange i New York siden mødet på Fat Cat

Forestillingen har udviklet sig over det seneste år; sidste år blev den opført i Danmark og Esbjerg, men torsdag vil det endelige raffinerede udtryk blive opført i den store koncertsal på konservatoriet i Esbjerg.

- Det har været et vildt år, det er gået virkelig stærkt. Jeg har været i New York to gange siden aftenen i Fats Cat, og vi skal snart til Rom med forestillingen.

Mødet med Jacqueline var et lykketræf. Senere var de to igen så heldige at få stillet et studie, lokaler og en markedsføringsplatform med 13.000 følgere i New York til rådighed i en form for projektstøtte, som fik mulighed for at koreografere dansen, komponere musikken og få hele forestillingen og projektet på plads.

De lavede to store koncerter i Brooklyn, der gik sindssygt godt. Dengang havde de 20 minutters forestilling helt færdig, og de sidste 20 minutter har de fået færdige for nogle måneder siden.

- Så alle tingene er på plads, og vi kan rulle forestillingen ud med koncerterne i disse uger. I fremtiden arbejder vi med forestillingen i Rom til jul også med at komme til Skotland, fortæller Niklas Emborg Gjersøe.

Dansen er sensuel, abstrakt og som det meste moderne kunst noget, der ikke skal forklares, men sanses og opleves. Foto: Christopher Jones

Tyngdekraft og nærhed

Det er en abstrakt forestilling, der som titlen antyder, handler om tyngdekraft, som er noget Limón Dance Company i New York arbejder meget med. Og så det negative rum, der kan opstå mellem to punkter, måske to dansere, som også tegner en usynlig linje mellem sig på scenen, forklarer Niklas.

- Vi arbejder i en gråzone mellem dans og musik.

- Med moderne kunst skal man passe på med at fortælle for meget om, hvad det handler om. Det, man laver, er en pakke, som man kan pakke op, og som alle får noget forskelligt ud af det. Men det handler om menneskelighed og nærvær og om livet. Om de energier, der opstår, når man er sammen med andre mennesker og møder mennesker. Det er smuk musik og smuk dans.

Senere i år tager Niklas og Jacqueline til Italien for at udvikle et nyt værk, fordi "The Gravity Between" er færdigt. Det skal ikke raffineres mere.

Mens Niklas spiller kontrabas, er Marc Kibrick Bernsteins instrument basklarinet og barytonsaxofon i forestillingen.

- Marc er en fantastisk dansk-amerikansk musiker, som jeg lærer en hel masse af. Han er min lærer på konservatoriet og en stor kapacitet for Esbjerg.

Tyngdekraften er et del af danserne fra Limón Dance Companys udtryk. Foto: Christopher Jones

Jeg har fået et stort venskab

- Projektet er vildt vigtigt for mig, og jeg har mødt nogle fantastiske mennesker og fået et stort venskab, siger Niklas Emborg Gjersøe, der har fået et ben ind i New Yorks musikverden.

- Det er et nåleøje, som er vildt svært at komme igennem, siger han.

Han glæder sig over at være med i en professionel verden med to af de allerbedste dansere.

Allerede inden, han kom på musikkonservatoriet i Esbjerg, blev han optaget som den første ikke konservatoriestuderende i Esbjerg Kommunes Kreative Orkester EKKO. Men det musikalsk startede, da han som femårig var med sine forældre til en symfonikoncert og pegede på celloen med ordene "Sådan en vil jeg spille på". Det kom han til i Esbjerg Kulturskole, på efterskolen skiftede han til elbas, fordi den var sejere og tiltrak flere piger, indtil han endte med kontrabassen.

På konservatoriet spiller han en masse - både moderne musik og masser af jazz, han komponerer og spiller syrisk folkemusik.

- Jeg vil ikke kun en ting, jeg vil spille på forskellige strenge, men mit instrument er bassen, siger han.

Alvor, men også grin er med i forestillingen, hvor musikerne improviserer flere steder, mens dansen er stramt koreograferet. Foto: Christopher Jones

Brødtekst

Niklas Emborg Gjersøe og Marc Bernstein spiller til koncert-forestillingen, så de er på hjemmebane på konservatoriet. Foto: Peter Langwitzh Smith
0/0

Tophistorier

Annonce
Kultur For abonnenter

Arrangørerne af Venø Festival: - Det er jo en form for hjerneblødning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig For abonnenter

Ung Lemvig-rytter havde sin debut i de franske alper: Styrtede to gange, men fik masser af erfaring

Danmark

En hyldest til viagra-bukserne - jeg glæder mig til at få et par

Tophistorier

Struer For abonnenter

Rejsen fra Somalia: Jeg er fri i mit hjerte nu

Struer For abonnenter

Tour de Toilet: Er der virkelig ingen steder at ski.. på hele Thyholm?

