Annonce
Danmark

Det er aldrig for sent at genopdage legebarnet

Annonce

Jeg var en af den type drenge der legede rollelege lidt for længe i forhold til min alder. Lige pludselig var det dog ikke længere ok at rende rundt og lege. Jeg havde bemærket, at flere af de nye børn der kom med i legen, var noget yngre – og der var kammerater, der syntes det var lidt for barnligt – så jeg stoppede.

Heldigvis er det aldrig for sent at genopdage sit indre legebarn. I en ret sen alder fandt jeg ud af, at jeg kunne kombinere leg og arbejdet som bibliotekar ved at formidle litteratur gennem rollespil – i mit tilfælde Harry Potter-universet.

Ansatte på biblioteket genskabte Potter-universet helt fra bunden. De syede dragter, opfandt lege og spillede selv alle rollerne som undervisere på Hogwarts: Skole for Heksekunster og Troldmandskab. Her deltog 80 glade Hogwarts-elever i det første arrangement i 2002. Ingen af deltagerne havde prøvet noget lignende før - børnene elskede det, og det kom jeg i den grad også til.

Jeg indtog rollen som den skrappe og uforudsigelige Professor Snape – en rolle der åbenbart faldt mig naturlig – i hvert tilfælde kunne jeg leve mig ind i rollen og åbenbart også give børnene en fed oplevelse, en enkelt pige begyndte dog at græde, fordi hun troede, at den mixtur, jeg fik blandet sammen med børnene, virkelig kunne forvandle hende.

Jeg havde fundet min rolle og tænkte, at hvis vi kunne genskabe en årlig Harry Potter-event, ville det være rigtig stort. Via mit arbejde på Odense Bibliotekerne havde vi også adgang til lokalhistorisk bibliotek – et fantastisk gammelt hus med sjæl og perfekte rammer til et live rollespil.

Søren Dahl Mortensen (th.)

Vi fik skabt et live rollespil, hvor børn mødte op til skolestart på Hogwarts, blev fordelt på kollegier og fik nye kammerater, som de skulle løse opgaver sammen med. Børnene levede sig ind i rollerne og skabte den illusion, som kun fantasien kan. Det kan godt være, at de første tryllestave børnene fik, var en spisepind købt ved den lokale vietnamesiske butik – men den blev forvandlet til en tryllestav, når Hogwarts’ professor McGonagall underviste i forvandling.

Vi fandt hurtigt ud af, at mange gerne ville lege med – og specielt var der en lokal gruppe af rollespillere, der i den grad kunne leve sig ind i rollerne og give børnene en fantastisk oplevelse.

Vi fik også henvendelser fra mange unge, der gerne ville komme og deltage, og vi besluttede, at udvide eventen til en egentlig festival, hvor vi efter bedste evne genskabte det univers som forfatteren J.K.Rowling havde skabt. Odense er en gammel by og rummer mange stræder og passager og med god velvilje fra Cityforeningen og lokale udlejere kunne vi låne tomme butikslejemål og indrette dem. Så pludselig dukkede der en spåkone butik op i gågaden, en butik med magiske dyr, med tryllestave, med magi og tryl.

I 2010 besøgte forfatteren J.K. Rowling Odense i forbindelse med modtagelsen af HCA Litteraturpris. Efter det besøg tog Harry Potter Festivalen et stort spring frem og blev en fast forankret del af Odenses mange events, og vi fik besøgende fra hele landet, og der kom mange – senest deltog 20.000 i festivalen.

Vi fik rollespillere til at gå rundt i byen, sammen med et heksekor, en musiktrup, nogle dragetæmmere, med dragerne på armen, hele midtbyen legede med. Når et barn mødte dragetæmmeren så hun kun dragen og ikke armen der holdt den – illusionen virkede, meget i kraft af de voksne, der legede med - både forældre og professionelle kunstnere og rollespillere.

Vi lavede magisk middag på Grand Hotel, vi omdannede Odense Rådhus til troldmandsskole, Fyens Erhvervs smukke gamle lokaler blev indrettet til Gryffindor kollegiet, Odense Symfoniorkester spillede musikken fra Harry Potter filmene krydret med optræden af skuespillere, det Kgl. Teatrets Balletskole optrådte ude i byen, Brandts Kunstmuseum deltog og lavede professionelle udstillinger. Danmarks Jernbane Museum leverede Hogwartsekspressen, Hagrid lavede fortællinger i Kloster Kirken – hele byen legede med.

Festivalen tiltrak også opmærksomhed fra rettighedshaverne til Harry Potter-universet. Vi var blevet så store at Warner måtte sige stop. Hvis de gav lov i Odense, hvordan kunne de så styre de andre lignende festivaler med kommercielle interesser andre steder?

Vi måtte genopfinde et nyt univers. I 2018 skiftede festivalen navn til Magiske dage Odense. Festivalgrundlaget blev ændret til et mere bredt fantasy-univers som kunne dykke ned i og hylde et bredere snit af magien og fantasien. Men hvad er det magien og vores festival kan? Hvad er opskriften der gør at selv unge og voksne år efter år bliver ved med at vende tilbage til Odense i kappe og med tryllestaven i inderlommen?

Vi ved selvfølgelig godt, at vi har fat i noget helt særligt. Vi var heldige, at festivalens fundament blev udviklet på den solide og fantasifulde platform som er Potter-universet. Men selv nu hvor vi har skiftet navn og fokus, ser vi stadig flere og flere deltagere.

Festivalen giver mulighed for indlevelse og en midlertidig form for eskapisme, hvor man ikke ved hvilket magisk væsen eller hvilken fantastisk oplevelse, der venter bag næste hjørne. Vi giver gæsterne mulighed for at omringe sig med det uforklarlige og fantastiske, det bidrager med et drys af noget ekstraordinært i hverdagen. Yderligere er festivalen også et fantastisk eksempel på, hvad der sker, når en by samarbejder for at skabe noget større. Festivalen kreerer sammenhængskraft mellem ikke blot byens mange store og små kultur- og uddannelsesinstitutioner, men også de erhvervsdrivende.

Mange af festivalens gæster er gamle Potter-fans, der selv har fået børn. Derfor er det for os også et kæmpe privilegium, at den nu voksne Potter-generation har lyst til at dele oplevelsen med deres børn. Og selvom Magiske Dage er blevet en stor festival, så er det er stadig legen og børnelitteraturen der er udgangspunktet.

Det er min overbevisning, at den leg og magi vi samles om i Odense, er med til at give mange børn og børnefamilier en fantastisk oplevelse – en oplevelse som mange i familien kan være sammen om. Vi havde desværre ikke mulighed for at afholde festivalen i 2020 grundet covid-19. Selve festivalens DNA er leg i bymidten uden for mange restriktioner – og lige netop det går ikke i øjeblikket.

Men vi er overbeviste om, at magien holder og at vi kan vende tilbage i efterårsferien 2021, så vi atter kan se gågaden fyldt med kappeklædte fantasyfans – og derved gør vores hverdag mere magisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Blev bestjålet ved fødselsdagsfest

Lemvig

Det kan blive meget værre endnu

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Annonce