Annonce
Lemvig

Den kreative Tante Andante er stadig fuld af energi

Der er masser af skøre påfund i Tante Andante Huset i Lemvig, og derfor er det nok heller ikke så mærkeligt, at man kan slappe lidt af i en hængekøje ude på toilettet, som Elin Knudsen her demonstrerer. Foto: Morten Stricker
Elin Knudsen stortrives stadig i rollen som den kreative Tante Andante, der gennem leg, sang, musik og skøre påfund lærer børnene en masse. En ny kulturaftale giver ro på den økonomiske front i et turbulent coronaår.
Annonce

Lemvig: - Du må hellere lige se, hvad vi har fået lavet her under corona-nedlukningen, hvor der var tid til nogle praktiske gøremål, siger Elin Knudsen og viser ud i haven til den gamle, flotte villa i Ågade i Lemvig, som tilhører KFUM og KFUK Lemvig.

Det er her i villaen, at man finder Tante Andante Huset, der har eksisteret siden 2007 og rummer et væld af kreative udfoldelsesmuligheder. Elin Knudsen fra Nørre Nissum er Tante Andante, og det har hun været siden begyndelsen for 13 år siden.

Vi har sat hende stævne for at høre, hvordan hun holder gejsten oppe i et år med corona-restriktioner, og hvordan hun i det hele taget kan blive ved med at være sprængfyldt af energi, når hun skal både underholde og levere viden til børnene. For der skal hver gang leveres en god portion energi ud over scenekanten, når hun skal fange de smås opmærksomhed.

Men som nævnt indledningsvis: Vi tager lige en smut ud i haven, hvor græsarealet efterhånden er skrumpet noget ind. Der er f.eks. en båd, der optager noget af pladsen. Nyeste påfund er Skipper Skræks Skur. Lavet af en af de frivillige, der helt klar har flair for tømrerfaget. Her i skuret kan børnene være kreative med sav og hammer og andet værktøj.

- Vi er heldige med, at vi via KFUM og KFUK i Lemvig har stor gruppe af frivillige, der står bag både Tante Andante og Tante Andante Huset. Uden dette fantastiske bagland kunne det ikke lade sig gøre. Der har på et tidspunkt været fire Tante Andante-huse i Danmark, og mig bekendt er vi de eneste, der stadig er her. Jeg gætter på, at man de andre steder har haft svært ved at finde frivillige nok, siger Elin Knudsen.

Annonce

Et fantastisk bagland

Hun skønner, at der er cirka 40 frivillige tilknyttet huset – de bidrager med et varierende antal timer. Dertil er der omkring 10 lønnede medarbejdere, som Elin Knudsen trækker på i forskellige sammenhænge. Det er f.eks. musikere. Det sker, at hun har et helt band med, når den kreative tante er ude til arrangementer - andre gange er hun kun sig selv eller har en enkelt musiker med.

2020 har været et meget anderledes år for Elin Knudsen – som det har været for rigtig mange andre.

- I foråret havde vi lukket helt ned i tre måneder på grund af coronaen, og her fandt jeg virkelig ud af, hvor meget jeg nyder at komme ud og optræde for børnene. Det var tre forfærdelige måneder, hvor jeg virkelig savnede børnene, siger Elin Knudsen.

I juni begyndte hun så småt at komme ud af huset igen, og der har været en del at lave i december efter en noget stille november.

Her i december har hun f.eks. været på Skanderborg Bibliotek sammen med en musiker. Duoen leverede tre forestillinger af 40 minutter hver. Der var 20 børnehavebørn til hver forestilling - på den måde kunne alle corona-restriktioner overholdes.

Det var et fælles arrangement mellem Skanderborg Bibliotek og Skanderborg Kirke.

Annonce

Medlevende børn

- Det var egentlig meningen, at vi skulle have været på Smukfest i Skanderborg, men den blev som bekendt aflyst. I stedet blev det til dette arrangement på Skanderborg Bibliotek, hvor det handlede om juleevangeliet. Jeg havde en stor kuffert fuld af rekvisitter med. Vi sang og spillede og viste dukkespil. De sang med og brugte fagter, og de duftede til røgelse, fortæller Elin Knudsen.

Og det er netop dette samspil med børnene, som hun sætter stor pris på.

- Det giver mig energi at møde nysgerrige børn, der gerne vil spille med. Samspillet er givende. De er medlevende - de involverer sig. Det er ikke noget passivt publikum. Det kan jeg virkelig godt lide. Det betød også, at de tre forestillinger på Skanderborg Bibliotek blev en smule forskellige, fordi publikums reaktion var forskellig fra gang til gang, siger Elin Knudsen.

Forestillingerne i Skanderborg er også et meget godt eksempel på Tante Andantes virke. Tante Andante kommer nemlig rundt i en stor del af landet - primært Jylland - og repertoiret spænder bredt, så den opfindsomme tante bliver både brugt af f.eks. daginstitutioner og i kirkelige sammenhænge.

Tankerne bag Tante Andante

Formålet i Tante Andante Huset - og hos Tante Andante generelt - er at udvikle og formidle kultur og undervisning af, med og til børn.

Tante Andante-ideen er skabt af lærer og cand.phil. i musik Benedicte Riis, som har brugt nordisk børnelitteraturs store forfattere Halfdan Rasmussen, Astrid Lindgren og Thorbjørn Egner som sine primære, litterære inspirationskilder. Hun har derfra lavet musik, leg, rum og læring.

Tante Andante i Lemvig er samtidig knyttet op på kristne værdier som fællesskab, omsorg og plads til alle. Det er KFUM og KFUK i Lemvig, der står bag den lokale udgave Tante Andante.

