Annonce
Navne

Det er lidt op ad bakke: Jakob arbejder med turisme i London

Jakob Oddershede med sin franske kæreste, Juliette - og millionbyen London i baggrunden. Privatfoto
Jakob Oddershede fra Mejrup arbejder som økonom for en organisation, der promoverer London over for udenlandske virksomheder, studerende og turister. Privat er han mest ærgerlig over, at fodboldkampen England-Danmark på Wembley den 31. marts blev aflyst. Og at pubberne stadig er lukkede.
Annonce

Greenwich: Englændernes humoristiske sans fornægter sig ikke. Selv under coronavirus-lockdown ser de på livet med en vis portion galgenhumor. For eksempel har Storbritannien haft det mest solrige forår, siden man begyndte at måle den slags i 1929. Der er dog bred enighed om, at det normale regnvejr vil vende tilbage, når smittefaren er ovre...

35-årige Jakob Oddershede fra Mejrup har nu i tre år boet i England, nærmere bestemt i Pimlico og nu i Greenwich i den sydøstlige del af London.

- Min kæreste og jeg føler os heldige ved at bo lige ved Themsen, her i fantastiske Greenwich, hvilket giver en flot kulisse til de ture, som man har måttet gå med dem, man bor med, under lockdown. Nu hvor der er åbnet lidt mere op, vejret er godt, og barerne og restauranterne stadig er lukkede, sætter mange sig om aftenen langs Themsen og drikker vin og øl, hvilket giver en unormal følelse af sammenhold med genboerne, fortæller han.

Jakob arbejder som økonom hos London & Partners. Det er en organisation under borgmesteren, som promoverer London over for udenlandske virksomheder, studerende og turister blandt andet via visitlondon.com.

Det må være lidt op ad bakke?

- Haha, ja...det er en spændende og meget international branche, der dog åbenlyst er udfordret for tiden. Kampagnerne, som skulle lokke folk til nu, er selvfølgelig stoppet, og fokus er i stedet på at få folk til at drømme om at besøge London, når man igen kan det. Man kan for eksempel få en udsigt over London på 360.visitlondon.com, siger Jakob Oddershede.

Storbritannien

I Storbritannien er der, ifølge tal fra den 1. juni, registreret 276.332 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 39.045 coronarelaterede dødsfald.

Der bor knap 67 millioner mennesker i Storbritannien.

Kilde: WHO (World Health Organization).

Annonce

Savner fodbold og pubben

London har over 20 millioner ikke-britiske besøgende hvert år, så turisme betyder meget for byen.

- London har en mere diversificeret økonomi (flere sektorer at stå på, red.) og er derfor mindre udsat end for eksempel Edinburgh - eller Bahamas for den sags skyld. Turismen er nok cirka lige så vigtig for London, som den er for Danmark. Når og hvis det giver mening, vil vi først og fremmest fokusere lokalt på at genskabe tilliden blandt londoners, så de kan give en hånd til de forretninger og det kulturliv, der lider ekstra hårdt. Det ville jo være en skam, hvis folk bare blev ved med at holde sig derhjemme, selvom det faktisk var sikkert at gå ud, mener Jakob.

Det er dog ikke kun turister, der bliver væk. Internationale studerende kan heller ikke komme til England, og det er et problem for mange af Londons berømte universiteter. I 2018/19 var der 125.000 internationale studerende i London.

- Det er cirka fem gange flere, end der var i hele Danmark, så det er en stor eksportvare, der er lukket ned for. Og de betaler altså temmelig meget for at studere her, forklarer Jakob Oddershede.

Han er som nævnt opvokset i Mejrup og har følgende beskrivelse af sine yngre år: "Spillede fodbold i Mejrup og Maabjerg. Gik på Holstebro Gymnasium. Har læst økonomi i Aarhus".

Kort og godt.

Det med fodbold er vigtigt. Én af de ting, Jakob er mest ærgerlig over, at han er gået glip af under corona-pandemien, er en aflyst fodboldkamp, England-Danmark på Wembley, sammen med ti engelske kollegaer.

