Annonce
Danmark

Der er pesticidrester i vores drikkevand, men vand på flaske er ikke meget bedre. Tværtimod

Det er ikke smartere at drikke vand fra flaske end at åbne hanen. Flaskevand inderholder nemlig mikroplast, som ifølge forskere angiveligt stammer fra låget. Og nye studier viser, at mængden af mikroplast øges jo flere gange du åbner og lukker flasken. Arkivfoto: Bo Børresen

Drikkevand: 2021 ser ud til at blive rekordåret for fundne rester af pesticider i vores drikkevandsboringer, ligesom der dukker flere stoffer op, fordi vi er begyndt at lede efter dem.

Men hvad betyder situationen egentligt for os? Kan vi fortsat trygt drikke vores vand fra hanen? Avisen Danmark giver dig en overflyvning på dit drikkevand.

1 Vi renser ikke drikkevandet

Vores drikkevand fra hanen kommer fra vores grundvand, som pumpes op via drikkevandsboringer. Herefter gennemgår grundvandet en behandling, hvor det iltes, og der fjernes opløste luftarter som eksempelvis kuldioxid.

Vandet går så igennem et sandfilter for at fjerne andre stoffer som jern og mangan. Hvis der er brug for yderligere behandling, kan kommunen give vandforsyningen tilladelse til at behandle vandet yderligere. En ekstra behandling kan være at bruge et kulfilter, tilsætning af kemikalier eller desinfektion af vandet med UV-lys.

Vi har ingen tradition for at rense drikkevandet, fordi vores grundvand på verdensplan er af bedste kvalitet.

2 Pesticider er i store mængder farligt

Pesticider er en kemisk gift, som i årevis er blevet brugt i blandt andet landbruget og i maling for at slå skadelige organismer ihjel som skadedyr og svampe. Desværre har det vist sig, at giften siver ned i grundvandet, og derfor har man forbudt visse typer pesticider.

Alligevel dukker resterne stadig op mange år efter som små metabolitter. I Danmark har vi dog en nultolerance overfor pesticider i vores drikkevand med et politisk krav om, at resterne ikke må overstige en grænseværdi på 0,1 mikrogram per liter.

Det betyder, at finder vandselskaberne pesticidrester over grænseværdien, kan de være tvunget til enten at fortynde vandet med vand, der ikke overstiger grænseværdien eller helt lukke drikkevandsboringen og lave en ny boring.

Kommunen kan dog i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed give en dispensation til vandværkerne, hvis det viser sig umuligt at løse problemet her og nu.

- Hvis der sker en overskridelse over grænseværdien, skal styrelsen ind og vurdere, om vandet fra den pågældende boring udgør en sundhedsrisiko for borgerne. Det er kun, hvis der ikke er en risiko, at kommunen kan give en dispensation på op til tre år, siger Claus Vangsgård, der er seniorkonsulent ved Danva, brancheorganisationen for vandselskaber.

Pesticidrester har gennem flere år været et debatteret emne blandt gift- og sundhedseksperter. Nogle mener, at pesticidresterne ikke er farlige for os, mens andre mener, at der ikke er nok data til at underbygge den påstand, og at vi bør tage vores forbehold.

Det er eksempelvis påvist, at pesticider kan påvirke fosterudviklingen hos kvinder og være hormonforstyrrende. Der er dog tale om pesticider i store mængder og ikke om rester, som vi kan finde i drikkevandet.

- Det er en balancegang at kommunikere det her problem. For det, at vi finder pesticidrester, betyder ikke det samme som, at det er giftigt for os, siger Claus Vangsgård.

3 Flaskevand er ikke bedre

Flaskevand har ikke samme strenge krav til kvalitet, som det danske drikkevand har. Så hvis du er blevet bange for pesticidrester, så er løsningen ikke nødvendigvis at gå i supermarkedet.

Flaskevand kan eksempelvis være tappet i mere end et år i forvejen, og det kan give mulighed for bakterievækst. Så husk at tjekke holdbarhedsdatoen.

Det er desuden internationalt kendt, at flaskevand kan indeholde rester af mikroplastik. Et helt nyt studie viser, at risikoen for overførsel af mikroplast til vandet stiger kraftigt, når låget skrues på, og vandet lukkes inde.

Et andet studie viser tilmed, at mængden af mikroplast øges jo flere gange, låget skrues af og på.

Videnskaben kan dog ikke sige, hvornår mennesker indtager mikroplast i mængder, der er skadelige for os. Men forsøg på dyr har vist, at mikroplast kan forstyrre stofskiftet og tarmsystemet.

4 Vi mangler overblikket

Miljøstyrelsen har for tredje år i træk lavet en såkaldt massescreening af vores grundvand, hvor der måles for flere hundrede pesticidstoffer. Formålet er at kvalitetstjekke vandet og få yderligere viden om stoffer, der måske skal være en del af vandforsyningernes boringskontrol eller i den generelle overvågning af grundvandet.

I den seneste screening i år er der tilføjet 87 nye stoffer til undersøgelserne, mens Miljøstyrelsen i mandags kunne oplyse, at der tilføjes tre nye pesticidstoffer til vandværkernes tjekliste over uønskede stoffer, som drikkevandet løbende skal kontrolleres for.

Når det kommer til at teste for andre giftige stoffer som eksempelvis fluorstoffer, så går det knap så godt.

Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor på DTU, og som beskæftiger sig med drikkevandskvalitet, har tidligere udtalt følgende til avisen:

- Vi kan spørge os selv, om vi virkelig skal kæmpe imod pesticidrester, som ikke udgør en sundhedsrisiko, eller om vi skal gøre noget mere ved de stoffer, som har en skadelig effekt, men som vi accepterer i vandet, fordi de er dyre at fjerne, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

Ligeså har GEUS, statens geologiske undersøgelser, bekræftet, at der mangler et fuldt overblik.

- Vi mangler et overblik over flere hundrede andre pesticidstoffer og biocider, som kan være i grundvandet, og som vi aldrig har analyseret for, fordi der mangler metoder til stofferne på de kommercielle analyselaboratorier, siger Anders Risbjerg Johnsen fra GEUS.

5 Handlingsplan er ikke klar

Regeringen er på vej med en samlet handlingsplan for drikkevandet. Allerede i 2019, da regeringen blev dannet, skrev den i forståelsespapiret, at man ville lave en plan for at sikre vores drikkevand. Seneste melding fra Miljøministeriet er dog, at planen endnu ikke er færdig.

I et skriftligt svar til Avisen Danmark oplyser ministeriet, at man stadig er ved at kortlægge udfordringerne for drikkevandet. Og først når det arbejde er færdigt, kan en plan laves.

Kilder: Miljøstyrelsen, Danva, GEUS, Miljøministeriet

Annonce
Annonce
Lemvig

Blandt de mindst ramte: Lemvig Kommune er ikke længere blodrød

Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Lemvig

By og sø skal hænge bedre sammen: To projekter er i gang på samme tid

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Anne gik fra politibetjent til ægproducent og undrer sig over ulogiske regler: - Man skal være jurist for at drive landbrug

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Vestjylland

Spurgt på gaden: Tager du til julefrokost i år – eller melder du afbud?

Annonce