Annonce
Danmark

Lyt eller læs: Dengang John Lennon og Yoko Ono besøgte Thy: Hippien fra Hanherred har sat unik lydoptagelse til salg

Karsten Højen bor igen hjemme i parcelhuset, hvor en håbløs drøm om at møde John og Yoko opstod i sluttresserne. Og som gik i opfyldelse. Lennon-lekturen er på plads hjemme på sofabordet. Foto: Tommy Byrne
Karsten Højen var en af fire knægte, der interviewede John Lennon og Yoko Ono i 1970. Nu sælger de kassettebåndet. Tag med Avisen Danmark på sporet af et lille stykke dansk hippiehistorie, som stadig lever i Skovsgård i et parcelhus fra 1969 i Hanherred.

Vil du lytte til artiklen i stedet for at læse den? Så klik her og få den læst op

 

Musik: Et 51 år gammelt, hvidt kassettebånd har fået en del opmærksomhed i denne uge. Det rummer nemlig optagelser, hvor John Lennon og Yoko Ono synger en lille sang, Radio Peace, der aldrig er udgivet. De svarer også beredvilligt på spørgsmål, som fire 16-årige skoleknægte fra Hanherred stiller dem.

Nu skal båndet under hammeren hos Bruun Rasmussen, og samlere og Beatles- og Lennonfans verden over kigger formentlig mod Danmark netop nu.

Avisen Danmark er på vej til Skovsgård, for det er her den store historie om det lille bånd begynder. Skovsgård ligger i Hanherred nord for Limfjorden og var en af de små byer, der voksede - ja nærmest boomende - da Fjerritslev-Nørresundby-banen kom til byen.

Annonce

Sådan er det ikke mere. Det blomstrende butiksliv i stationsbyerne er som jernbanen for længst væk og afløst af genbrugsbutikker og en købmand hist og her.

Men Karsten Højen er her endnu. Eller igen skulle man vel sige. Han har nemlig været i både Østen, i Kjøwenhavn og i Aalborg, men nu bor han lige her i det gulstens parcelhus, som hans far byggede i 1969. Hans drengeværelse var det første af tre børneværelser på stribe på gangen på første sal dengang. Værelset er her endnu, og det var her, han sad og fantaserede og fik gode ideer. Som for eksempel at lægge den udspekulerede plan, der skulle skaffe adgang til nogen af verdens mest kendte mennesker i 1970: Eks-Beatlen John Lennon og kunsteren og konen Yoko Ono. Dem på kassettebåndet.

Yoko Ono og John Lennon fotograferet på præstegården i Kettrup, hvor de holdt pressemøde under deres besøg i Jylland. Foto: Privatfoto/Bruun Rasmussen

- Det kassettebånd har ligget i en rodekasse i årevis sammen med en masse andet rod. Men så var det, vi så i pressen i 2002, at Anthony Cox havde solgt to bånd for 1,4 millioner på Christie's. Og siden har vi da overvejet, om vi skulle prøve at sælge vores bånd, siger Karsten Højen.

Han vidste nemlig udmærket godt, hvem Anthony Cox var, da han hørte om millionsalget. Karsten og de tre andre drenge - Jesper, Kim og Herluf - havde siddet sammen med Anthony Cox og John Lennon i den store sofa med fødderne oppe på bordet dengang i januar 1970.

En strid om et barn

Nu er vi i gang med den del af historien, der handler om, hvad i alverden John og Yoko lavede i Hanherred og Thy, mens Beatles var ved at smuldre, og hele verden stadig gik rundt og håbede på, at de fire Liverpool-drenge ville fortsætte sammen.

Det har nemlig noget med den amerikanske filmkunstner, Anthony Cox, at gøre. Han er Yoko Onos første mand og han er far til deres dengang femårige datter, Kyoko. Hende havde han taget med til Danmark for at bosætte sig i Nordjylland sammen med sin nye kæreste. Og det havde Yoko Ono og hendes mand John Lennon altså nu fundet ud af.

Vi gav den på alle tangenter med hvor vigtigt det var i forhold til orientering og samfundskundskab. Det ville styrke vores engelskkundskaber og vil ville formidle det videre i skolebladet og med foredrag

Karsten Skoven, medejer af kassettebånd

Der er forskellige versioner af historien, og dem skal vi ikke nærmere ind i her. Yoko Ono var dybest set i Hanherred, fordi hun savnede sin datter, og John var der for at støtte hende. Det var en strid om et barn, der skulle løses, og det tog tid.

Derfor gik John og Yoko i al hemmelighed rundt i Nordjylland og boede anonymt i et lille hus i landsbyen Vust. Indtil Fjerritslev Avis fandt ud af det, for så var freden forbi.

Lennon og Ono havde selv inviteret pressen med i dobbeltsengen til deres bed-in sessioner for fred. Men det her var en privat  affære, og journalisterne var på ingen måde velkomne. Parret indvilgede dog i at holde ét pressemøde, hvis de så ellers kunne få lov at være i fred.

- John og Yoko var jo vores fredssymboler og vores forbilleder, så da vi læste i avisen, at de skulle holde et pressemøde i Kettrup gamle præstegård mandagen efter nytår, var vi klar, siger Karsten Højen.

Annonce

Af sted i folkevognsrugbrødet

De rullede den store salgstale ud, og det endte med, at skoleinspektøren lod dem tage med til pressemødet for at skrive om det i deres skoleblad:

- Vi gav den på alle tangenter med, hvor vigtigt det var i forhold til orientering og samfundskundskab. Det ville styrke vores engelskkundskaber, og vi ville formidle det videre i skolebladet og med foredrag, siger Karsten Højen.

Inspektøren var ikke den eneste, der skulle overbevises, for de skulle også have den lokale vognmand til at køre dem i folkevognsrugbrødet, de skulle skaffe en båndoptager og et kamera med film.

Den 3. januar 1970 var en kold vinterdag med sne, og driverne var så småt begyndt at tage form, da vognmanden forsinket nåede frem til den gamle præstegård, som virkede alt for tom og øde. Ingen blitzende kameraer, ingen mikrofoner og ingen John Lennon og Yoko Ono. På den store dør stod der på en lille seddel, at pressemødet var flyttet til "Verdensuniversitetet".

Her er det måske på sin plads at kigge nærmere på de fire drenge, der stod der med lange næser og halvlangt hår. De var blevet grebet af Beatles-feberen allerede flere år tidligere som 10-11-årige. Og nu, hvor de var 16, spillede de selv musik. De fulgte 68'ernes ungdomsoprør og deres paroler om peace, love & understanding. De prøvede at klæde sig som dem, og det blev der lagt mærke til i et hjørne af Danmark, hvor Indre Mission og hårdt arbejde var de vigtigste værdier.

Karsten Højen og de andre var en del af en gruppe, der ikke tog til bondebal, hvor der blev delt øretæver ud. De tog på stranden, tændte bål og spillede guitar. Det er svært at forestille sig noget større end at møde John & Yoko, men nu hvor de endelig var tæt på, viste det sig, at heltene befandt sig 60 kilometer længere væk, end der hvor drengene stod med kassettebåndoptager og drømme. Heltene var i Skyum Bjerge.

- Vognmanden gik heldigvis med til at køre os, selv om vi ikke havde flere penge at  give ham, siger Karsten Højen.

Annonce

Fem skud i New York

Sneen var voldsom nu. Himmel og jord stod i ét, og det tog halvanden time at køre til Skyum Bjerge. Pressemødet var for længst forbi, da folkevognsrugbrødet med de fire nordjyske hippiedrenge rullede ind foran Verdensuniversitetet, som også var et eksempel på, at der foregik ret syrede ting i Thy og Hanherred på det tidspunkt.

John Lennon spillede sit hit "Give Peace a Chance" på optagelsen, der nu kommer på auktion. Men på båndet høres også sangen "Radio Peace", der ifølge Karsten Højen aldrig er udgivet. Foto: Privatfoto/Bruun Rasmussen

Forstanderen, Åge Rosendal, var teolog og optændt af både Grundtvig og af ungdomsoprøret. På Verdensuniversitet kom alt fra nysgerrige unge til professorer fra hele verden, og de kom for at studere for eksempel økonomi, filosofi eller yoga.

- Vi prøver at finde svar på, hvordan vi bliver kloge og gode mennesker. Vi har lavet det ene forsøg efter det andet, og der er ikke noget, der er lykkedes endnu. Men det sjove er, at vi er i gang endnu, sagde Åge Rosendal i DR-dokumentaren "Lennon i Thy".

Rosendal havde ingen idé om, hvem John Lennon var, eller hvem The Beatles var. Han kendte til gengæld salmebogen og højskolesangbogen ud og ind.  Lennon og Rosendal fandt hinanden, og de lavede en aftale om, at Aage skulle interessere sig mere for beat, og John skulle interessere sig for salmesang.

Vi prøver at finde svar på, hvordan vi bliver kloge og gode mennesker. Vi har lavet det ene forsøg efter det andet, og der er ikke noget, der er lykkedes endnu

Aage Rosendal, "bette" John Lennons nordjyske ven

I dokumentaren fortæller Rosendal, hvordan han blev en slags far for "bette John". Deres venskab slutter først den 8. december 1980 i New York, da Chapman fyrer fem skud af mod ikonet. De fire af projektilerne rammer, og ét af dem flår hans hovedpulsåre ved hjertet i stykker, og John Lennon dør.

Første kapitel slutter her, hvor Karsten Højen og hans tre klassekammerater er på vej mod det her mystiske sted for fritænkere, økonomer og hippier. På vej gennem snestormen til et pressemøde, de ikke var inviteret til, i et folkevognsrugbrød med den lokale vognmand bag rattet. Og i øvrigt voldsomt forsinkede.

Læs videre i mandagens avis, hvor vi finder ud af, hvordan det gik med Karsten og Lennon, og hvordan Karsten blev slumstormer, arbejderromantisk revolutionær og tryllekunstner. Og om hvad sådan et kassettebånd mon kan være værd.

Annonce
Annonce
Lemvig

Stor prisstigning: Så meget skal du betale for at få tømt dine affaldscontainere næste år

Lemvig For abonnenter

Birgitte bor ud til trafikeret vej: Det er som om hjernen er på arbejde hele tiden

Erhverv

Britt og Christina åbner ny klinik: Her kan du få plejet dine fødder

Lemvig

Det begynder med et lig blandt auktionens fiskekasser - gymnasielærer har skrevet krimi om kvotekonger i Thyborøn

Lemvig

Fond uddelte 400.000 kroner - stort beløb gik til nyt klokkespil i Harboøre Kirke

Lemvig For abonnenter

Vejdirektorat kender problem: Men det er svært at støjsikre i Klinkby

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Danmark

Se Danmark: Hjemløse Nanna og Stig fik et bryllup og hinanden

Lemvig

De betaler, så turister kan køre gratis med toget mellem Lemvig og Thyborøn

Navne For abonnenter

Lis og familien flytter fra Nørrebro: Når man får børn, ser man pludselig sit liv på en anden måde

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Kultur For abonnenter

Iben fra Tjørnevej har hovedrolle i ny Netflix-serie, der vises i over 190 lande: - Jeg kan ikke huske den casting, der sikrede mig rollen

Lemvig For abonnenter

Efterårets første storm trak gæster til havet - vagtcentral havde travlt, men ikke med stormskader

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Annonce