Annonce
Lemvig

Tre forskellige adresser: Der har været missionshus i Lemvig i 140 år

Formanden for Indre Mission i Lemvig, Søren Hoffmann Iversen, står her foran det første missionshus i Lemvig. Det ligger på Søvejen og fungerede som missionshus fra 1880 til 1930. Foto: Allan Damgaard
Indre Mission i Lemvig markerer, at det første missionshus i byen blev bygget for 140 år siden. Det nuværende missionshus, Klippen, er nummer tre i rækken.
Annonce

Lemvig: Når de lokale Indre Mission-afdelinger onsdag den 21. oktober holder fællesmøde i missionshuset Klippen i Lemvig, så bliver det med et historisk punkt på programmet.

Her vil Indre Mission i Lemvig nemlig markere, at det er 140 år siden, at Lemvig fik sit første missionshus. Det blev helt præcis indviet den 19. oktober 1880.

- Det er ikke så længe siden, at det gik op for os, at missionshuset i Lemvig har 140 års jubilæum. Vi holder ikke noget jubilæum udadtil, men vi markerer det internt, siger Søren Hoffmann Iversen, der er formand for Indre Mission i Lemvig.

De lokale Indre Mission-afdelinger dækker et område fra Thyborøn i nord, Humlum i øst og Møborg-Nees i syd. Søren Hoffmann Iversen forventer et fremmøde på cirka 100 til onsdagens fællesmøde.

Det er Randi Aillaud fra Indre Mission i Lemvig, der har været på jagt efter materiale om missionshusets historie i Lemvig.

Missionshuset har ligget på tre adresser gennem de 140 år. Det første lå på Søvejen - dér, hvor der i mange år lå et rammeværksted. Huset er i dag flot moderniseret af Sebastian Sig Weibel.

Annonce

Det tiende i Danmark

Lemvig Missionshus blev indviet som det blot tiende i rækken af danske missionshuse.

"I årene mellem 1850-1880 opstod der en fornyet og stærk interesse for den kristne tro i Lemvig. På det tidspunkt var der cirka 1000 indbyggere i Lemvig. I 1860'erne gik tre-fire familier sammen for at læse Guds ord. På denne tid skete der en åndelig vækkelse. Guldsmed Frederik Erlandsen havde nedsat sig som guldsmed i Lemvig, og han og hustruen Dorthea blev samlingsstedet for de troende", skriver Randi Aillaud i sin historiske gennemgang.

Det ligger hen i det dunkle, hvordan ønskerne om et missionshus opstod, men én ting ligger fast: Missionshuset blev indviet af Vilhelm Beck, som også prædikede i kirken. Året efter blev samme Beck i øvrigt formand for Indre Mission i Danmark, som han selv havde været med til at stifte.

Annonce

411 børn i søndagsskole

"I Januar 1884 stiftedes en ynglingeforening, hvor Frederik Erlandsens søn Mads Erlandsen – guldsmed som faderen – fik sin gang. Formand blev Poul Christensen Lilleør, som var forkarl i kirkegården, Nørlem. Et af medlemmerne i denne forening var boghandler O. Lohse, den senere så kendte forlagsboghandler. Denne forening blev til KFUM", skriver Randi Aillaud.

Søndagsskolen havde til huse i missionshuset. I Lemvig var der i 1904 350 børn i søndagsskolen, og i 1921 411 børn, hvilket betød, at missionshuset var blevet for lille.

Missionshuset i Vasen blev indviet i 1930 og fungerede som missionshus frem til 2012. Her åbnede Lemvigs første børnehave i 1949. I dag er der genbrugsforretning i huset. Foto: Allan Damgaard

Hen i 1920'erne begyndte tanken om et nyt missionshus at dukke op. Der blev igangsat en indsamling, og der blev indsamlet 72.000 kr.

Det nye missionshus i Vasen blev indviet den 25. november 1930. Samme aften var der møde i det nye hus, der kunne rumme 600, men der var kommet så mange fra byen og oplandet, at mange måtte nøjes med en ståplads.

"Når man ser på Indre Missions historie på landsplan, var Lemvig atypisk, da der var rigtig mange af de ledende borgere og de prominente folk, der sluttede op om Indre Mission", skriver Randi Aillaud.

Annonce

Byens første børnehave

I 1949 var der ingen børnehaver i Lemvig, men der var opstået et behov herfor. Det var Indre Mission, der tog initiativ til at oprette børnehaven, der blev indrettet i missionshuset i Vasen og havde plads til 40 børn. Børnehaven blev indviet i november 1949 og tilknyttet Menighedernes Daginstitutioner, der senere kom til at omfatte to børnehaver og en vuggestue.

I dag hedder den Menighedsinstitutionen og ligger på Skolevej.

Omkring årtusindskiftet begyndte man at se et behov for renovering af missionshuset i Vasen. Missionshuset var blevet ret utidssvarende. Det var dyrt at varme op, og man havde behov for flere mindre lokaler i stedet for den store sal, som dominerede det gamle missionshus.

Efter grundige overvejelser besluttede bestyrelsen sig for at bygge nyt frem for at renovere. Klippen blev indviet i 2012 og kostede 13,7 millioner kroner.

Annonce

Et tidssvarende hus

- I dag nyder vi godt af et tidssvarende hus med alle moderne bekvemmeligheder, og desuden er det yderst funktionelt med et topmoderne køkken, hvor der kan laves middag til 140, siger Søren Hoffmann Iversen.


I dag nyder vi godt af et tidssvarende hus med alle moderne bekvemmeligheder.

Søren Hoffmann Iversen, formand for Indre Mission i Lemvig


IM-formand Søren Hoffmann Iversen er glad for det nuværende Lemvig Missionshus, Klippen, der blev indviet i 2012. Foto: Allan Damgaard

Klippen bliver brugt de fleste af ugens dage, og det er også her, Lemvig Bykirke hører hjemme.

Søren Hoffmann Iversen skønner, at 30-40 familier - både fra Lemvig by og oplandet - er fast tilknyttet Indre Mission i Lemvig.

Klippen har i øvrigt opsat en infoskærm i et vindue ud mod Østerbrogade, hvor man kan se, hvad der foregår i huset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Venstre ved man aldrig, hvor er

Annonce