Danmark

Den klassiske klasseundervisning er døende

Mikael Busch

På kant: En gymnasielærer fortalte mig, at han lige havde haft en kollegial snak i kopirummet.

Det er gerne dér, de vigtige ting bliver sagt. Alle i kopirummet var - på tværs af køn, alder og fag - enige om, at klassesamtalen er døende. Klassesamtalen, også kaldet klasseundervisning, er en slags sokratisk dialog, hvor en underviser har en kollektiv samtale med sine elever. En slags mesterlære, hvor læreren udlægger teksten, og eleverne lader sig inspirere.

"Jamen har det nogensinde fungeret?", spurgte en ung adjunkt vantro.

Ja, i dén grad. Ikke så få aha-oplevelser er opstået i elevens møde med en inspirerende lærer.

Disse - undertiden livsforandrende - møder mellem lærer og elev kan stadig opstå, men betingelserne er blevet langt vanskeligere end for bare få år siden. Blandt andet pga. de tvivlsomme pædagogiske koncepter, underviserne pålægges at praktisere. F.eks. "synlig læring".

De sociale mediers betydning skal heller ikke underkendes. En sidste forklaring på klasseundervisningens snarlige død er den arbejdsintensivering, gymnasielærerne er blevet pålagt i de senere år.

Når man konstant arbejder, har man mindre mentalt overskud til at inspirere eleverne.

Hvil i fred, klasseundervisning!

0/0
Annonce
Danmark

Funding: Her er tre ting Løkkes velfærdsløfte lærte os

Danmark

DMI advarer: Risiko for lokale skybrud

Tophistorier

Danmark

Paludan sendte brev til 500: Alle i chikaneoffers omgangskreds skulle kende hans version

Kultur

Charlotte Fich på den store udendørs-scene: Drabschefen er blevet en ond troldkvinde

AARHUS: Der er noget særligt ved at spille teater udendørs om aftenen. Det er stadig lyst, når stykket begynder, og først senere bliver det mørkt. - Det er et generøst rum. Skal vi lege den her leg, og jeg er den og den. Er I med, signalerer man nærmest til publikum fra scenen i den lyse time. Charlotte Fich forbereder sig til at spille den onde troldkvinde i "Kong Arthur", Det Kongelige Teaters kæmpe udendørs forestilling ved Moesgaard Museum i Aarhus. Onsdag 22. maj er premieren. Vi mødes i en af de mange interimistiske skurvogne, der har indtaget det storslåede landskab i bakkerne ved det hypermoderne arkæologiske museum. Det er bygget, så det følger landskabet, og indenfor har Grauballemanden lagt sig godt til rette i sin montre. Godt skjult af et levende hegn af træer og buske er en lille by bygget op til skuespillere og det øvrige personale, Tilskuerpladser og scene virker gigantiske i landskabet. Det hele troner på toppen af den bakke, som museet er bygget ind i og stjæler billedet mere end dengang i Aarhus' europæiske hovedstadsår 2017, da det royale teater opførte Røde Orm neden for museet.

Danmark For abonnenter

Se billederne: Greven af Egeskov hemmeligt gift med prinsesse

Danmark

Nu er dommen faldet: Eks-politiker erkender 73 sexorgier i hele Danmark

Annonce