Debat

Deroute. Grådighed kvæler landbrug og fiskeri

Flere hundrede tusinde små og større fiskerbåde og kuttere er blevet til nogle få tusinde, konstaterer Holger Øster Mortensen. Arkivfoto: Scanpix

Debat: Ingen erhverv har som fiskeriet og landbruget oplevet så store forandringer gennem de seneste årtier.

Flere hundrede tusinde små og større fiskerbåde og kuttere er blevet til nogle få tusinde, og med kvotesystemet er cirka halvdelen af ALT fiskeri styret af en lille snes kæmpe store fiskefartøjer (flydende fiskefabrikker).

Esbjerg var på et tidspunkt Danmarks travleste fiskerihavn med 600 kuttere. I dag er der ikke længere fiskeriauktioner i Esbjerg, og der landes stort set kun rejer.

I Nexø kunne man en overgang spadsere tværs over havnebassinet på fiskerkutterne. I dag ligger der måske 4-5 større kuttere samt nogle små. Der landes stort set kun skidtfisk (brisling).

Samsø havde på et tidspunkt 25 fiskekuttere. I dag er der 1 (EN), som kun fisker sporadisk.

Mange, mange tusinde arbejdspladser på landets mange filetfabrikker og hermetikfabrikker er blevet minimeret.

Der er ingen fisk.

Man kan sige det samme om dansk landbrug: Cirka 200.000 små og større landbrug er i dag blevet til under 10.000 store heltidsbedrifter og knap 20.000 deltidsbedrifter. 1 million arbejdspladser i landbruget er blevet til under 50.000. 1.500 andelsmejerier- og slagterier er blevet til en håndfuld. Tusindvis af arbejdspladser er forsvundet.

Hvorfor er det gået så galt?

Det er det fordi både fiskere og bønder har været alt, alt for grådige. Overfiskeri og fiskeri med trawl og ulovlige fankstmetoder har ødelagt hele fiskebestande og fiskestammer, og hårdhændede landbrugsmetoder har ødelagt agerlandet, forgiftet vores grundvand og hærget vores natur i øvrigt.

Både fiskere og bønder anser sig selv for at være både selvejere og liberale. Så må de også være i stand til at tage ansvar for egne handlinger. Men fiskerne på deres side anklager EU-regler, skarver og sæler for at have ødelagt fiskeriet i de indre farvande, og bønderne anklager damer på Østerbro, Putin og røde lejesvende for dårligdomme i landbruget.

Fælles for Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarer er, at begge organisationer har nære bånd til partiet Venstre. Det har man set i forbindelse med alle problemerne med kvotekongerne. Og bønderne har en direkte hotline fra Axelborg til Venstre-regeringen på Christiansborg. Navnesammenfaldet mellem disse superliberale erhvervsdrivende og Løkke-fonden, Lars Løkke, Eva Kjer Hansen, Troels Lund Poulsen og mange, mange flere venstrefolk er til at få øje på.

Disse liberale fribyttere må som ægte liberale sande: lad falde hvad ikke kan stå.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

Hvem skal være årets frivillige

Holstebro For abonnenter

I klemme hos Vestforsyning: Beboere skal betale 108.000 kroner for nye vand- og varmerør

Kultur

Her har man ikke mærket til truslen fra computeren

Læserbrev

Erhverv. Skab balance både i virksomheden og for medarbejderen

Debat: Søvn er godt. Og den rigtige søvn er endnu bedre, for søvn er afgørende for vores trivsel, overskud og restitution. Det har vi brug for, hvis vi skal gøre det godt både i privatlivet og på arbejde. Det er på den baggrund, at vi nu oplever, at nogle virksomheder er begyndt med at tilbyde sine ansatte behandling for søvnproblemer. Er det at gå for tæt på? Overskrider arbejdsgiveren her en grænse? Det er arbejdsgiveren, der sætter rammerne for arbejdet, og det er faktisk en ledelsesret at stille krav til medarbejderens opgaveløsning og i øvrigt også adfærd. Det er en del af kontrakten. Lederen tegner så at sige spillebanen, og hvis medarbejderen spiller udenfor, er der ingen tvivl om, at lederen både kan og skal sætte ind. Til gavn for virksomheden, kollegaer og for medarbejderen selv. Hvis en medarbejder for eksempel sover på arbejdet, er det jo ikke godt. Hvis medarbejderens mangel på søvn går ud over det job, man er ansat til eller afstedkommer dårlig adfærd, så er det heller ikke godt. Så skal arbejdsgiveren selvfølgelig sætte ind. Men alt hvad der foregår udenfor spillebanen, kan arbejdsgiveren ikke blande sig i. Så det er ikke søvnen, lederen skal tage fat i, men den adfærd, som søvnmangel kan medføre. Arbejdsgiveren har naturligvis et ansvar for at skabe gode rammer for medarbejderen på arbejdspladsen. Men det betyder på ingen måde, at man som virksomhed skal være ligeglad med medarbejderens trivsel eller sundhedstilstand udenfor arbejdet. For tingene hænger jo sammen. Vi er hele mennesker og det er jo ikke sådan, at vi transformerer os til et andet menneske, når vi går på job. Vores privatliv påvirker vores arbejdsliv, ligesom vores arbejdsliv påvirker vores privatliv. Når virksomhederne sætter fokus på balance i hele livet, er det jo både af omsorg for medarbejderne og til gavn for virksomheden. Når virksomheder tilbyder ansatte med søvnproblemer hjælp, så er det tilbud, som kan hjælpe dem med at føle sig bedre tilpas både privat og på arbejdet. Det er en fordel for den enkelte og til gavn for alles balance.

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Struer For abonnenter

Finn fik flænset sin elskede Alfa Romeo på sin fødselsdag

Lemvig

Plads til flere blomster: - Det må gerne være visuelt dejligt at se på

Annonce