Annonce
Danmark

Departementschef godkendte misvisende pressemeddelelse i asylsag

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Støjberg pressede på for at få udsendt ulovlig instruks i pressemeddelelse, som departementschef godkendte.

Tidligere departementschef Uffe Toudal Pedersen i Udlændinge- og Integrationsministeriet erkender, at han gik med til at udsende en pressemeddelelse, hvor der ikke optrådte forbehold for adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Det var ulovligt at skille asylpar uden en individuel vurdering, det fremgik allerede dengang. Offentligheden fik altså noget andet at vide, end den praksis der var lagt op til.

Det skete 10. februar 2016, og Uffe Toudal Pedersen siger, at det skyldes, at den daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) havde presset meget på, for at pressemeddelelsen skulle være uden undtagelser.

- Jeg endte med at sige, at "okay, så nævner vi det ikke i pressemeddelelsen", det accepterede jeg, det vil jeg gerne stå ved.

- "Men du skal vide (henvendt til Inger Støjberg, red.), at vi administrerer ikke ulovligt, uanset hvad du siger i pressemeddelelsen, vil vi administrere med undtagelser", siger Uffe Toudal Pedersen i dag fire år efter.

Det var alene hans beslutning, siger han.

9. februar godkendte Inger Støjberg i ministeriets interne journaliseringssystem, at hvert par havde ret til en individuel vurdering. Det var afgørende for Uffe Toudal Pedersen.

Hun pressede dog på for at udsende en pressemeddelelse, som var uden forbehold. Det var ifølge Justitsministeriets daværende holdning ulovligt, og ifølge vidneforklaringer og skriftlige kilder blev ministeren kraftigt advaret.

- Jeg sad i det job som departementschef, og jeg så det som min opgave at få denne maskine til at fungere, vi kunne ikke holde til at sidde i hvert vores ringhjørne og skændes med vores minister.

- Min holdning var, at det var rigtigst at få nævnt i pressemeddelelsen, siger Uffe Toudal Pedersen.

Få måneder tidligere havde Ombudsmanden dog indskærpet, at kommunikation fra et ministerium skal være korrekt.

Det skete i forbindelse med ministeriets annoncer i libanesiske aviser, der oplyste om forhold for asylansøgere til Danmark.

- Der er vide rammer for myndighedernes valg af kommunikationsform. Men kommunikationen må ikke blive så kortfattet og unuanceret, at den giver modtagerne et forkert billede af deres situation.

- Information skal være retvisende, står der i en udtalelse fra Folketingets Ombudsmand, som netop var henvendt til samme ministerium.

Det var dog tilsyneladende ikke en besked, som havde gjort det store indtryk på departementschefen. I hvert fald havde han ikke udtalelsen i tankerne, da han nikkede ja til pressemeddelelsen trods sin modvilje, siger han.

Han gik med til at udsende pressemeddelelsen, fordi der også var et hensyn til offentligheden, som skulle have besked ifølge departementschefen. Men offentligheden fik noget andet at vide, end der blev meldt ud internt.

- Hvis man indarbejder undtagelser, vil fokus være på undtagelserne, og så er det undtagelserne, man diskuterer og ikke hovedbudskabet, siger Uffe Toudal Pedersen.

Udlændingestyrelsen begyndte dog at adskille par uden børn, selv om der endnu ikke forelå andre retningslinjer end pressemeddelelsen for, hvordan man skulle administrere efter ordningen.

Styrelsen forsøgte forgæves at få supplerende instrukser.

Departementschefen forklarer videre, at han ikke fulgte synderligt op på, hvordan den nye praksis blev administreret.

Det var dog noget, Inger Støjberg var meget interesseret i.

- Inger Støjberg var selvfølgelig meget interesseret i at få tilbagemelding på, hvordan det blev indført, hun har givetvis efterspurgt løbende (tilbagemelding, red.), siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Debat

Debat: Regeringen spiller hasard med uddannelseskvaliteten

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce