Annonce
Navne

Den kompromisløse soldaterchef

Han er født i Odense, men bor i dag i København. Han har i karrieren både være udstationeret på Balkan, i Mali, i Bruxelles og i Yemen. Den 13. november fylder hærchef Michael Lollesgaard 60 år. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Hærchef Michael Lollesgaard fylder 60 år den 13. november. Han er kendt for at turde at sige sin mening, og det har mere end en gang givet politikere grå hår.

60: Generalmajor Michael Anker Lollesgaard er soldat til benet.

Gennem 40 års tjeneste i Forsvaret har han opbygget et ry for at være en kompetent og respektindgydende chef. Én man kan stole på, og som har sine meningers mod.

Derfor nikkede mange soldater også anerkendende, da han sidste år blev udpeget som afløseren for H.-C. Mathiesen, der måtte forlade posten som hærchef i vanære efter at være blevet dømt for embedsmisbrug. Nogle mente endda, at Michael Lollesgaard kunne have været et godt bud på at blive den nye forsvarschef, når Bjørn Bisserup i næste måned takker af og går på pension.

Annonce

Det blev i stedet 56-årige Flemming Lentfer, og der kan være flere gode grunde til, at Lollesgaard ikke blev spurgt. En af dem er det faktum, at han 13. november fylder 60 år.

Ikke fordi Michael Lollesgaard på nogen måde fremstår alderstynget - tværtimod, tør man sige om manden, der opgør sine fritidsinteresser til at være fitness, tennis og march. Men fordi reglerne om pligtig afgangsalder i Forsvaret gør, at han senest ville skulle fratræde stillingen som forsvarschef, når han fylder 61 og et halvt.

En anden mulig grund er, at Michael Lollesgaard ikke fremstår lige så stærkt på det politiske felt, som han er på det militærstrategiske. Det skyldes, at han er noget så befriende som en mand, der svarer på det, han bliver spurgt om. Og som siger det, han mener.


Han er noget så befriende som en mand, der svarer på det, han bliver spurgt om. Og som siger det, han mener.


Han var da heller ikke andet end et par måneder inde i jobbet som hærchef, før han i Jyllands-Posten udtalte sig kritisk om, at uddannede soldater skal bruge tid på at lave den grænsekontrol, som et politisk flertal har besluttet. Et synspunkt, der er til at forstå fra et fagligt ståsted, men som med garanti ikke har givet ham plusser i bogen hos forsvarsminister Trine Bramsen (S), der måtte ud og lægge låg på.

En lignende manøvre lavede Lollesgaard i 2015, da han var chef for FN's styrker i det uroplagede Mali. Som FN-chef i Mali oplevede Lollesgaard store problemer med forsyningslinjerne i landets nordlige del.

Han gik derfor i pressen og bad Danmark om at bidrage med en bataljon på 250 mand med pansrede lastbiler. Igen var der tale om, at han blot svarede ærligt, da en journalist ringede og spurgte, hvad han efterspurgte fra dansk side.

Men hjemme i Danmark skabte hans udmelding frustration i Udenrigsministeriet, der netop skulle til at melde en beslutning om et mere beskedent militærbidrag til Mali ud. Lollesgaards udmelding betød, at journalisterne nu spurgte, hvorfor Danmark dog ikke bidrog med det, som den danske FN-chef bad om.

Det skabte ifølge en kilde i Udenrigsministeriet stor intern frustration over Lollesgaard, som nogle i ministeriet derfor døbte "klodsmajoren". Gennem karrieren er der dog ingen tvivl om den faglige respekt om Michael Lollesgaard, der også har været Danmarks militære repræsentant i Nato og leder af FN's mission i Yemen.

Han har desuden modtaget et hav af ordner for sin indsats - heriblandt Ridderkorset af 1. grad af Dannebrogordenen.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Klimatorium vil være verdensførende: ansøgning for millioner er afleveret

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Vejen spærret i to timer: Væltet bus er tilbage på vejen, og der skulle hjælp til helt fra Vejle

Struer For abonnenter

Efter bølge af indbrud tog Tina sagen i egen hånd: - Det var bare et spørgsmål om tid, før de også ville komme her

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Lemvig

Del af Fabjergvej spærres kl. 11-13 i dag - dobbeltdækkerbus skal bjærges

Statsministeren: Det går uhyggeligt hurtigt - nye tiltag overvejes

Leder For abonnenter

Lange testkøer er en hån mod de pligtopfyldende borgere

Navne

Jan tiltrak masser af udlændinge: Han gjorde en stor indsats for dansk landbrug

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Sundhedsministeren er smittet med corona

Sport For abonnenter

Fra andenviolin til førsteviolin for Thomas Damgaard: - Det er det jeg spiller håndbold for

Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Annonce