Mærkedage

Den langfingrede kriminolog

Flemming Balvig, magister i sociologi og dr. jur. ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. 17. marts fylder han 75 år. (Arkivfoto) Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Som knægt blev han taget i at stjæle, men det blev på anden vis, at kriminaliteten kom til at fylde for kriminolog Flemming Balvig. Søndag den 17. marts fylder han 75 år.

75 år: Han har i en boghandel stjålet en dyr bog af Søren Kierkegaard, og i sin onkels urmagerforretning har han neglet et ur.

Han har også stjålet kager fra det ismejeri, han arbejdede i.

Alligevel er Flemming Balvig, der 17. marts fylder 75 år, bedre kendt for at stå på den rigtige side af loven.

Fra sin platform på Københavns Universitet har den kendte kriminolog og professor gennem årtier givet sit besyv med, når den offentlige debat faldt på store spørgsmål som nytten af at straffe, og hvordan man bedst forebygger kriminalitet.

Det var faktisk også i tråd med dette, at han fra talerstolen ved sin afskedsforelæsning i 2015 fortalte om sin ungdoms tyvagtige tendenser.

Pointen fra Balvig var, at naturligvis skal kriminalitet straffes, men straffen skal stå mål med forbrydelsen, og den skal hjælpe dem, det er gået ud over.

Da hans mor opdagede, at han havde stjålet uret fra onklen, fik han besked på at bruge sine sparepenge på at sende det retur. Og ved næste besøg hos onklen fik han lov at rengøre butikkens øvrige ure.

Således fik han selv en rimelig straf, og offeret - onklen - fik brugbar arbejdskraft.

Gennem sin lange karriere har Balvig jævnligt forsøgt at dreje opinionen i en anden retning end den, hvor der sukkes og råbes efter mere fængsel og pisk.

Titlerne i professorens indlæg i den offentlige debat giver et fingerpeg om ståstedet. Her er et par eksempler: "Skal de bare bures inde?", "Spørg hellere: Hvorfor slår Brian?" og "Brun kriminalitet - sort politik."

Flemming Balvig, der er student fra Vestjysk Gymnasium i Tarm, studerede sociologi i København og kom derefter til det juridiske fakultet, hvor han blev dr. jur. i 1988 og professor i 1996 - først i retssociologi og siden i kriminologi.

Flemming Balvig er i dag tilknyttet Københavns Universitet som professor emeritus.

0/0

Tophistorier

Annonce
Portræt For abonnenter

Datter og barnebarn lokker mormor nordpå

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Siden finanskrisen: Lemvig i top tre over økonomisk vækst

Sport

Riis har lukket Handbergs cykelhold: Det er vemodigt, men jeg er på ingen måde overrasket

Lemvig For abonnenter

Miljøtilladelse til smågrise-producent skal diskuteres i byrådet: Naboer vil have sagen i ny høring

Tophistorier

Lemvig

Viceforstander takker af efter 37 år

HB For abonnenter

HB videre efter overtids-drama: Én kamp fra at indløse billet til jyllandsserien

112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce