Annonce
Holstebro

Det hedder noget så ufarligt som 'Institutionsplan', men det kan at være ren gift for Holstebro og sygeplejerskeuddannelsen

VIA vil eksempelvis lave sygeplejerskeuddannelsen i Herning, der i dag er en filial af uddannelsen i Holstebro, til en selvstændig uddannelse - og øge optaget med 40 om året. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix)
Der skal flere uddannelser til alle andre steder i regionen end det vestjyske. VIA's plan møder hård kritik.

Holstebro: En katastrofe.

Regionsrådsmedlem Morten Flæng (S) lægger ikke fingrene imellem, når han konkludere på VIA University Colleges planer for udflytning og udvikling af uddannelserne i regionen.

- Man må bare konstatere, at det er en ordentlig omgang øregas, hvis man siger, at man vil have en region i balance og uddannelsesmuligheder i alle dele af landet, og så flytter man ingen uddannelser ud til Vestjylland - men gør det til gengæld vanskeligere at rekruttere, siger Morten Flæng.

Annonce

Kritikken går på VIA's såkaldte Institutionsplan. Bag det lidt kedelig navn gemmer sig VIA's plan for at leve op til regerings krav om "Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark".

Mens der skal oprettes uddannelser i Horsens, Viborg, Herning og Randers, må man på VIA i Holstebro se langt efter flere studerende eller flere studiepladser.

Til gengæld kan VIA i Holstebro forvente hårdere konkurrence. VIA vil eksempelvis gøre sygeplejerskeuddannelsen i Herning, der i dag er en filial af uddannelsen i Holstebro, til en selvstændig uddannelse - og øge optaget med 40 om året:

- Det er rigtigt, at man ikke lukker noget i Holstebro. Men det er altså det samme rekrutteringsgrundlag, som man udnytter. Og med hensyn til sygeplejerskeuddannelsen, så kan jeg godt frygte, at det kan blive første skridt mod at flytte den helt, siger Morten Flæng.

- Man må bare konstatere, at det er en ordentlig omgang øregas, hvis man siger, at man vil have en region i balance og uddannelsesmuligheder i alle dele af landet, siger Morten Flæng (S) Pressefoto

Udhuler uddannelsen

Borgmester i Holstebro H.C. Østerby er heller ikke imponeret.

Han vil nu have et møde med den Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen (S).

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at forhindre, at der bliver lavet en socialrådgiveruddannelse tæt på, der kunne have udhulet grundlaget for den, vi har i Holstebro. Men at man udhuler sygeplejerskeuddannelsen i Holstebro er helt hen i vejret, siger Østerby.

Han er med på, at man flytter uddannelser ud:

- Men den her plan risikerer at underminere Holstebro som uddannelsesby. Jeg havde regnet med, at man ville styrke den, da vi allerede har en stærk uddannelsesposition. Det havde givet mere mening, siger Østerby.

Han frygter ligesom Morten Flæng, at når man styrker uddannelsesmulighederne markant i byerne rundt om Holstebro, risikerer det at gå ud over optagemulighederne i en tid, hvor der samtidig bliver færre unge.

Annonce

Det er en balance

Prorektor på VIA University College, Gitte Sommer Harrits, forsvarer planen:

- Vi har haft fokus på at lave uddannelser de steder, hvor vi kan få pladserne fyldt op. Det er det afgørende for os, siger hun.

Vi vil ikke etablere nye pladser på steder, som det ikke er realistisk at tiltrække studerende til.

Gitte Sommer Harrits, Prorektor på VIA University College

Og så efterlader man det vestjyske område på perronen?

- Nej, det mener jeg ikke. I det vestjyske har vi fokus på at få fyldt de eksisterende op. Her satser vi på at forbedre rekrutteringen. Lykkes det, så vil vi også i et længere perspektiv - i slutningen af planen, der løber frem til 2030 - være villige til at se på nye uddannelser til det vestjyske.

Men udhuler i eksempelvis ikke på sigt muligheden for at have en sygeplejerskeuddannelse i Holstebro, når man laver en ny og øger optaget på den nye i Herning?

- Det er en balance. Vi skal jo også have uddannet sygeplejersker. Men det, vi har set i den periode, Herning har fungeret som en filial under Holstebro, er, at det ikke har ændret på optaget i Holstebro. Det, forventer vi, stadig vil være billedet.

Tror du det bliver lettere eller vanskeligere at få studerende til Holstebro, når der bliver etableret flere nye uddannelser i byer tæt på?

- Vi er til stede i Holstebro. Men vi vil ikke etablere nye pladser på steder, som det ikke er realistisk at tiltrække studerende til. Det er også et princip i Institutionsplanen, at VIA bevarer hele sin palet af uddannelser samt den brede geografiske dækning, som altid har været en del af VIA's dna, siger Gitte Sommer Harrits.

Annonce

Drop de forblommede ord

Tilbage hos Morten Flæng giver forklaringerne ikke meget ro i maven:

- I regionen forsøger vi, når vi skal planlægge dimensioneringen af eksempelvis gymnasiepladser at understøtte de områder, der har det vanskeligst. Det ville jeg ønske, at man også gjorde her. Nu gør man det potentielt blot vanskeligere.

Men er det ikke vigtigere at få folk uddannet end hvor det foregår?

- Jo, det kan man godt sige. Men så skal man bare droppe de forblommede ord om et land og en region i balance, siger Morten Flæng.

VIA's Institutionsplan skal nu godkendes og forhandles på plads med de politiske flertal bag regeringens plan om udflytningen af uddannelsespladser.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Thyborøn får nyt maritimt museum - Kystcentret er solgt til folkene bag Sea War Museum

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Leder For abonnenter

Det er helt oplagt: Selvfølgelig skal de unge på plejehjem

Navne

Lotte vil hjælpe dem, der ikke er der, hvor de gerne vil være i livet

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han har store forventninger til Danielsen

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Lemvig For abonnenter

Leder om ny ungarbejder: Mathilde er med til at skabe stjernestunder for de ældre

Vestjylland

Bulgarsk mand idømt fængsel og udvist: Stjal cykler for over 65.000 kroner

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Erhverv

Karsten opfandt berømt slogan for 30 år siden: - Jeg fik en flaske gammel dansk og et diplom

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Lemvig

Coronasmitte eksploderer i Lemvig: Krydser markant milepæl for første gang

Lemvig For abonnenter

15-årige Mathilde arbejder på plejehjem: Jeg kan mærke jeg gør en forskel for dem her

Lemvig

To nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til forfatterpar

Annonce