- Jeg også skulle have haft en opvarmningsøl med min onkel fra Holstebro, som ville komme herover sammen med nogle venner. Jeg havde glædet mig til at være overdrevet dansk foran kollegerne - i det mindste indtil jeg igen måtte referere til EM ’92, ler han.

Blandt andre ting, Jakob har måtte vinke farvel til, var en koncert med Santana i O2 Arena og en tur til Stockholm. Men det mest trælse er begrænsningerne i hverdagen.

- Man kan jo ikke tage på pub. Jeg savner at få en god pint med Cask Ale, som er en form for doven øl, men som faktisk smager godt, fortæller han.

Annonce

Speciale om oversvømmelser

Jakob Oddershede skrev speciale under sit økonomistudie om "modvirkning af oversvømmelser i Holstebro".

- Ja, jeg ved godt at problemet ikke er løst endnu. Jeg var hjemme i Holstebro i februar, hvor vandet også stod højt. Projektet, som specialet var en del af, og som blev varetaget af Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, undersøgte, hvorvidt landmænd i Storåens opland mod betaling vil være villige til at lade dele af deres marker oversvømme, når det regner meget - og hvor meget de skulle have for det. Det ville jo være nødvendigt at inddrage dem, hvis man bygger en dæmning. Et stort flertal var faktisk åbne over for idéen, fortæller han.

Jakob har bidraget til en videnskabelig artikel, som er blevet til på baggrund af projektet. Den er blevet godkendt til udgivelse i tidsskriftet ”Ecological Economics”, så den kan man læse om et par måneder.

Efter studiet arbejdede han et par år i København med miljøprojekter, og så flyttede han til London.

Kæresten hedder Juliette og er fra Lyon i Frankrig. Hun foretager analyser hos investeringsbanken Barclays.

- De har ikke haft mindre travlt under coronakrisen, fordi markeds-udsving giver investerings-muligheder. Ved siden af det, er hun ved at opstarte et projekt om virtuel sprogudveksling, der kobler ældre franskmænd, som måske er blevet mere isolerede under coronakrisen, med franskstuderende i England, som skulle have været på udvekslingsophold i Frankrig nu. Projektet hedder "ShareAmi" - en reference til det franske udtryk ”Cher Ami”, som betyder ”Kære ven”, forklarer Jakob.

- Når man igen kan besøge London på almindelig vis, vil jeg klart anbefale, at man besøger Greenwich på grund af dens beliggenhed ved vandet, de spændende museer, den lækre park og det lokale marked. Forhåbentligt bliver togforbindelserne mellem Danmark og resten af Europa snart bedre, så man kan slippe for CO2 fra flyene! Transportpolitikerne må gerne lade sig inspirere af Eurostar-toget, der kun tager to timer fra Paris til midten af London, siger Jakob Oddershede. Privatfoto
Annonce

Nu skal englænderne cykle

Mandag den 1. juni lettede England lidt på restriktionerne, dog ikke uden protester fra dele af sundhedsmyndighederne, The Association of Directors of Public Helath (ADPH), der i avisen The Guardian blev citeret for, at der ikke var sundhedsfagligt belæg for at tillade op til seks personer at møde udendørs og i private haver, og at weekendens billeder fra overfyldte engelske badestrande viste, at englænderne ikke mere holder afstand.

- Storbritannien har jo ikke ligefrem klaret sig fantastisk igennem coronaen, eftersom landet nu har det højeste dødstal i Europa. ”BoJo” (premierminister Boris Johnson, red.) mener dog, på bedste Trump’ske maner, at man ikke kan bruge statistik til at sammenligne med andre lande, bemærker Jakob Oddershede tørt.

- Boris Johnsen mener, at man bør move on (komme videre, red.), også i forhold til hans personlige rådgiver, Dominic Cummings, som sidst i marts synes at have brudt regeringens anvisning om at blive hjemme. Det blev undskyldt af Boris Johnson med, at Cummings blot havde ”fulgt sit faderlige instinkt”. Jeg har siden hørt flere sige, at ”hvis Cummings kan, kan jeg også”. De siger det med et smil, men det påvirker nok alligevel holdningen i befolkningen, mener Jakob Oddershede.

Regeringens videnskabelige chefrådgiver, Patrick Vallence, har været ude at opfordre til, at man fortsætter med at følge anvisningerne.

- Sidste weekend var der dog flere store grupper samlet i det gode vejr i den lokale park, og dem bliver der nok ikke færre af nu, mener Jakob.

Og nu skal alle i Storbritannien så til at cykle eller gå. Regeringen har afsat 17 milliarder kroner til at forbedre forholdene. Mange pendler normalt i overfyldte tog, hvor der må være op til seks personer per kvadratmeter, men det er jo ikke muligt lige nu.

- Under normale tilstande cykler jeg for det meste på arbejde, men når jeg tager toget, er det ikke usædvanligt, at det stopper, uden jeg kan komme med, fordi det bare er fysisk umuligt at proppe mere menneskemasse ind. Man kan nærmest se, hvordan folk trækker maven ind, når dørene lukker. Med social afstand falder togenes kapacitet til omkring en tiendedel af, hvad de plejer, så man må prøve noget nyt. Det er da positivt, hvis det kan skabe en mere aktiv transportkultur, mener Jakob Oddershede.

Et smukt billede af et stille London. - Coronaen rammer også meget ulige, eftersom det (som alle andre steder) typisk er folk uden lange uddannelser, der mister deres job. Børnefamilier herovre har også været ramt af, at børnene ikke har kunnet gå i skole, hvor de ofte får dagens vigtigste måltid, fortæller Jakob Oddershede. Privatfoto
Annonce

Sygeplejersker bør belønnes

Hverken Jakob eller hans nærmeste har været hårdt ramt. Men han tænker meget på dem derhjemme, ikke mindst fordi han har en mor, der arbejder i frontlinjen.

- Min mor er sygeplejerske i hjemmeplejen i Holstebro, og der har jo desværre været relativt mange smittede i byen. Min far har gennem hele perioden arbejdet med byggeri, hvor der hver uge er pendlet udenlandsk arbejdskraft op. Det er normalt helt fint, men når grænsen er lukket for alle andre, kan det være lidt bekymrende. Jeg håber, at sygeplejersker og andre i frontlinjen får en belønning efter alt det her. Det er jo helt rationelt, at man skal have et risikotillæg, når ens job er forbundet med ekstra risiko. Det er ligesom hvis man arbejder på en boreplatform, mener Jakob Oddershede.

Også i England er de krav kommet op til overfladen.

- Der har været klapsalver hver torsdag klokken 20 for at hylde de hårdtarbejdende i sundhedsvæsenet (NHS), men nu begynder der at komme krav om, at NHS skal belønnes med mere end bare klapsalver, siger Jakob Oddershede.

I lang tid har den stået på hjemmearbejde, og når Jakob ikke har haft travlt med sit almindelige arbejde, har han brugt tid på at udvikle et nyt, udendørs oplevelseskoncept til danske byer.

- Det hedder UrbiHunt, og det går ud på, at man ved hjælp af en interaktiv app skal løse et spændende mysterium, mens man finder vej igennem og oplever den by, man spiller i. Konceptet passer også fint til en tid med social afstand, og man behøver ikke røre ved noget ud over ens egen telefon, siger han.

Fodbold er bestemt vigtig for Jakob, og her har han endda overtalt sin franske kæreste til at være iklædt et Danish Dynamite-tørklæde. Men kampen England-Danmark på Wembley måtte han vinke farvel til på grund af corona-pandemien. Privatfoto
De fleste danskere, der har besøgt London, kender Oxford Street - men de har næppe nogensinde set den ellers så pulserende gade så tom som her. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Annonce