På et tidspunkt var der fire Tante Andante-huse i Danmark - nu er der kun det i Lemvig tilbage.

Der er flere skøre påfund i Tante Andante-universet. F.eks. bliver Tante Andantes bestyrelse kaldt for forstyrrelsen, mens der står "Gladministration" på døren ind til Elin Knudsens kontor i Tante Andante Huset.

- I begyndelsen troede vi, at hovedparten af vores aktiviteter skulle foregå i Tante Andante Huset, men vi fandt hurtigt ud af, at det var der ganske enkelt ikke publikum nok til. Det kunne ikke løbe rundt. Til gengæld var der stor efterspørgsel på arrangementer uden for huset, siger Elin Knudsen.

I dag har Tante Andante Huset - når vi ellers har normale forhold - åbent i skolebørnenes ferier.

Annonce

Tog orlov det første år

Tante Andante Huset i Lemvig begyndte som en forsøgsordning under KFUM og KFUK i Danmark, og det første år havde Elin Knudsen orlov fra sit lærerjob på Nørre Nissum Efterskole. Efter et år sagde hun sit lærerjob op.

- Man kan vel kalde det både modigt og dumdristigt, men det er trods alt gået godt siden, siger Elin Knudsen og smiler.

Elin Knudsen optræder rundt i det meste af Jylland som Tante Andante - hun bliver f.eks. brugt af børneinstitutioner og i kirkelige sammenhænge. Foto: Morten Stricker

Efter to år som garant for økonomien trak landsorganisationen KFUM og KFUK sig ud af Tante Andante-projektet i Lemvig. Herefter skulle tanten stå på egne ben rent økonomisk.

- I dag er det KFUM og KFUK i Lemvig, der står Tante Andante, men foreningen har jo ikke noget økonomisk overskud, der kan bruges til Tante Andante. Det betyder, at vi selv skal ud og skaffe vores eget budget, siger Elin Knudsen, der er ansat på 32 timer i ugen.

Der er et årligt tilskud fra Lemvig Kommune på 50.000 kroner, der lægger en beskeden økonomisk bund. Ellers skal der søges fonde og forsøges at få diverse aftaler i hus.

Annonce

Skal selv finde pengene

- De seneste år kan jeg godt mærke, at det er blevet mere stressende, at vi stort set kun kender vores budget for ét år ad gangen og hele tiden selv skal finde vores finansiering, siger Elin Knudsen.

Derfor er hun også lykkelig for, at der nu er indgået en tre-årig kulturaftale mellem otte kommuner i primært det gamle Ringkøbing Amt. Her er der afsat 1,4 millioner kroner til projektet "De små synger med de grå", som Tante Andante og dermed Elin Knudsen står for.  Lemvig Kommune, som Elin Knudsen har et godt samarbejde med, er blandt de otte kommuner.

Det er ikke alle 1,4 millioner kroner, der tilfalder Tante Andante, men det er med til at sikre det økonomiske fundament under "Lemvigs kreative tante".

En del af projektet går ud på, at vuggestue- eller dagplejebørn kommer på besøg på et demensafsnit på et plejehjem.

Annonce

Livsglæde til små og grå

- Hverken de små eller de demente har særlig meget sprog, men så kan de være fælles om musikken. De sanser musikken, og de kan bevæge sig til den. De kan også være i fysisk kontakt med hinanden - dog ikke lige nu på grund af corona. Det er helt tydeligt, at det giver livsglæde til begge grupper, siger Elin Knudsen.

Elin Knudsen kommer så på det pågældende demensafsnit otte gange, og så er det meningen, at personale og eventuelt frivillige kan køre aktiviteten videre selv.

Foruden demensafsnit rundt i de otte kommuner er der også kirker med. Her er alle velkomne til at være med og synge sammen med de små.

Elin Knudsen kan godt savne daglige kolleger ind imellem.

- I de perioder, hvor der ikke var så meget at lave, sørgede jeg for at holde enkelte møder, så jeg ikke var helt alene hele tiden, siger Elin Knudsen.

Hun savner ikke lærerjobbet som sådan - blandt andet fordi der stadig er en hel del undervisning tilknyttet jobbet som Tante Andante.

Annonce

Ikke kun underholdning

- Det er ikke kun ren underholdning, når jeg optræder som Tante Andante. Det handler om at engagere børnene og gennem leg, sang og musik at give dem noget viden. Man lærer en masse gennem leg - det sætter fantasien og kreativiteten i gang, siger Elin Knudsen.


Det er ikke kun ren underholdning, når jeg optræder som Tante Andante. Det handler om at engagere børnene og gennem leg, sang og musik at give dem noget viden.

Elin Knudsen, Nørre Nissum, alias Tante Andante


Hendes efterhånden store viden på området bliver også givet videre til lærerstuderende fra VIA University College  i Nørre Nissum. Så kommer de studerende på besøg i Tante Andante Huset og får nogle praktiske fif til, hvordan man engagerer børn gennem sang og musik.

53-årige Elin Knudsen har ingen planer om at lægge tante-jobbet på hylden.

- Jeg stortrives stadig med jobbet, men jeg havde egentlig ikke troet, at det var et job, jeg ville have i så mange år, som det nu er tilfældet. Jeg kan huske, at Lene Abildgaard Knudsen fra KFUM og KFUK's bestyrelse i begyndelsen sagde til mig, at nu var jeg klar til 10 år som Tante Andante. 10 år! Det lød som uoverskueligt lang tid. Det kunne jeg ikke forestille mig dengang. Nu har jeg været her i 13 år, og det er stadig sjovt, siger Elin Knudsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Debat

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce