Annonce
Danmark

Departementschef bakker op om at Støjberg blev advaret i asylsag

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Støjberg blev advaret om ulovlighed i at adskille asylpar uden undtagelse, bekræfter departementschef.

Allerede inden et vigtigt møde 10. februar 2016 var embedsværket klar over og havde advaret om, at det ville være ulovligt at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig, hvis der ikke var en individuel vurdering.

Det siger daværende departementschef Uffe Toudal Pedersen i Udlændinge- og integrationsministeriet. Han vidner onsdag for Instrukskommissionen, der undersøger sagen.

Allerede på et møde 9. februar blev den daværende minister Inger Støjberg (V) ifølge departementschefen klart advaret. Og i dagene op til var der flere snakke om lovligheden.

- Om ordet ulovligt er nævnt, kan jeg ikke svare på, men jeg kan sige, at jurister har på det tidspunkt givetvis sagt, at man ikke vil administrere en ordning uden undtagelser med respekt for vores internationale forpligtigelser.

- Hun (Støjberg, red.) har reageret på den måde, at hun har sagt, at hun vil have en ordning uden undtagelser, siger han i dag fire år efter.

Dagen efter, altså 10. februar, var der et koncerndirektionsmøde, hvor tidligere vidner og skriftligt materiale vidner om, at Støjberg blev klart advaret om ulovligheden i at adskille asylpar uden en individuel vurdering.

På det møde havde Justitsministeriet allerede mundtligt bekræftet, at det ville være ulovligt at adskille par uden individuel vurdering. Ifølge departementschefen er der intet unormalt i, at der på det tidspunkt endnu ikke er et skriftligt notat om det.

Kort efter mødet 10. februar blev der udsendt en pressemeddelelse, hvor forbeholdet ikke var med. Uffe Toudal Pedersen husker ikke den ophedede ordveksling på det møde, som andre har givet udtryk for.

En håndfuld dage før havde ministeren dog godkendt sagen internt med forbehold i ministeriets journaliseringssystem. Allerede dengang kørte debatten ifølge departementschefen.

- Ministeren havde det synspunkt, at nogle skulle skilles ad, men vi sagde, at det kan vi ikke, der vil være nogle tilfælde, siger han om det.

Da pressemeddelelsen ikke blev fulgt op af andet, kom den til at fungere som en egentlig instruks til myndighederne, der skulle udføre ordren. Det er usædvanligt.

Efterfølgende gik Udlændingestyrelsen i gang med at adskille par, men i starten var det de par uden børn. Det har den daværende direktør Henrik Grunnet vidnet om fredag.

Sagen har sin oprindelse i 2016, hvor der var en debat om asylpar, hvor den ene var myndig, og den anden var mindreårig.

Inger Støjberg har tidligere sagt, at hun ikke blev advaret mundtligt. Men det tyder flere vidneafhøringer og skriftligt materiale fra dengang på.

- Blev jeg advaret af embedsværket op til, at denne her pressemeddelelse blev udsendt, og som jo senere hen blev til en instruks? Altså, der lå ikke en advarsel på mit bord, og der var heller ikke en mundtlig advarsel, sagde Inger Støjberg under et samråd i juni 2017.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Radikale kommer til at bide negle når man håber på at bevare pladsen i byrådet

Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Debat

Debat: Regeringen spiller hasard med uddannelseskvaliteten

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Annonce