Kultur

Martin vil være sin egen og udfordre andre med sin musik

Hak. Der bliver sat et flueben på ønskelisten, når Saveus i år går på scenen til Grøn Koncert. Fluebenene har der været en del af, siden bandet i 2015 dukkede op nærmest ud af ingenting, bragede igennem med sangen ”Levitate Me” til P3 Guld og med Martin Hedegaards egne ord blev ”skudt af sted med 120 i timen”.Andre flueben er allerede sat. Som det ud for Roskilde Festival. Første gang i 2016, da Saveus lige havde sneget sig med på plakatens nederste hjørne, lige før ”og mange flere”. I 2018 var der debutplade, og bandet fik lov til at åbne den ikoniske Orange Scene. Samme sommer kunne bandet sætte hak ved Bøgescenen på Skanderborg.Det er faktisk ikke underligt, at det er en glad Martin Hedegaard, der svarer på, hvordan 2019-udgaven af ham har det.- Han har det godt. Han har det rigtigt godt. Det har været en dejlig rejse.Rejsen gik egentlig i gang længe før P3 Guld: Dengang han efter ”X Factor” vendte tilbage til Ørum, gik i gymnasiet, sad på sit værelse og lavede musik og i princippet var tilbage ved nul. Når pladeselskaber kontaktede ham, og han spurgte, hvad de kunne tænke sig, var svaret: ”At vi skulle lave sådan en rigtig pop-smasher”.- Så fik jeg tilsendt en sang, men måtte skrive tilbage: ”Tusind tak, men det har jeg ingen interesse i. Jeg har det faktisk rigtigt godt, hvor jeg er”. Jeg opdagede, at jeg ikke havde travlt, og så skete der noget i min udvikling. Jeg fandt ud af, at når jeg kom tilbage, skulle det være med musik, som fik folk til at sige: ”What?! Hvad er det der for noget?”.Hvem er jeg?Det sidste er et punkt på en anden liste. En liste, der findes i Martin Hedegaards hoved og rummer præmisserne for hans arbejde. At han vil lave sin egen musik, ikke andres, står der blandt andet. At han vil eksperimentere. At han i princippet gerne vil hitte i radioen, men at det skal være med en sang, som udfordrer.- Overordnet skal jeg kunne være i det, og det er egentlig en ret naturlig ting: Du skriver en sang, den kommer i radioen, og folk lytter til den. Så skal du spille den live, og måske bliver den så stort et hit, at du skal spille den resten af dit liv. Hold kæft, det ville være irriterende, hvis det er en sang, du hader ...- Ud over din liste over værdier, som er vigtige for dig som musiker, er der så andre værdier, du har med? Personligt, menneskeligt ...?- Der er noget i det der, som er ret essentielt for mig. Det er meget sjovt at sidde og snakke om, hvilken musiker, man gerne vil være, men i mit hoved handler det om, hvilken musiker du er, siger han med eftertryk på det sidste ord og fortsætter:- Jeg gør ikke det her, fordi det er noget, jeg har valgt. Jeg kan mærke, at jeg får det skidt, hvis jeg begynder at gå et andet sted hen. Jeg bliver urolig indeni. Jeg tror, alle musikeres udfordring er at komme frem til at forstå, at du ikke kan vælge, hvem du vil være. Selvfølgelig kan du tænke over, hvilket tøj, du vil have på og den slags, men det er inden i dig, hvem du er.- Jeg har helt klart selv tænkt i, hvilken musiker jeg ville være, men her i de senere år fundet ud af, at det ikke er det, det handler om. Men det er sindssygt svært, fordi spørgsmålet i virkeligheden er, hvem man er, hvad man står for, og hvad man vil med sit liv, siger han og vender tilbage til dengang, han sad og lavede musik hjemme i Ørum.I starten lavede han elektronisk musik, da dance var på sit højeste. Så kom rockmusikken tilbage, og bam - så sad han og lavede rockmusik.- Lige pludselig opdagede jeg, at jeg bare havde fulgt bølgerne, og at det ikke havde en skid at gøre med, hvem jeg var. Det er jo modenhed faktisk at kunne opdage det, tage et valg, sige fra og sige: ”Det er det her, jeg gør”.Konstruktiv frygtUndervejs har Martin Hedegaard også fundet ud af andre ting om sig selv. At han er ekstremt perfektionistisk, målrettet og konkurrenceminded - i en grad, så det faktisk blev et problem, fordi han brugte energien på at fokusere på, hvad der kunne gå galt. Angsten sneg sig ind.- Vi skulle fandeme ikke spille på Orange Scene og så få to stjerner for det. Det skulle være rigtigt godt. Noget, folk huskede. Jeg ville simpelthen være så ked af det, hvis jeg gik ned derfra og følte, at det havde været en dårlig koncert.Det tog det meste af 2018 at lære, hvordan han kunne bruge perfektionismen og angsten for ikke at præstere i stedet for at blive hæmmet af den.- Hvis man kan lære at bruge sin frygt til noget godt, og den faktisk gør dig klar, er det en force. Jeg havde aldrig følt, at jeg havde spillet en dårlig koncert eller ikke gjort mit allerbedste, og det syntes jeg faktisk, at jeg kunne takke min præstationsangst for. Det er på grund af den, at alle koncerter betyder noget, siger han og kalder det samtidig en balancegang at finde et mellemstadie, hvor man præsterer og samtidig evner at trække vejre, kigge ud på publikum og bare nyde, hvad man laver, når en af de andre for eksempel tager over med en solo.- Nu gør jeg det flere gange i løbet af en koncert. Det er nærmest de momenter, jeg lever for nu. Hvor jeg bare observerer og tænker: ”Shit, det er fantastisk, det vi har gang i!”. I dag ville jeg ikke undvære alle refleksionerne, den hårde periode og presset, for det har givet mig en evne til at kunne zoome ud i vilde situationer. Det har taget lang tid, men det er så fedt, når man kan mærke, at det at ville præstere ikke er en klods om benet.Mere klaver end computer”Beast Mode” kalder hans bandkammerater den tilstand, han kommer i lige inden, han går på scenen. Den, hvor øjenbrynene synker længere ned, og publikum får en Martin Hedegaard at se, som måske ikke er den, de forventede.- Det er også en del af mig. Det har sikkert været lidt overraskende for folk, som sidst har set mig i ”X Factor” og pludselig ser mig stagedive i bar mave fra Orange Scene. Det, tror jeg, er ret vildt for folk at se - det er det sgu egentlig også for mig, konstaterer han.En anden del af ham er nørden. Ham, der er vild med computerspil, tegneserier, fantasybøger og teknik.- Jeg elsker at sidde i et studie. Engang imellem bliver min manager nødt til at sige, at nu skal jeg simpelthen sætte mig ved klaveret i stedet for at få en lilletromme til at lyde godt. Jeg er ikke rykket ind i et studie med andre sangskrivere, men med folk, der er teknisk nørdede. Så står vi og siger: ”Prøv den der rumklang” og ”Hey, hvad gør I med et jack-kabel, hvis ...”. Alt muligt. Der er en praktisk side af mig, som godt kan lide noget konkret. Der er noget, som helt klart udfordrer sangskriveren, som bare skal være ved klaveret og lave nogle sange. Men jeg synes, at jeg bruger mere tid ved klaveret end ved computeren, end jeg har gjort før.Mørkere vandEt af de flueben, der stadig mangler, er et gennembrud i udlandet. Men det står højt på listen, siger Martin Hedegaard. Umiddelbart tænker man, at han her vil kunne møde skrappere krav til, hvordan han skal skrue på sig selv og sine værdier.- Det tror jeg også, men det er igen en præmis, man må tage med: Dem, vi skal arbejde sammen med, skal forstå Saveus, som vi er. Det er en del af rejsen og udfordringen. Det er sindssygt svært at være artist i Danmark, men man bliver også nødt til at komme derud, hvor vandet bliver lidt mørkere. Og vi er godt rustede herhjemmefra. Vi kan virkelig tage noget erfaring og proceserfaring med.- Proceserfaring, det lyder som en meget analytisk måde at gå til tingene ...?- Der er på godt og ondt nogle ligheder med at drive en maskine eller et firma. Vi har arbejdet meget med kommunikation mellem mig og bandet, og hvordan vi giver hinanden kritik. Hvis vi ikke gjorde det, ville musikken blive noget lort, men hvis vi ikke er gode til det, bliver det ikke en rar oplevelse at udfordre hinanden. Jeg har brugt meget tid på det og gået til coach for at blive bedre. Og det har gjort os bedre. Vi er blevet bedre til at arbejde og have det godt med det.- Er du en naturlig leder?- Ha! Jeg ville jo sige ”nej”, men det var en del af mit coachingforløb, at min coach snakkede med folk omkring mig, blandt andet bandet, og der blev det nævnt. Så kan det jo være lige meget, hvad jeg synes.Musikken kalderHvis udlandet er noget af det, der er fokus på i den nære fremtid, hvad så med den helt lange bane. Kan han forestille sig ikke at lave musik?- Engang kunne jeg faktisk godt. Lige da jeg flyttede til København, kom jeg ind på en uddannelse i medieproduktion og ledelse. Jeg havde en tanke om, at jeg godt kunne tænke mig at lave computerspil, men på det tidspunkt var jeg kommet i gang med at skrive sange til andre. Det begyndte at stikke rimeligt meget af, og så endte jeg med at måtte sige, at det ikke gik. Musikken kaldte, siger Martin Hedegaard:- Det er også noget, der sker i ens udvikling: Jeg kunne godt se, at de perioder i mit liv, hvor jeg har haft det allermest træls, er dem, hvor jeg i lang tid ikke har været i studiet og lave musik, så jeg vidste, at jeg ikke kunne leve uden. Og nu er der kommet en følelse af, at hvis jeg bare kan få lov til at lave musik resten af mit liv, er jeg rimeligt glad.

Fodbold For abonnenter

Da en "Gæv Kaal" ved navn Sophus Krølben endte i Tvis

Annonce